VIDEO 30 de familii izolate de viitură la Milcoiu! Drumul care face legătura între Satul Izbășești și restul localității Milcoiu a fost acaparat de Râul Comanca, ieșit din matcă

30 de familii din Satul Izbășești care aparține comunei vâlcene Milcoiu sunt izolate în urma precipitațiilor abundente din ultima perioadă. Pârâul Comanca și-a ieșit din matcă și a acaparat drumul comunal care făcea legătura cu restul localității și oamenii în marea lor majoritate bătrâni, trebuie să meargă prin apă pentru a ajunge la magazine.

Din fericire, gospodăriile nu sunt inundate, dar există riscul ca satul să rămână fără curent electric în cazul în care precipitațiile nu se vor opri, stâlpii de electricitate fiind înconjurați acum de apă. Oamenii spun că situația se repetă la aproape fiecare ploaie serioasă și că singura soluție ar fi o rețea de canalizare. Nici autobuzul școlar nu a putut ajunge azi la Izbășești, elevii mergând la școală pe picioare, prin pârâu.

“Azi dimineață la cinci jumătate sau șase au început problemele. Pe aici era drumul, acum e apă. Au mai fost probleme, dacă nu se canalizează nu se rezolvă problema. E pericol să rămânem fără curent, asta e marea problemă. Oricum noi nu mai plecăm de aici, aici am muncit o viață, unde să plecăm. Dacă mai plouă ne mută apa și gata, nu strică nimeni”, spun oamenii.

Oficialitățile locale așteaptă ca apele să se retragă pentru a interveni să refacă drumul comunal și spun că au proiectul făcut pentru o rețea de canalizare, dar că investiția este una mare.
“Sunt izolate 30 de familii, până la oprirea ploii, moment în care se va retrage și viitura. Mereu au fost probleme aici. Oamenii își cumpără alimente de la un magazin, e la 2 kilometri distanță de sat, dar se poate merge doar prin apă, cu cizmele. O să intervenim să încercăm să refacem drumul, să decolmatăm podețele, dar asta abia după ce se oprește ploaia, acum nu avem cum. Noi avem un proiect pentru rețea de canalizare, dar investiția este mare, 70 de miliarde. Avem făcut studiul de fezabilitate, dar nu cred că proiectul poate să fie eligibil”, ne-a declarat viceprimarul Comunei Milcoiu, Gabriel Dina.

În urma precipitațiilor abundente de azi probleme cu inundațiile au mai fost și în alte comune vâlcene: Popești, Șirineasa, Frâncești și Orlești.

Gabi Cîrjaliu