Adevărul despre dementul chirurg şpăgar Constantin Ploscaru

Lacom de bani şi şpăgar. Migrator politic, mitoman şi megaloman. Încrezut şi violent cu toţi colegii de serviciu, dar şi cu cei prin partidele prin care a trecut în dorinţa de a ocupa poziţii în consiliul judeţean. Se visa parlamentar, scriitor, director de spital. A ajuns aproape de crimă din vina sistemului care permite ascensiunea oricărui dement cu diplomă de doctor.

De ce a tăcut presa locală în mare parte şi nu a spus adevărul despre acest Constantin Ploscaru? Păi fiindcă mulţi dintre ziarişti, dar şi din patronii de presă au fost operaţi sau le-au fost operate rude apropiate de acest medic. Poate mulţi nici nu vroiau să ştie despre şpăgi pentru că, nu-i aşa, “toţi doctorii iau”. Mulţi nu au vrut să ştie despre murdarele sale jocuri politicianiste pentru că, nu-i aşa, “sunt mulţi care fug de la un partid la altul şi îşi critică apoi foştii lideri”. Şi poate mulţi sunt la fel de bolnavi ca el, deci nu pot realiza când un om are reale probleme psihice. Cel puţin, două jurnaliste au avut însă curajul să scrie adevăruri despre acest medic ajuns acum în arestul poliţiei. Fosta mea colegă, Dana Nedescu, a atras atenţia în mai multe materiale despre comportamentul doctorului Ploscaru.
Iar colega mea, Letiţia Lazăr, a trăit un adevărat coşmar datorită acestui “monstru” care i-a ucis o rudă apropiată.

O suspendare penibilă pentru o crimă premeditată

În noiembrie 2003, tânăra jurnalistă (pe atunci), Letiţia Lazăr, publica un articol destul de dur la adresa doctorului Constantin Ploscaru. Materialul relata modul în care medicul Ploscaru a lăsat un tânăr de numai 20 şi ceva de ani să moară cu zile, deşi putea interveni. Puţini din presă au susţinut demersul jurnalistei. Acum acelaşi doctor a rănit un alt doctor, fiind reţinut pentru tentativă de crimă.
Chirurgul Constantin Ploscaru din Râmnicu Vâlcea şi-a pierdut, în 2004, dreptul de a mai practica medicina doar şase luni. Decizia a fost luată de Colegiul Medicilor din România, în urma unei anchete care a durat mai bine de opt luni de la depunerea plângerii de către familia Drăguţ. În noiembrie 2003, în urma unui accident în gospodărie, la Spitalul de Urgenţă din Râmnicu Vâlcea a fost adus tânărul Raul Daniel Drăguţ, cu diagnosticul politraumatism, traumatism toraco-abdominal, şoc hipovolemic, fracturi costale, emifizem subucutanat. Potrivit foii de observaţie, pacientul a fost internat la ora 13.50, radiografia s-a efectuat la 14.30, iar medicul de gardă, dr. Constantin Ploscaru, a citit rezultatul abia la 16.30. Atât cadrele medicale, cât şi sora tânărului, au aşteptat la uşa medicului de gardă care s-a închis în acele ore, cerând să nu fie deranjat, deoarece urmărea un meci de fotbal foarte important. Două ore mai târziu, medicul a decis ca bolnavul să fie transferat în Secţia de chirurgie-toracică a Spitalului de Urgenţă Craiova. Ambulanţa, a doua de altfel, deoarece prima nu dispunea de aparatura necesară, a ieşit pe poarta Spitalului din Râmnicu Vâlcea la ora 19.00, iar la ora 19.05, Raul Daniel Drăguţ a decedat. Au urmat plângeri din partea familiei, procese, iar Comisia Superioară de Disciplină din cadrul Colegiului Medicilor din România l-a găsit vinovat pe dr. Constantin Ploscaru de „neacordarea asistenţei medicale de urgenţă“. În urma autopsiei, s-a constatat că bolnavul avea multiple fracturi costale bilaterale şi în cavitatea pleurală dreapta s-au găsit peste 2.000 ml de sânge. Moartea a survenit din cauza unui hemopneumotorax masiv hemitoracedrept consecutiv unui traumatism hemitorace forte cu fracturi costale bilaterale şi ruptură bronhopulmonară. „Dr. Ploscaru trebuia să execute o decompresie imediată de drenaj toracic, ceea ce ar fi dus la salvarea pacientului“, susţinea profesionistul medic legist Florian Ghiţă.
Cunoscut împătimit al meciurilor de fotbal televizate doctorul Ploscaru, aflat de gardă, a considerat că viaţa unui tânăr este mai puţin importantă decât un meci de fotbal. Decesul ar putea privit măcar ca omor din culpă, dacă nu crimă cu premeditare. Dar totuşi medicul nu a fost condamnat nici măcar la o zi de închisoare şi asupra sa nu a început nicio investigație penală atunci. Pentru că nu-i aşa şi poliţiştii şi rudele acestora, dar şi procurorii şi rudele acestora au nevoie câteodată de chirurgi.

