Veste bună pentru profesori de la Camera Deputaţilor

Miercuri, 6 aprilie 2016, Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat proiectul de lege PLx. 320/2015 ce prevede că toate cadrele didactice vor trebuie să beneficieze de sporurile şi creşterile salariale restante din 2008-2011, fără a mai fi nevoie să dea statul român în judecată.

Astfel, toţi profesorii vor beneficia de aceleaşi drepturi salariale, chiar şi cei care nu au dat statul român în judecată sau cei care au pierdut în instanţă recâştigarea drepturilor salariale. Partidul Naţional Liberal a susţinut şi a votat în plenul Parlamentului proiectul de lege, considerând că în acest mod se face dreptate cadrelor didactice.
Preşedinte PNL Vâlcea, deputatul Cristian Buican, consideră că adoptarea acestei legi de către Camera Deputaţilor reprezintă o reparaţie morală faţă de profesori, care ori nu au dat statul în judecată, ori au pierdut procesele, şi un semn de normalitate în sensul existenţei unei practici comune pe tot teritoriul României. Plata acestor sume către toţi profesorii din învăţământul de stat se va face în tranşe trimestriale egale, anual, în mod eşalonat, pe o perioadă de 5 ani de la data intrării în vigoare a legii, astfel: în primul an 5% din valoarea diferenţelor salariale, în al doilea an 10%, în al treilea an 25%, în al patrulea an tot 25% şi în al cincilea an 35%. Pentru personalul didactic pensionat, care este îndreptăţit să primească sporurile şi creşterile salariale restante din 2008-2011, plata acestora se face într-o singură tranşă.
„Foarte mulţi foşti colegi profesori mi-au semnalat faptul că nu este normal să nu existe o practică comună în privinţa sporurilor şi creşterilor salariale restante din 2008-2011. Unii câştigau în instanţă, alţii pierdeau, alţii nici nu îşi permiteau să dea statul în judecată. Astfel, am văzut că în Parlament există deja o propunere legislativă în acest sens şi am reuşit să îmi conving colegii din PNL şi din alte partide să susţinem această propunere şi să o adoptăm cât mai rapid. Doresc să precizez că această propunere legislativă era blocată de mai bine de un an. Mă bucur că această lege a trecut, şi că pot să le dau o veste buna profesorilor. Iată că mai facem şi noi, parlamentarii, lucruri bune. Vreau însă să atrag atenţia asupra problemei de fond, aceea a unei practici neunitare în aplicarea legii în actul de justiţie. Nu este normal ca pe speţe identice unii să piardă şi alţii să câştige. Fie că vorbim de recuperearea unor drepturi salariale, fie că vorbim de altceva, legea şi dreptatea ar trebui să fie una pentru toţi” a declarat preşedintele PNL Vâlcea, deputatul Cristian Buican.