Tezaur dacic, achiziționat de muzeu! Fundația “Mitică Crăciunescu” a plătit 8000 de euro pentru ca monedele de argint să rămână la Muzeul Județean de Istorie

Tezaurul dacic format din aproape 200 de monede de argint, descoperit în urmă cu doi ani la Bujoreni, va rămâne la Vâlcea și va fi expus la Muzeul Județean de Istorie. Fundația “Mitică Crăciunescu” a achiziționat aceste monede vechi pentru suma de 8000 de euro și le-a donat muzeului care le-a expus publicului.

Monedele, vechi de peste 2000 de ani, au fost descoperite întâmplător într-o pădure din comuna Bujoreni de un localnic, în primăvara anului 2015. Conform legii, descoperitorul era îndreptățit să primească minimum 30 la sută din valoarea acestora, însă muzeul vâlcean nu a avut banii necesari să le răscumpere până acum. Monedele au, pe lângă valoarea materială mare – aproximativ 20 de mii de euro, și o valoare istorică inestimabilă. Cel care le-a descoperit nu a dorit să participe la eveniment și nici să-i fie făcut public numele. Colecţia de monede dacice va fi una permanentă la Muzeul de Istorie din Râmnicu Vâlcea și va purta numele lui Mitică Crăciunescu.


“Este un omagiu adus lui Mitică Crăciunescu”

Unul dintre reprezentanții fundației care a plătit pentru tezaur, Anuța Handolescu, fost prefect al Județului Vâlcea, spune că fundația a dus o luptă de mai bine de un a n, culmea cu birocrația din România: “Pentru fundația pe care o reprezint astăzi este rodul muncii de mai bine de un an. Am trebuit să ne luptăm cu birocrația pentru a dona statului, nu pentru a cere ceva statului. Este un omagiu pe care-l aducem în anul 2017 unui om care ne-a fost foarte drag. Nu vreau să fac o paralelă între ceea ce se întâmplă acum și ceea ce s-a întâmplat cu opera lui Constantin Brâncuși. Pentru mine, sincer, a fost un șoc, că nu am reușit să ne capacităm ca nație. Noi, familia și noi, cei acre suntem în această fundație, suntem toi donatori pentru Cumințenia Pământului. Poate că dacă ne strângeam cei din fundațiile private reușeam ceea ce statul se teme să finalizeze.”


“Tezaurul are o valoare inestimabilă”

Directorul Muzeului Județean Vâlcea, Claudiu Tulugea, spune că valoarea tezaurului descoperit la Bujoreni este una inestimabilă, din punct de vedere istoric. “Vestea este una foarte importantă și foarte bună. este important că acest tezaur rămâne la Vâlcea, în județul unde a și fost decoperit. Să nu uităm că multe alte piese de patromoniu cultural au luat drumul altor județe și că vâlcenii le pot admira doar când vizitează muzeele de acolo. Ca și valoare este una inestimabilă din punct de vedere istoric. Din punct de vedere financiar, se apropie undeva de suma de 20.000 de euro. Fundația Mitică Crăciunescu ne-a ajutat și le mulțumim repreentanților care ne-au ajutat. Statul român trece acum printr-o perioadă dificilă, este sărac. Sperăm ca pe viitor să reușească să acuziționeze aceste comori naționale. Dar să știți, și în alte țări privatul se implică în astfel de acte”, afirmă Claudiu Tulugea