VIDEO Sinistrații de la Alunu dau în judecată Miniera! Oamenii care au rămas fără gospodării așteaptă degeaba banii pentru despăgubiri
Zece luni au trecut din momentul în care alunecarea de teren de la Alunu a înghițit opt gospodării. 27 de persoane s-au adăpostit pe unde au putut, fie la rude, fie în locuințe modulare, fie la Centrul Social din comună. De atunci oamenii așteaptă să primească despăgubiri și să își construiască noi gospodării. Au primit, însă, o veste cât se poate de proastă, vor putea obține banii doar în urma unei acțiuni în instanță. Doar acțiunea în instanță și o expertiză va putea fi de folos sinistraților din Alunu. Este recomandarea prefectului de Vâlcea, Florian Marin, în urma demersurilor făcute pe la toate instituțiile, in ciuda declarațiilor făcute lunile trecute potrivit cărora oamenii nu ar fi trebuit să aștepte rezultatele unui proces.
“Eu altă soluție nu am” – Florian Marin
În momentul de față, prefectul sustine că nu mai poate face nimic pentru sinistrați. Pe de altă parte, conducerea administrației publice va acționa în instanță Exploatarea Minieră din zonă pentru a se stabili vinovatul și pentru că oamenii să poată fi despăgubiți. “Există două posibilități legale în acest moment. Una dintre ele este ca în cadrul cercetării penale care este făcută de către Parchet să se solicite expertiză judiciară care este opozabilă părților. A doua posibilitate este calea cțiunii civile, introdusă de către Unitatea Administrativ Teritorială și, sau, de către persoanele careau fost prejudiciate. Este un proces care durează și este clar că oamenii nu au niciun fel de vină. Pe de altă parte, oricât de mult îmi doresc, altă soluție eu nu am”, a declarat Florian Marin, prefect Județul Vâlcea.
“Nu mă pricep la primărie, dar la tehnică da” – Milorad Cumpănășoiu
Reprezentanții Exploatării Miniere Berbești spun că alunecarea de teren a fost provocată de cauze naturale, în timp ce ai administrației locale amenință cu o acțiune în instanță. “Am fost verificați, în decursul anului, am fost verificați de toate instituțiile statului. Până la alunecare nu am avut nici măcar o amendă în zona minierei. Eu nu mă pricep la primărie, recunosc, dar mă pricep la tehnologie. Am plecat dintr-un loc unde terenul era al Romsilva, plăteam pentru el, iar actualul primar a pus în posesie cetățenii pe alte terenuri. Acum nu putem să lucrăm toți la primărie. Până nu se stabilesc cauzele acestui fenomen, eu nu pot răspunde la întrebarea legată de despăgubiri”, spune Milorad Cumpănășoiu, director Exploatarea Minieră Berbești-Alunu.
“Ar trebui să fie demni, să își recunoască vina” – Cristian Birăruți
Primarul Comunei Alunu spune că cea mai bună soluție ar fi ca banii pentru despăgubiri să fie plătiți de către CET Govora: “Părerea mea este că CET Govora trebuie să își asume această responsabilitate pentru că sunt convins că o să se dovedească acest lucru, în urma inspecției care se va face. Deja cetățenii au luat legătura cu un avocat, ne-au cerut actele necesare și se pornește procesul. Mai bine pentru ambele părți ar fi să nu se mai ducă bani pe procese. Oamenii aceștia sunt în continuare într-o situație foarte proastă, trebuie să ne gândim și la ei. Domnii de la CET Govora trebuie să accepte realitatea, să fie demni și să recunoască vina. Eu sunt convins că ei sunt vinovați. Se va descoperi adevărul după proces, dar mai bine se plătesc acum despăgubirile, nu este o sumă mare pentru această societate”, amenință Cristian Birăruți, primar Comuna Alunu.
Situația în zonă este stabilă
Sunt și vești bune, însă, alunecarea de teren nu mai amenință în acest moment alte gospodării. S-a găsit și o nouă soluție pentru eliminarea pericolului unei inundații. “A fost întocmit studiul de fezabilitate pentru soluția definitivă, am primit deja avizul de la București, pentru Râul Olteț. O să aplicăm o a doua soluție, o casetare pe o lungime de 200 de metri care să asigure tranzitarea unui debit de 270 de metri cubi pe secundă, mult mai mult ca soluția provizorie aplicată până acum”, spune Elena Miroiu, reprezentant Sistemul de Gospodărire a Apelor Vâlcea. “La ora actuală este o stare provizorie de normalitate. Situația din zonă este monitorizată în permenență de către ISU Vâlcea. Nu sunt mutații, dar noi suntem pregătiți în permanență să intervenim”, completează Dan Pascaru, Inspector-Șef ISU Vâlcea.
Acum mai bine de o jumătate de an, halda de sterit de la Alunu a făcut prăpăd și opt familii au rămas fără un acoperiș deasupra capului. Au fost distruse de asemenea aproximativ 60 de hectare de pădure și teren agricol, dar și platforma drumului județean 605 C, drum care face legătura cu orașul Berbesti. Evaluatorul a concluzionat că despăgubirile solicitate pentru cele 8 gospodării şi 27 de persoane se cifrează la 32,7 miliarde de lei.
Gabi Cîrjaliu
Video Gabi Henning