Toxicitatea ecologiştilor vâlceni
Am avut cândva şansa să îi cunosc pe primii ecologişti din Vâlcea de după Revoluţie. Pe atunci PER îi ajuta pe liberali şi ţărănişti în inegala luptă cu hoardele roşii ale lui Ilici Iliescu care puseseră stăpânire pe tot ce se putea din judeţ. PER urma să devină membru al Convenţiei Democratice din România.
Ecologiştii vâlceni au pătruns, la nivel mic, în Consiliul Local şi Judeţean. Membrii săi erau oameni modeşti. Nu deţineau cluburi, nu aveau locuri de muncă tip sinecură, bolizi de lux, terenuri, afaceri. Erau preocupaţi de obligarea unităţilor de pe platforma chimică să se retehnologizeze pentru a scădea poluarea, de ecologizarea cursurilor de ape din judeţ, de protejarea pădurilor. Membrii de fapt nici nu aveau maşini circulau pe jos sau cu autobuzul, plecau prin judeţ cu trenul sau cu rata să facă noi organizaţii. Erau oameni modeşti, deloc avizi de putere şi lipsiţi de lăcomie şi grandomanie.
În prezent situaţia s-a schimbat radical. În judeţ a apărut o filială creată peste noapte de “armata” fidelă unui lider care iubeşte autocraţia politică şi administrativă şi care crede că merită supunerea întregului oraş. Unii din soldaţii săi sunt pur şi simplu interesaţi, alţii neghiobi, unii manipulaţi şi restul cu speranţa că le va pica ceva de la stăpân după preluarea oraşului.
Partidul Ecologist are acum şansa să câştige primăria unui municipiu reşedinţă de judeţ. În mod logic ar urma apoi câştigarea unui post de vicepreşedinte de consiliu judeţean şi unul de primar. Pentru şefii de la Bucureşti victoria falşilor ecologişi din Vâlcea ar reprezenta posibilitatea să negocieze obţinerea unor locuri eligibile pe listele parlamentare ale unuia din partidele mari din toamnă în urma unei alianţe.
Manualele de specialitate spun că în alegerile dintr-un singur tur de scrutin favorit pleacă primarul în funcţie. Dar primarul ales de râmniceni acum patru ani se află încă în penitenciar închis pentru fapte de corupţie. Iar viceprimarul ajuns primar interimar a refuzat să candideze. În aceste condiţii ecologistul s-a instalat în poll position insuflând cu ajutorul mediei dar şi a sondacilor şi aplaudacilor din alte partide faptul că el este primul, cel mai râvnit de cetăţeanul râmnicean, cel mai eficient, deştept, gospodar. Masa sa electorală nu este însă majoritar absolută. Aşa că a făcut pe naiba în patru şi a ajutat şi de mulţimea de politicieni prostovani şi cu pretenţii pe plan local, a făcut în aşa fel încât să se înscrie în competiţie cât mai mulţi candidaţi. Logica este următoare. Numărul celor care îl susţin şi vor ca el să conduc oraşul este fix şi constant. Campania electorală nu îl poate majora. Dar cei care nu îl doresc au acum o mare plajă de candidaţi pe care să îi voteze. Să risipească astfel voturile “antiecologiste”. Fel de fel de papiţoi şi de marionete se vor înscrie în această competiţie care în mod decent trebuia să fie dusă între 3-4 candidaţi. Liderii partidelor de buzunar sunt conştienţi că nu a şanse. Dar visează să acceadă în Consiliul Municipal sau Judeţean şi de acolo să îşi facă propriile jocuri de interese.
Cum poate fi combătută această situaţie atipică a ecologiştilor toxici din Vâlcea?
În primul rând prin efectuarea unor sondaje profesioniste săptămânale care să fie puse la dispoziţia publicului în starea lor exactă. Apoi în ultima săptămână de campanie fiecărui râmnicean trebuie să i se prezinte real situaţia. Să înţeleagă că dacă îl vreaa pe ecologist nu are decât să îl voteze dar dacă nu îl vrea trebuie să dea votul doar aceluia dintre contracandidaţi care pot să îl înfrângă. Ce rost are să te duci să îl votezi pe Remus Grigorescu, Marian Mirea, Florin Brăgău sau mai ştiu eu ce candidat dacă acesta oricum nu are nicio şansă să iasă primar. Cine poate face aceste sondaje? Păi în mod normal PSD şi PNL dar în situaţia de faţă doar social democraţii mai pot juca total antiecologist!
Traian GUMINSKI