Răzbunarea unui derbedeu în halat alb

Ce a făcut Constantin Ploscaru acum 13 ani? Păi în loc să îşi ceară scuze de la jurnalistă şi de la familia tânărului, să încerce să se apere motivând eventual oboseala şi neglijenţă, a încercat să o ruineze pe colega mea. În urma articolului care aducea dovezi de necontestat în acea perioadă, declaraţii, documente, martori, a reacţionat printr-un proces de calomnie la adresa autorului, cerând despăgubiri uriaşe.
Pentru Letiţia Lazăr, al cărui verişor de 20 de ani murise ucis de nepăsarea medicului Ploscaru a urmat un coşmar. A încercat să găsească un avocat în Vâlcea. Dar toţi refuzau având diverse scuze. Majoritatea legate de faptul că medicul îi operase pe ei direct sau pe una din rudele lor apropiate de-a lungul timpului. Alţii spuneau că nu vor să se lupte în instanţă cu un chirurg cunoscut în oraş. Noroc că se apropiau alegerile, iar ambiţiosul Constantin Ploscaru vroia, în 2004, să ocupe toate posturile posibile de candidaţi visându-se şi primar, dar şi parlamentar. Aşa că a renunţat la proces pentru a nu avea o imagine negativă în presa locală în care deja mai mulţi jurnalişti se arătau indignaţi de tupeul său. În cele din urmă nu a câştigat daunele, dar nici nu a primit o pedeapsă pe măsură şi după o suspendare de doar şase luni s-a întors la bisturiu.

Aproape de crimă

S-a întors de fapt la o profesie pe care a putut să o practice doar datorită indolenţei celor din sistem. Sîmbătă, 16 ianuarie, aşa cum consemnează jurnalista Dana Nedescu (publicaţia INFO PULS ); “Inevitabilul s-a produs: dr. Constantin Ploscaru: i-a înfipt bisturiul în gâtul unui coleg, dr. Emil Bãrbulescu.
Cu două zile înainte de acest incident, directorul Dan Ponoran tocmai ce studia sesizările si reclamaţiile primite la adresa chirurgului Ploscaru din partea pacienţilor, cât şi injuriile acestuia la adresa colegilor de breaslă, injurii care dezvăluiau necesitatea unui control psihologic al acestuia.
Azi dimineaţă, Ploscaru a cedat nervos şi, pe fondul unor neînţelegeri mai vechi, dar şi a faptului că directorul Ponoran decisese să-i acorde o singură gardă din cauza labilităţii psihice manifestată în relaţia cu personalul şi pacienţii spitalului,  şi-a atacat colegul pe la spate înfigându-şi bisturiul în cervicala acestuia.  Bărbulescu a fost operat imediat şi salvat. Ploscaru a fost ridicat de poliţişti şi dus la Parchet pentru declaraţii.
Incidentul s-a finalizat fără victime doar datorită faptului că tentativa de omor a avut loc în incinta spitalului într-o secţie de chirurgie, altfel dr. Bărbulescu era mort.
Pentru evitarea acestui incident dramatic, directorul Dan Ponoran îşi propusese ca la finele acestei luni să ceară efectuarea unui control psihologic, la Bucureşti, din păcate Ploscaru a cedat mai devreme şi mult mai grav decât se aşteptau medicii spitalului. Aparent, în acte, chirurgul Constantin Ploscaru era apt din punct de vedere psihologic, un act semnat şi parafat de un medic specialist, care va răspunde pentru diagnosticarea supeficială făcută, probabil, în baza unei relaţii de amiciţie.Tentativa de omor din dimineaţa acestei zile ar impune retragerea dreptului de practică a psihologului care a lăsat un medic aflat în pragul nevrozei să practice chirurgia”.

