VIDEO Alarmă falsă la Vârful lui Roman!

În această dimineață, în jurul orei 9.00, un apel la 112 anunța că 22 de turiști, printre care și nouă copii, sunt izolați la o pensiune de la Vârful lui Roman, aflată la 20 de kilometri de orașul Horezu. Autoritățile s-au mobilizat și echipaje ale Jandarmeriei, Salvamontului și Obștii Horezu au ajuns la fața locului. A fost, însă, o alarmă falsă, în condițiile în care turiștii solicitau doar ca porțiunea dintre parcare și pensiune să fie deszăpezită, pentru a nu fi nevoiți să își care bagajele până la mașini.

După apelul la 112 care anunța că 22 de turiști sunt blocați la Vârful lui Roman, echipaje ale Jandarmeriei, Salvamontului și Obștii Horezu au ajuns la fața locului. În acest timp un echipaj al Poliției a blocat accesul spre Vârful lui Roman, pe drumul comunal ce face legătura între Horezu și locul în care s-au construit mai multe pensiuni. De asemenea, au fost deplasate și două utilaje de deszăpezire. Alarma s-a dovedit a fi una falsă, însă. Turiștii își continuau petrecerea la pensiune și singura lor nemulțumire era că trebuie să își care bagajele la mașinile aflate parcate la aproximativ 150 de metri distanță.
“Nu sunt probleme mari, nu sunt probleme de loc. Între parcarea în care aveau mașinile și pensiune sunt 150 de metri care erau oarecum înzăpeziți. Au cerut acest lucru Primăriei Horezu și cum au fost refuzați, au sunat la 112. Ne-am prezentat noi, jandarmii și polițiștii, în loc să ne facem alte treburi. Turiștii ne-au spus că nu au probleme, ne-au întrebat ce căutăm acolo și că ei vor să își continue petrecerea. Când am coborât noi, își trăgeau mașinile în fața cabanei să își încarce cabanei. S-au distrat, au avut muzică. Cei care a sunat este proprietarul cabanei. Noi ne-am asumat responsabilitatea, turiștii trebuie să fie siguri pe munte. Din păcate, pentru un lucru de nimic s-a făcut un așa tam-tam în țară. Nu a existat în niciun moment un pericol. Oricând puteau pleca, problema e că trebuiau să meargă 150 de metri. Noi în zonă suntem de șapte ore. Nu trebuia să se intervină. La bagaje nu i-am ajutat… Noi suntem plătiți să intervenim pentru situații de urgență. Confortul se asigură de către alte unități”, ne-a declarat Mircea Lera, director Salvamont Vâlcea.


De altfel, pe parcursul zilei de azi, alți turiști au coborât fără probleme de la Vârful lui Roman și spun că zona nu este nicidecum izolată. Potrivit informațiilor pe care le avem, apelul la 112 a fost efectuat chiar de proprietarul pensiunii unde turiștii și-au petrecut Revelionul. Dacă apelul se dovedește a fi unul fals, apelantul riscă o amendă cuprinsă între 500 și 1500 lei.

Gabi Cîrjaliu
Video Gabi Henning