VIDEO Au venit banii pentru stingerea incendiului de la Măldărești! Firma care administrează groapa de gunoi trebuie să scoată bani pentru a o închide

Prefectul județului Vâlcea a convocat vineri, în ședință extraordinară Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Vâlcea. Principalul punct pe ordinea de zi a fost situația actuală de la depozitul de deșeuri din comuna Măldărești. Vestea bună este că Guvernul României a alocat banii necesari stingerii incendiului de la Măldărești, bani care vor intra în contul primăriei localității vâlcene.


De închiderea gropii de gunoi trebuie să se ocupe, însă, societatea care o administrează, imediat după ce incendiul o s fie lichidat. “În urma demersurilor comune ale Prefecturii și ale Consiliului Județean Vâlcea a fost alocată suma necesară stingerii incendiului de la Măldărești. Este vorba despre 1,2 milioane de lei”, a declarat Florian Marin, prefect Vâlcea.
“Banii alocați sunt pentru stingerea incendiului, să se înțeleagă bine. Sunt bani necesari pentru ca pompierii să intervină și să stingă focul cu pământ. Asta nu înseamnă că instituțiile abilitate nu trebuie să urmărească procesul final, adică închiderea gropii, de care trebuie să se ocupe societatea care o administrează și care a încasat mulți ani bani de pe urma ei. Solicit instituțiile statului să supravegheze zi de zi acest procedeu pentru că este foarte important ca focul să fie stins cât de repede posibil.”, a completat Constantin Rădulescu, președinte Consiliu Județean Vâlcea. Incendiul de la depozitul de gunoi de la Măldărești este pe o suprafață 1,2 hectare. Reprezentanții Inspectoratului Județean de Urgență Vâlcea au analizat și au găsit soluțiile de stingere a celor 12 focare de incendiu. De această dată se va folosi pământ și nu apă. “La obiectivul de la Măldărești au fost 12 incendii. Cauzele au fost jar și scântei, în cinci cazuri, flacără în șase cazuri și propagarea de la un alt incendiu într-un caz. Incendiul este pe o suprafață de aproximativ 12, hectare”, a declarat Dan Pascaru, inspector șef al Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență Vâlcea. În tot acest timp se așteaptă rezultatul analizelor de radioactivitate din zonă. Din fericire, apa din fântâni este una potabilă. Situația din zonă este monitorizată zilnic de instituțiile abilitate. “După ce am primit informațiile de la Primăria Măldărești, au fost dezinfectate patru fântâni care sunt utilizate de un număr aproximativ de 20 de persoane. În zonă există și rețea de alimentare cu apă Apavil și o stație de tratare la Horezu. Cele patru fântâni au apă potabilă, nu sunt probleme”, este părerea Luminiței Apostolescu Luminița, medic șef din cadrul Direcției de Sănătate Publică Vâlcea. “Am monitorizat și vom continua să monitorizăm factorii de mediu. În situații de necesitate, vom cere sprijinul Agenției Naționale de Mediu, pentru analize suplimentare. Și acum avem aparatură instalată la fața locului. Analizele de radioactivitate sunt în faza de prelucrare a datelor și noi le așteptăm.”, completează Alin Voicescu, directorul executiv al Agenției pentru Protecția Mediului Vâlcea.
Depozitul de deșeuri de la Măldărești a fost închis începând din a doua parte a lunii iulie. Conform actualei legislații, costurile de închidere se stabilesc în funcţie de suprafaţa depozitului sunt suportate de către administrator. Banii provin din fondul de mediu în care societatea care administrează ar fi trebuit să vireze o parte din fiecare taxă încasată pentru depozitare. Societatea care administrează groapa de gunoi de la Măldărești nu a virat însă până acum niciun leu în acest fond.

Gabi Cîrjaliu