Un popă “nebun” bulversează Râmnicul

Va împlini în luna mai 69 de ani. Trebuia să fie de multă vreme la pensie, nu să umble creanga prin oraş răspândind ură, zâzanie, bârfind, minţind, amestecându-se în lumea culturală şi administrativă a Râmnicului, dar şi în vieţile private ale unor credincioşi, fără nicio logică.

Este vorba despre părintele Nicolae-State, cel care a determinat Arhiepiscopia Râmnicului să trimită un comunicat de presă la finele săptămânii trecute. Biserica ortodoxă este pe cale să piardă din imaginea sa din cauza acestui popă care trebuia excomunicat şi care a primit privilegii greu de imaginat de-a lungul carierei sale.

Ce nu ştiu actualele “victime” ale lui Nicolae State Burluşi

1. L-a denigrat şi supărat de multe ori pe IPS Iosif cel care i-a dat acceptul de slujire şi l-a primit în Biserica noastră!
2. S-a comportat ca un “derbedeu” faţă de marele IPS Gherasim, om de o bunătate rară, care l-a iertat de multe ori, deşi părintele Lovişteanu, scos din minţi de nemerniciile lui State ar fi dorit să-l exmatriculeze din Vâlcea!
3. Acum adoptă aceeaşi atitudine faţă de IPS Varsanufie. Se prezintă ca trimis al acestuia la fel de fel de evenimente unde nu are ce căuta, s-a lăudat că el este acela care l-a dus pe Înaltpreasfinţitul în Vâlcea şi tot el este cel care l-ar fi apărat pe acesta de preoţii vâlceni care “altfel l-ar fi mâncat”. Recent în Biblioteca Judeţeană a afirmat că IPS Varsanufie minte adeseori şi nu ştie ce face.
4. Familia lui State a muls ani buni bani grei din mimarea credinţei. El a fost angajat pe un post mai mult decât bine plătit la Episcopie şi s-a lăudat că a scris multe cărţi. De fapt nu a scris decât o broşură, dar a frecat menta pe la tipografia episcopală. A angajat pe soţia sa la Episcopie şi pe unul din băieţi tot pe posturi tip sinecură.

Fapte mai recente, demne de internare la ospiciu

Încălcând toate regulile scrise şi nescrise ale preoţiei, s-a apucat să se amestece în viaţa administrativă şi politică a unei comunităţi. A strâns semnături pentru Mircia Gutău cu ani în urmă pentru a-l declara cetăţean de onoare. De fapt, pentru a-l face dator moral pe actualul primar care nu a putut să îi satisfacă pretenţile nebune! Cum ar fi aceea ca Mircia Gutău să îl sprijine pe Burluşi să ajungă în 2016 primar de Râmnic.
Acum strânge semnături pentru un referendum de demitere a primarului. Aruncă cu blesteme împotriva unor preoţi pe care nu îi înghite şi dă telefoane prin care încearcă dezbinarea unor familii.
A creat un scandal de pomină la Forumul Cultural al Râmnicului. Acesta îl are preşedinte onorific pe IPS Varsanufie. În mod logic, înalt prelatul nu are posibilitatea să participe la toate şedinţele ale Forumului, dar trimite de fiecare dată un mesaj sau un comunicat prin intermediul consilierului preot Ştefan Zară, director al Seminarului din Râmnic, şi unul dintre cei mai culţi şi modeşti preoţi din echipa de consilieri al IPS.
Membrii Forului şi-au ales o nouă conducere. Precizăm că membrii comitetului director nu sunt remuneraţi. Din respect pentru contribuţia adusă de Ştefan Zară vieţii culturale şi din respect pentru BOR l-au propus şi votat pe acesta să facă parte din Comitetul Director. La şedinţă, State Burluşi a urlat, a jignit, a declarat că totul este un puci, că de ce îl scot pe el din Forum, deşi nu îl scosese nimeni, că părintele Zară ar trebui să aştepte să îi vină rândul şi fel de fel de alte acuzaţii nefondate şi elucubraţii care i-au lăsat mască pe cei care fac cultură de ani de zile în Vâlcea.
Recent, primarul Râmnicului a declarat în conferină de presă că State Burluşi l-a sunat şi înjurat, iar ulterior a sunat-o pe soţia dânsului, spunându-i nişte minciuni care aveau ca scop destrămarea familiei.
Nici ultimul golan din oraş nu ar face aşa ceva şi niciun bărbat adevărat nu o sună pe soţia unui eventual adversar să îi spună acesteia asemenea prostii.
Vârsta nu este o circumstanţă atenuantă a acestui derbedeu în sutană decât dacă ar pleda pentru nebunie.
Dar nu are ce căuta să slujească în altar, mai ales într-un altar pe care dorea să îl părăsească pentru a ajunge primar.
Deci ne rugăm de conducerea Episcopiei ca după trecerea postului, post de care State Burluşi îşi bate joc în public, să îl trimită pe acesta la pensie şi eventual să ne anunţe dacă aceasta nu îi permite achiziţionarea unui tratament medical de refacere. Vom face chetă.
Redăm şi comunicatul Episcopiei, dar şi declaraţia edilului Gutău.

