UBU REGE – premieră la Teatrul Anton Pann

Teatrul Anton Pann invită iubitorii de teatru și pe toți cei doritori de experiențe artistice memorabile la o nouă premieră: UBU Rege de Alfred Jarry. Traducerea este realizată de reputatul scriitor și om de cultură Romulus Vulpescu.

UBU Rege, reprezentată public pentru prima oară în anul 1896 a stârnit controverse virulente și a marcat începuturile teatrului modern al secolului al XX-lea. Este considerată o piesă comică, bizară și extrem de dinamică care răstoarnă regulile, normele și convențiile culturale existente în acel moment, dar multe valabile și în zilele noastre.
Așa cum personajul Ubu a luat ființă din jocul unor liceeni prin care îl ironizau pe profesorul lor de fizică, tot așa prinde formă spectacolul pe care vi-l propunem. Totul este privit prin prisma unor liceeni care se joacă de-a puterea, de-a războiul, de-a lașitatea, de-a răutatea, de-a lăcomia, de-a prostia, de-a vulgaritatea.
Patafizica (știința lucrurilor imaginare, cum o definește Alfred Jarry) prinde contur prin acest joc de copii, spațiul de joc și obiectele jocului metamorfozându-se: leagănul ar putea fi tron sau dispozitiv de tortură, bomboanele – monedă de schimb, ansamblul de joacă este Polonia sau peștera în care se ascunde Dom’ Ubu de armata rusă. Jocul copiilor este plin de cruzime și capătă proporții monstruoase, iar granița dintre joc și realitate devine din ce în ce mai firavă. Dom Ubu va fi interpretat de Vlad Bîrzanu, iar Madame Ubu de Mădălina Ciotea. În distribuție mai apar actorii Olimpiu Blaj, Ciprian Nicula, Andrei Cătălin, Iulia Antonie, Ana Șușca, Andrei Brădean, Reka Szasz și Tavi Costin.
Regizorul Tudor Lucanu, cel care realizează și scenografia, este la a doua colaborare cu Teatrul Anton Pann, după spectacolul de mare succes și multipremiat Ești un animal, Viskovitz!