Tradiţii onorate în Vaideeni şi Muereasca

Aproape toate localităţile din judeţul nostru au sărbători şi obiceiuri unice, legate de zone,de tradiţii seculare, de datini moştenite. Parcă cele mai frumoase sunt însă cel din perioada de iarnă. Şi în acest an, din care nu s-au scurs încă nici două săptămâni, datinile au fost repectate în comunele montane şi două serbări deosebite au avut loc aici.

“Balul Oierilor” uneşte tinere cupluri

În prima zi a anului, pe 1 ianuarie, la Vaideeni are loc un Bal denumit “Balul Oierilor”. În acest an acţiunea a avut loc în Căminul Cultural. Este o manifestare culturală tradițională devenită ritual şi având o vechime de aproape o sută de ani. Localnicii și invitații lor s-au bucurat parcă mai mult ca în alţi ani de manifestare foarte bine organizată sub forma unui festival românesc original, cu cântece şi dansuri populare:
„Organizăm acest bal pentru a păstra tradiţia păstorească, foarte importantă pentru noi. Ca în fiecare an, balul a fost precedat de un spectacol oferit localnicilor de Primăria Vaideeni şi de Fundaţia Vaideenii. Tinerii din comună au cântat și au dansat, iar fluieraşii din vechea formaţie a Vaideenului le-au reamintit localnicilor de cântecele ciobăneşti tradiţionale. A fost ca de obicei  un prilej de sărbătoare pentru noi” a declarat primarul comunei Vaideeni, Daniel Băluţă, recunoscut pentru străşnicia de care dă dovadă în păstrarea obiceiurilor, a tradiţiilor moştenite de la strămoşii săi.
La „Balul oierilor” au participat localnici îmbrăcaţi în costume populare. Balul Oierilor  atrage şi tineri din zone le limitrofe dar şi oameni ai locului plecaţi între timp prin ţară şi prin alte ţări şi care revin pentru a petrece sărbătorile de iarnă în comuna natală şi a-şi aduce copii să vadă balul. Tinerii din Vaideeni folosesc încă acest prilej pentru a-şi căuta perechea, multe căsătorii încheindu-se după aceste baluri aşa cum s-a întâmplat an de an.

Alegerea de June este unică în România

Pe 6 ianuarie, de Bobotează, la Căminul Cultural din Muereasca de Sus s-a desfăşurat unul dintre cele mai vechi ritualuri păstrate de-a lungul timpului în comună, şi unic în România: „Alegerea de june”.
Cu mic, cu mare, localnicii au îmbrăcat straie de sărbătoare, ca în fiecare aniar muzica populară, dansul şi voia bună au fost nelipsite.
Înainte de Sfântul Ion, în comuna Muereasca de Sus întreaga suflare care este în stare să se deplaseze se întâlneşte la Căminul Cultural. Obiceiul este atât de vechi încât l-au trăit actualii nonagenari pe când erau copiil. ,,Alegerea junelui”, este o datină care se păstrează, din spusele primarului „Ion Ungureanu, „de când e lumea” nimeni neputând data exact debutul obiceiului: „Nu se ştie cu exactitate de când există acest ritual, dar ştim că şi pe vremea războiului se sărbătorea. Alegerea de june este, cel puţin pentru ultima sută de ani, o realitate autohtonă”. Ritualul, în forma în care se desfăşoară la Muereasca de Sus, este unicat folcloric nu numai la Vâlcea (având în vedere, în mod expres, Ţara Loviştei), ci chiar prin raportare la celelalte ţinuturi din ţară. Ca la orice petrecere, muzica populară, dansul şi voia bună sunt cele care dau startul sărbătorii .
Pentru a obţine titlul mult-râvnit, candidaţii, câte doi din cele şase cătune ale comunei, trebuie să fie neînsuraţi, să aibă 18 ani şi să fie tineri „bine văzuţi” în localitate. Potrivit directoarei Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Vâlcea, Elena Stoica, atuul tânărului care este numit „june” este reprezentat de fetele care roiesc în jurul lui:
„În momentul în care un băiat este numit „june”, fiind ales şi de o mulţime de fete care îl susţin, se simte mai mândru, chiar puţin „cocoş”. De asemenea, el se simte responsabil şi îndatorat comunităţii pentru votul care i s-a acordat. El trebuie să fie cel mai bine văzut om din sat pentru anul respectiv”, afirmă Elena Stoica. Primarul comunei Muereasca, Ion Ungureanu, susţine că localnicii satului sunt cei care stabilesc candidaţii: „Eu îi invit pe scenă, iar, în funcţie de uralele, ovaţiile şi ridicările de mâini de la fiecare nume rostit, se alege junele. Tânărul trebuie să fie onest şi reprezentativ pentru comunitatea locală, el fiind cel care, pe parcursul întregului an, pune pe tapet problemele tinerilor din comună. El mai are obligaţia să mă anunţe despre orice problemă care apare în rândul tinerilor”, spune Ion Ungureanu. Interesant este că mulţi oameni de vază ai comunei, învăţători, profesori, consilieri locali, ingineri, economişti, patroni ai unor societăţi, medici au fost cândva aleşi “June”.
Anul acesta a fost ales June Văcălie Ovidiu, ajutor june Dulca Ion Florin, casier Gaica Mihăiță.

Traian Guminski