Vâlcenii au ales!

Biroul Electoral Judeţean (BEJ) Vâlcea a centralizat datele din toate cele 430 de secţii de votare din judeţul Vâlcea. Rezultatele finale sunt următoarele:
CAMERA DEPUTAŢILOR
PSD 54,82%
PNL 19,11%
ALDE 6,61%
USR 5,30%
PMP 3,86%
PRU 3,12%
SENAT
PSD 55,27%
PNL 19,63%
ALDE 7,21%
USR 5,49%
PMP 3,89%
PRU 3,35%
Nu am trecut procentele obţinute de celelalte partide şi candidaţi independenţi care împreună însumează sub 6 procente!
Vâlcea are 6 mandate de deputat şi două mandate de senator!
Conform rezultatelor PSD obţine direct 3 mandate de deputat având peste 50% din voturi cu şanse de a obţine încă un mandat la redistribuire şi un mandat de senator cu şanse de a obţine al doilea mandat la redistribuire
PNL obţine direct un mandat de deputat cu şanse de a obţine un mandat de senator la redistribuire.
Două mandate de deputat şi un mandat de senator vor fi alocate la redistribuirea mandatelor care se face la nivel naţional , după centralizarea tuturor voturilor din ţară.
La ora 12.25 azi, 12 decembrie, Biroul Electoral Central nu a centralizat decât 85% din voturile exprimate.
Pentru mandatul de senator şi cele două de deputaţi care vor fi redistribuite au şanse în Vâlcea, teoretic, toate formaţiunile care intră în Parlament.
Demersul unei părţi a presei locale care deja a “redistribuit” mandatele prin articole care încearcă să manipuleze cititorii ni se pare deocamdată hazardat mai ales că sistemul matematic şi legal prin care se calculează mandatele redistribuite precum şi alocarea acestora pe judeţe este unul extrem de complicat!
“Eveniment Vâlcean” va prezenta datele oficiale legate de mandate imediat ce vor fi oficiale!
Prezenţa la vot în Vâlcea (40%) a fost una foarte bună. Reamintim că procentul este calculat la numărul total al alegătorilor înscrişi în liste. Ţinând însă cont de numărul mare de vâlceni care se află plecaţi la muncă sau studii în străinătate sau în alte judeţe este evident că procentul prezenţei la urne dintre cei care ne aflam în Vâlcea duminică este unul mult mai ridicat, trecând de 50 la sută, decât cel prezentat de datele seci ale BEJ!

Traian GUMINSKI