Vâlcenii n-au bani de miel de Paşte

Vâlcenii care vor să cumpere miei direct de la ciobani au parte și în acest an de un spațiu amenajat, aflat în imediata apropiere a Ștrandului Ostroveni. Comercianții se plâng, însă, că cererea este mică în timp ce cumpărătorii spun că au strâns cureaua luni bune pentru a-și permite să păstreze tradiția de Paște.

Oferta ciobanilor este una bogată și în acest an, miei de toate mărimile sunt expuși în standurile puse la dispoziție în standurioe amplasate de Primăria Râmnicului. Cerea este una slabă în opinia lor. Oamenii spun, în schimb, că au strâns bani în ultima perioadă tocmai pentru a putea pune pe masa de Paște și carne de miel. “Vânzările merg prost de tot. Sunt și ciobani care nu au dat nimic până acum. Nu are lumea bani, deși noi negociem cât putem. Ce să facem, mieii sunt greu de crescut, e multă muncă. Ar fi bine să îi putem da și en-gros, pentru străinătate, dar nu avem contracte”, spun ciobanii.

“Prețurile sunt acceptabile. Avem pensii mici, copiii au salarii mici, dar asta este, strângem și noi cum putem să punem pe masă și o bucățică de carne de miel. Așa e tradiția de când ne știm, o respectăm și noi”, completează cumpărătorii.
Oficialitățile locale și reprezentanții Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Vâlcea (DSVSA) asigură că locul de comercializare a mieilor este unul sigur și atenționează asupra riscurilor la care se expun vâlcenii în cazul în care decis să cumpere carne din spații improvizate. “Prin intermediul SC Piețe Prest, administrația locală a amenajat un spațiu pentru sacrificat miei. Locația este parcarea din apropierea Ștrandului Ostroveni și va funcţiona până în ziua de sâmbătă. A fost creată o incintă specială iar spațiul are avizul DSVSA și este racordat la instalația de apă și canal”, ne-a declarat Daniel Ionescu, purtător de cuvânt Primăria Râmnicului. “În perioada 11-15 aprilie DSVSA a avizat favorabil sacrificarea mieilor în locația aflată în zona ștrandului. În locația respectivă sunt respectate condițiile stabilite de legislația actuală. Mieii sacrificați în această locație sunt comercializați direct către consumatorul final. În toată această perioadă este acolo și un medic specialist care supraveghează activitatea. Atragem atenția că oamenii se supun la riscuri importante pentru sănătate dacă cumpără miei sacrificați în spații neaprobate”, completează Mihai Miclea, director DSVSA Vâlcea. Miei pot fi comercializați din parcarea Ștrandului Ostroveni, până vineri, zilnic între orele 8 și 17.00.

Gabi Cârjaliu