Tehnocraţii aruncă bătrânii din Bălceşti în stradă

65 de bătrâni pot rămâne fără un acoperiş deasupra capului la Bălceşti. La numai cinci ani de funcţionare, căminul pentru persoane vârstnice este la un pas a fi desfinţat de noul govern de tehnocraţi. Directorul Gabriel Popescu şi-a pierdut apoape orice speranţă că mai poate salva acest cămin.

Sărbătorile au fost triste pentru bătrâni, cu teama că oricând porţile casei unde au fost adăpostiţi timp de cinci ani, vor fi închise pentru totdeauna. În ciuda acestui lucru, directorul căminului, Gabriel Popescu, le-a oferit clipe de bucurie, primind colindători care le-a încântat sufletul cu colinde şi cadouri. Aici, printre bătrânii care pot fi aruncaţi în stradă, o bătrână a fost sărbătorită în luna noiembrie, împlinind 100 de ani, Barbu Alecsandrina, Babica, cum îi spune toată lumea.
Barbu Alecsandrina_382x640
„După ce s-a desfiinţat spitalul în 2011, s-a înfinţat căminul de bătrâni Bălceşti, printr-un program de interes naţional. Acest program s-a prelungit până în octombrie 2015, când a expirat. Fostul guvern a propus un proiect de hotărâre de guvern pentru prelungirea acestuia. În momentul în care a venit însă la putere noul guvern de tehnocraţi, a dispărut interesul naţional, a dispărut proiectul de HG, nu ne-au mai promovat acea prelungire. Am ieşit la televiziune, pe Antena 3, şi ne-au dat în ultima şedinţă de Guvern bani din fondul de rezervă pentru lunile noiembrie şi decembrie, promiţându-ne că vor continua, dar acum aşteptăm…
Am făcut o adresă către CJ, în care le-am sesizat, atât din partea căminului, cât şi a Primăriei, că Primăria nu poate susţine financiar căminul. Am făcut calculul, este nevoie de 30% din bugetul primăriei pe an, deci 13 miliarde lei pe an. CJ a făcut adresă către DGASPC, ne-au chemat cu situaţia astfel încât să facă o analiză, să vadă impactul care ar fi pentru preluarea acestui cămin, dar deocamdată suntem 18 cămine în care sunt o mie de beneficiari, de persoane vârstnice care aşteaptă desfinţarea pur şi simplu. La ora actuală nu avem nici o sursă de venit, nimic!”, ne mărturiseşte directorul Gabriel Popescu.
În acest moment, la Căminul de Bătrâni sunt angajate peste 20 de persoane care riscă şi ele să îşi piardă locul de muncă.

Letiţia Lazăr