Victorie uriaşă a primarului Nicolae Concioiu împotriva A.N.I.

Vâlcea putea pierde încă un primar bun din cauza Agenţiei Naţionale de Integritate. Nu mai devreme de acum două luni, scriam despre abuzurile inspectorilor ANI şi despre uşurinţa distrugeri carierelor unor consilieri şi primari buni datorită unei legislaţii proaste. Normal că dacă eşti plătit lunar cu un sac de bani (conducerea ANI chiar cu doi saci) vei căuta mereu nod în papură aleşilor şi vei declara incompatibilităţi după ureche tocmai pentru a–ţi justifica salariul de bugetar de lux.

Nicolae Conciou, inimosul şi eficientul primar al comunei Guşoeni, a traversat o perioadă dificilă din viaţă datorită acestor procese. Dar a reuşit să obţină, vineri, 26 ianuarie, o decizie favorabilă definitivă şi irevocabilă de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
În 2 martie 2015 deştepţii de la A.N.I. l-au declarat în stare de incompatibilitate pe Nicolae Concioiu. Agenţia Naţională de Integritate l-a acuzat că s-a aflat în incompatibilitate, întrucât deţinea, simultan cu funcţia de primar, şi calitatea de mediator. În urma procedurii de evaluare, ANI a constatat ca primarul comunei Guşoeni, a încălcat regimul juridic al incompatibilităţilor, prin ocuparea simultană şi a altor funcţii încălcând, astfel, dispoziţiile art. 87, alin. (1), lit. k) din Legea nr. 161/2003.
În realitate, Nicolae Concioiu, jurist de profesie, obţinuse şi calificarea de mediator, dar nu se folosise de această calificare în timpul mandatelor şi nu obţinuse niciun venit.
Primarul a contestat raportul ANI la Curtea de Apel Piteşti în data de13 martie 2015 şi a început un proces stresant deoarece rata de câştig a acestor procese este favorabilă A.N.I şi o instanţă mai puţin bine intenţionată te poate exclude din funcţie din cauza unor absurdităţi.
În data de 22 iunie 2015 Nicolae Concioiu câştigă procesul la Curtea de Apel. Dar cei de la ANI, în loc să lase lucrurile aşa, insistă în răutatea lor să mai cheltuiască ceva din banul public şi deschid recurs în 27 iulie 2015 împotriva deciziei Curţii de Apel. Recursul s-a judecat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie care în 26 ianuarie 2018 a respins recursul ca fiind nefondat şi a decis anularea raportului ANI şi a păstrat decizia Curţii de Apel Piteşti.
Victoria primarului Nicolae Concioiu infirmă parţial supoziţia deputatului liberal Cristian Buican care anul trecut la o mare şedinţă a Biroului Politic Judeţean al PNL Vâlcea anticipa că foarte mulţi primari din Vâlcea, din diferite partide, nu vor apuca să îşi termine mandatele din cauza unor procese cu ANI. În acelaşi timp, decizia Înaltei Curţii poate determina mai mulţi parlamentari din Vâlcea să solicite micşorareea cheltuielilor, a bugetului ANI de fapt, precum şi a numărului inspectorilor de aici pe care mulţi din presă şi politică îi consideră de fapt nişte sinecurişti. precum şi schimbarea legislaţiei în aşa fel încât ANI să nu mai poată declara incompatibil pe cineva după propriul moft al unui inspector.

Traian GUMINSKI