Comunicat de presă
În urma Coferinței de presă a Domnului Mircia Gutău, Primarul Municipiului Râmnicu-Vâlcea, din ziua de 9 martie 2018, în legătură cu neînțelegerea dintre Domnia Sa și preotul Nicolae State, de la Parohia Râureni din Râmnicu-Vâlcea, Arhiepiscopia Râmnicului face următoarele precizări:
• Acest conflict este unul personal fără a implica în vreun fel cele două instituții, Primăria Municipiului Râmnicu-Vâlcea și Arhiepiscopia Râmnicului. Ținem să subliniem faptul că între cele două instituții există raporturi de colaborare foarte bune, împreună desfășurând o serie de activități culturale și misionar-pastorale.
• Accentuăm încă o dată faptul că toți clericii eparhiei noastre în perioada Postului Mare trebuie să intensifice activitățile duhovnicești și pastorale și reamintim hotărârea Sfântului Sinod nr. 410 din 2004, care interzice implicarea clerului în politică.
• La proxima ședință a Permanenței Consiliului Eparhial din săptămâna 12-16 martie se va alcătui o comisie care să cerceteze cele amintite în Conferința de presă a Domnului Primar.
• În acest sens, îl îndemnăm pe preotul Nicolae State să stingă conflictul pe care l-a generat, lucrând în duhul Evangheliei Domnului nostru Iisus Hristos spre a întâmpina cum se cuvine Marele Praznic al Învierii Mântuitorului.
Biroul de Presă al Arhiepiscopiei Râmnicului

Mircia Gutau a organizat o conferinţă de presă vineri, 9 martie, în care a afirmat:
„Înainte de campanie a venit la mine la club cu fiul dumnealui şi mi-a cerut să-l sprijin pentru că toată lumea îl împinge să candideze la Primăria Râmnicului. Şi i-am spus: “Părinte, cu tot respectul pentru dumneavoastră, dar nu pot să vă sprijin pentru că eu candidez şi dacă eu candidez, nu pot să vă sprijin pe dumneavoastră”. Am stat, am băut o cafea, iar după această discuţie cu dumnealui au început să apară non-stop jigniri, puşcăriaş şi nenorocit, prin toate mediile la adresa mea. Am luat decizia să nu-i răspund, să nu-l bag în seamă şi nu i-am răspuns niciodată nici la telefon. Luni seara am primit un telefon de pe un număr anonim şi mi s-a spus: “Băi, nenorocitule, cât te-am ajutat eu pe tine şi tu mă vorbeşti şi m-ai pârât şi te-a ajutat ce nu te-au ajutat soţia şi copiii tăi”. Am întrebat: “Cine sunteţi?” …”Eu sunt, nu sunt popă, sunt părintele State”. Şi atunci, bineînţeles că i-am spus: “Dacă sunteţi părintele State atunci vă bag la origini şi dacă aţi fi aproape de mine v-aş fi dat şi una în barbă”, crezând că vorbesc cu un anonim, cu un boschetar. Iar de la toată treaba asta, a doua zi, ca să vedeţi cum e caracterul unui om, o sună pe soţie să îi spună ce fel de om sunt. Noroc că suntem căsătoriţi de 38 de ani şi soţia i-a răspuns pe măsură. Şi de atunci am aflat că mai nou umblă cu bilete pentru demiterea primarului. Eu credeam că în post un preot gândeşte altceva şi nu aşa!”.

Traian Guminski
Foto sursa Facebook