Totul despre scandalul de la Măciuca! Dezvăluirile făcute de Cătălin Tolontan la Centrul de Boli Psihice au dus la demiterea directorului Smărăndoiu şi la cercetarea directorului Badea

Grave nereguli la Centrul Neuropsihiatric Măciuca din judeţul Vâlcea. Surse din interiorul instituţiei susţin că bolnavii sunt legaţi cu chingi. Fotografii înfiorătoare au ajuns în presă. Însă directorul spune că acestea ar fi trucate.

Totul a pornit de la imaginile publicate pe site.-ul tolo.ro în care se vedeau paturi de metal de care erau legaţi pacienţii, unii cu răni vizibile. Conducerea de la centru spune că nu mai există de mult astfel de paturi şi că au fost scoase din uz, urmând să fie casate. Directorul Smărăndoiu recunoaşte că imaginile sunt din centru, dar spune că sunt făcute pentru a-l denigra: “Sunt beneficiarii de la noi, dar sunt fotografiaţi în ipostaze făcute cu rea intenţie. Noi nu am avut beneficiari legaţi şi dezbrăcaţi în acele paturi de fier care sunt casate de ani buni”. În apărarera directorului au sărit şi cei patru infirmieri, care îi susţin afirmaţiile. Oamenii din sat spun, însă, că i-au văzut pe bolnavi muncind prin centru, în timp ce angajaţii merg să lucreze la director la casă. Poliţia vâlceană s-a autosesizat şi s-a deschis un dosar penal in rem pentru abuz în serviciu, acesta fiind instrumentat de Parchetul de pe lângă Tribunalul Bălcelşti.


Primele măsuri, Smărăndoiu – retrogradat!

S-au luat primele măsuri în scandalul de la Centrul de boli psihice de la Măciuca. Şeful centrului, Sergiu Smărandoiu, a fost “retrogradat” de către conducerea Direcţiei Generale de Asistenţa Socială şi Potecţia Copilului Vâlcea, fiind trimis ca simplu inspector în altă unitate a Direcţiei. Măsuri administrative s-au luat şi în cazul medicului centrului care a fost penalizat cu 10 la sută din salariu pe o perioadă de trei luni.

“Şi domnul Badea are de răspuns la multe întrebări”
 
Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea, Valer Tudor, spune că pe lângă demiterea directorului Smărăndoiu, în pericol, este şi şeful lui, Nicolae Badea: “S-a început o anchetă administrativă. Avem informaţii că este şi o anchetă penală. Ca primă măsură i-am spus directorului Badea să-l îndepărteze pe directorul Smărăndoiu din acest centru. Personal cred că oricum ar fi este grav. Dacă acele fotografii au fost aranjate, chiar dacă sunt sută la sută reale, domnul Smărăndoiu şi-a deovedit incompetenţa. Vom vedea ce se întâmplă şi după ancheta penală. Domnul Badea urmează şi el să răspundă, pentru că este şeful tuturor centrelor. Este funţionar public şi va trebui să urmăm toate procedurile. Va trebui să ne spună de ce nu a luat măsurile care se impuneau pentru că e clar că probleme sunt de mult timp. Există şi ceva inexactităţi în ceea ce priveşte informaţiile apărute, în special când se vorbeşte despre cele 59 de decese. Ele au fost la nivelul întregii direcţii şi nu numai la centrele de la Măciuca şi Băbeni. ”

Badea se apără

De partea cealaltă, Nicolae Badea, directorul DGASPC Vâlcea, se apără: “Eu am luat act de raportul comisiei împotriva şefului de centru şi al medicului. S-a sancţionat medical pentru trei luni şi am semnat dispoziţia de retrogradare a domnului Smărăndoiu. Până se va termina şi cercetarea penală dânsul o să fie pe o altă funcţie. Trebuie să se afle cine a legat acele persoane pentru că oricum este grav, fie că s-a făcut în timpul programului, fie noaptea cu intenţie. Procedura de contenţionare este o procedură stabilită prin lege, se poate face de către personalul medical, dar numai în condiţiile legale. Erau dispozitive legale de contenţionare acolo şi nu chingi de tituri cum s-a vorbit. Am facturile pentru ele, sunt omologate, sunt luate din Italia. Nimeni nu a vrut să dea adevărul. Noi am fost în controale, am întrebat cine a făcut pozele, nu a recunoscut nimeni şi am anunţat poliţia. Cât priveşte decesele, sunt 59 dar în toate cele 17 centre, nu doar la Măciuca şi Băbeni, cum s-a scris. Decesele au fost communicate conform ordinelor în vigoare, în termen de 24 de ore, telefonic. După cauza morţii am trimis şi scris. Domnul director poate contesta decizia sau poate sa o ia. Eu îmi simt postul ameninţat de fiecare dată, în fiecare an. Eu am acţionat cu celeritate, mai mult nu puteam face, am cerut sprijinul organelor competente. Mereu în sistemul nostru sunt evenimente, sunt persoane cu comportamente agresive, sunt mulţi salariaţi care au probleme, din conflicte negestionate. Păcat că s-au folosit bolnavii acum, ceea ce este foarte grav”. (G.C.)

SURSA FOTO: TOLO.RO