Epilog cu poliţie şi procurori

Acum medicul chirurg primar Constantin Ploscaru a primit arest la domociliu pentru 29 de zile, după ce a fost reținut în arestul poliției 24 de ore.
Medicul chirurg Emil Bărbulescu a fost atacat în sala de operaţie de un coleg din spital, medicul chirurg Constantin Ploscaru. Acesta a luat un bisturiu şi l-a atacat. Medicul rănit a fost imediat preluat de cadrele medicale şi operat. Starea lui este stabilă.
Prima declaraţie dată presei, din partea doctorului Bărbulescu este: “În data de 16.01.2016 am fost implica tîntr-un eveniment nefericit ce a avut loc în incinta Spitalului Judeţean de Urgenţă Vâlcea. În jurul orelor 11.45 am intrat în Sala nr. 1 a Blocului Operator al SJU Vâlcea, sală în care dl.dr. Ploscaru Constantin efectua o mică intervenţie chirurgicală — extirparea unui chist sebaceu. În momentul în care, în calitatea mea de medic coordonator al Blocului Operator al Spitalului Judeţean de Urgenţă Vâlcea, l-am întrebat pe dl.dr. Ploscaru de ce a ocupat sala de operaţie nr. 1 a unui spital judeţean de urgenţă cu o intervenţie chirurgicală minoră, intervenţie ce nu reprezenta o mare urgenţăşi care putea fi efectuată fără probleme în ambulator, am fost agresat de către dl. dr. PloscaruConstantin cu un obiect tăietor, acesta provocându-mi o rană în regiunea laterocervicală stânga. Atât doresc să declar în acest moment pentru mass-media până la finalizarea cercetărilor de către organele abilitate,
 Cu stimă, dr. Bărbulescu Emil”.
Având mania persecuţiei, Ploscaru şi-a reclamat deseori colegii la diverse instituţii. Pretindea ba că aceştia ascund foile de observaţie, ba că ocupă posturi de conducere în mod fraudulos. Plângerile verificate s-au dovedit infirmate de organele de anchetă. În timpul liber, Ploscaru activa prin diferite partide politice, unde, deşi era respectat la început şi primit bine, ajungea să se certe cu şefii de organizaţii, să îi jignească pe colegi şi să dorească să obţină diverse funcţii pentru care nu era nici pregătit, nici agreat. Comportamentul său se manifesta violent şi în limbaj folosind des înjurături şi expresii obscene.
Ca în filme, victima lui Ploscaru este exact opusul său. Medicul Bărbulescu, un profesionist în specialitatea sa, este recunoscut pentru grija acordată pacienţilor şi pentru faptul că nu cere bani sau alte atenţii de la cei pe care îi ajută în actele medicale. Este respectuos cu tot personalul medical, dar şi cu cei internaţi şi cu rudele acestora, are rabdare, un comportament şi un limbaj civilizat şi multă responsabilitate în serviciile de gardă. Un astfel de om putea să moară ucis de mâna unui dement. Dar vinovaţii adevăraţi sunt cei care permit nebunilor accesul în profesia de medic! Sperăm ca de această dată poliţiştii, procurorii şi judecătorii să dea dovadă de profesionalism! Iar cei din Colegiul Medicilor să nu mai ascundă gunoiul sub preş.

Traian GUMINSKI