Vă oripilează cazul Caracal? Dispariția de la Berbești, neelucidată timp de 12 ani!

Cazul de la Caracal oripilează o țară întreagă și are ecouri și în străinătate. Dacă informațiile se confirmă, cel puțin două fete au fost răpite, violate și ucise cu sânge rece de deja celebrul Gheorghe Dincă. În actualitate a revenit cu acest prilej și un alt caz celebru petrecut la Berbești și încă neelucidat.

Acum mai bine de 12 ani, o fetiță dispărea din orașul vâlcean și de nici măcar acum familia sa nu știe dacă este sau nu în viață. Elvira, cea care acum ar avea 22 de ani, se juca în parc, alături de fratele său. Nu a ajuns acasă seara, dar părinții nu s-au speriat, bănuind că a plecat la Târgul Gânguleşti, acolo unde locuia bunica sa și unde își petrecea mult timp. A doua zi și-au dat seama de dispariție și anunțat poliția. Căutările nu s-au oprit nici acum, dar este greu de crezut că vor avea o finalitate. Cel mai probabil, Elvira Ghioca a fost răpită și dusă în străinătate. Anchetatorii au bănuit că rudele fetei ar putea să fie cei care au vândut-o. Toți au trecut, însă, de testul poligraf. Și de atunci nimic! Chiar și așa, anchetatorii nu exclud posibilitatea ca Elvira să fie în viață. Și totul ancheta nu a avansat și, probabil, dosarul zace undeva într-un sertar.
“Cazul dispariţiei a fost în atenţia poliţiei din 22 februarie 2007. S-a constituit o echipă complexă de la nivelul IPJ Vâlcea care a fost coordonată de adjuctul de la acea vreme, domnul Sărdărescu. Au fost mobilizate forţe de la nivelul poliţiilor comunale, de la nivelul poliţiilor din Horezu, Bălceşti, Berbeşti, de la ISU, de la Jandarmi, Vânători, tot ce s-a putut pentru identificarea şi găsirea minorei. A fost şi este un caz complex pentru că zona respectivă este locuită preponderent de către cetăşeni de etnie rromă care aveau multe deplasări în străinătate şi care puteau să ia fata să o ducă la cerşit în Italia, Franţa sau în orice ţară unde se deplasau. De atunci IPJ Vâlcea, în colaborare cu IGPR, direcţia de Investigaţii Criminale a făcut numeroase verificări, cercetări, s-au audiat persoane. Nimic nu a condus la identificarea fetei. În momentul de faţă se lucrează pe mai multe planuri şi sperăm că ele vor avea rezultate. Ultima persoană care a văzut-o pe fată este o doamnă învăţătoare care locuieşte pe DJ care face legătura între Berbeşti şi Bălceşti. A văzut-o cum mergea singură spre locuinţa bunicilor dintr-un cătun de pe raza Oraşului Bălceşti. Pentru rezolvarea acestui caz avem o colaborare şi cu instituţii din alte ţări. Nu pot da amănunte despre acest lucru, însă. Alţi martori nu au apărut, toate persoanele au fost audiate. S-au făcut ample scotociri, căutările au continuat trei-patru luni de zile non-stop. Am identificat toate persoanele care au fost pe acea stradă în acel timp. Totul depinde de noi şi de colaborarea cu instituţiile străine de care vă spuneam. Speranţa moare ultima şi vă spun clar, dacă noi aveam orice mic indiciu că s-a întâmplat altceva cu fata, renunţam la cercetări. Efectuăm verificări, ne conduc spre un anumit drum şi noi nu abandonăm, ne agăţăm de fiecare fir de păr. Eu sunt încrezător şi optimist”, spunea acum patru ani comisarul Valeriu Piron de la Serviciul Investigaţii Criminale din IJP Vâlcea.
Rudele fetei încă speră că o vor vedea venind acasă sau că măcar vor afla adevărul.

Gabi Cârjaliu