Senatorul liberal Romulus Bulacu, preocupat de criza vaccinurilor

Un nou demers parlamentar al senatorului PNL de Vâlcea, Romulus Bulacu, s-a îndreptat către Ministerul Sănătății, domnului Ministru Florian Dorel Bodog, căruia i-a adresat o întrebare privind criza vaccinurilor din ultimii 20 de ani.

“Domnule Ministru,
Sistemul sanitar românesc se confruntă cu una din cele mai grave crize din ultimii 20 de ani- lipsa vaccinurilor destinate nou- născuților și copiilor. An de an această carență în sistemul de sănătate ia amploare, în anul 2017 România ajungând să se confrunte cu focare de rujeolă. Cu toate că încă din luna ianuarie, conform declarațiilor dumneavoastră, cunoșteați această situație pe care ați catalogat-o ca fiind „dezastruoasă”, astăzi statistica indică 24 de decese cauzate de rujeolă. Abia în luna aprilie, după epuizarea stocurilor de vaccinuri, ați demarat achiziția de noi doze. Din fericire, în județul Vâlcea, nu au fost înregistrate cazuri. Vaccinurile sunt insuficiente având în vedere numărul mare de cereri, iar dozele existente sunt folosite ca rezerve în cazuri de urgență.
Pe cale de consecință, domnule ministru, având în vedere situația menționată, inadmisibilă pentru o țară europeană, în secolul XXI, vă rog să-mi comunicați:
1. De ce nu există un plan de achiziționare a acestor vaccinuri pentru a fi distribuite la timp medicilor de familie, în condițiile în care aceștia au obligația de a asigura vaccinarea?
2. Cine este responsabil pentru declanșarea epidemiei de rujeolă?
3. Care este termenul de rezolvare a acestei situații, respectiv distribuirea vaccinurilor în vederea acoperirii numărului de cereri?
4. Care este situația actuală a Institutului Cantacuzino?
5. Care sunt măsurile pe care Ministerul le va lua pentru a pune capăt acestei crize și pentru a preveni pe viitor această situație, achiziționarea în regim de urgență adoptată de dumneavoastră dovedindu-se a fi tardivă și ineficientă? Solicit răspuns scris.
Senator Romulus Bulacu”