TEHNICIAN DESIGNER MOBILĂ ȘI AMENAJĂRI INTERIOARE – O MESERIE “ÎN TENDINŢE” PENTRU CARE TINERII POT FACE O PASIUNE!

Design este un cuvânt de origine engleză care înseamnă proiect, desen (de concepție).
Designul de interior a fost inițial o ramura a arhitecturii, dar care acum se desprinde tot mai mult de domeniul din care face parte, căpătând statutul de disciplină de sine stătătoare ce presupune îmbunătățirea condițiilor de viață prin crearea unui ambient ce îmbină atât principii estetice, cât și de ergonomie și antropologie ce cresc funcționalitatea și calitatea spațiilor interioare. Designul de interior este modul creativ in care este compartimentat, utilat si decorat un spațiu interior. Designerii de interior folosesc materiale, texturi si culori, in baza unor reguli si principii de design, pentru a crea spatii care sunt confortabile si plăcute, in aceeași măsura.

Interesul pentru designul interior a crescut într-adevăr în ultimii ani, evoluția majoră constând în faptul că se apelează din ce în ce mai mult la serviciile unui specialist, în faptul că deja mulți clienți ajung să viziteze târguri internaționale de amenajări de interior, crescând astfel nivelul calitativ la care aceștia se raportează și pe care și-l doresc.
Probabil fiecare dintre noi s a confruntat cel puțin o dată în viață cu alegeri legate de designul unei locuințe sau, de ce nu, a unui spațiu comercial. Dacă nu ai un buget alocat pentru a apela la servicii de specialitate, ești pus în situația de a alege singur materiale, piese de mobilier, corpuri de iluminat etc.
Astfel de proiecte făcute chiar de proprietarii spațiului respectiv nu reușesc întotdeauna, de aceea designerul de interior este un specialist ce te poate ajuta să-ți organizezi locuința, să o mobilezi și să o decorezi, scutindu-te de cheltuieli aiurea și de timp irosit.
Un design interior reușit nu poate fi realizat decât de un expert în domeniu, care a urmat cursuri de profil. Programa școlară pentru această calificare este deosebit de utilă, astfel încât elevul va dobândi cunoștințe prin care va studia spațiul pe care îl are la dispoziție și va încerca să alinieze dorințele proprietarului cu ce poate fi realizat efectiv, încercând în același timp să se încadreze în bugetul pe care îl are la dispoziție. Designerul de interior va supraveghea, de asemenea, și munca echipelor de execuție, astfel încât proiectul să fie respectat în cele mai mici detalii
Designul de interior nu este o simplă selectare a unor materiale și piese de mobilier și combinarea reușită a acestora într-un spațiu, este un domeniu complex, bazat pe reguli și principii stricte, dar și pe talentul unei persoane, cultivat în ani de studiu.
Numai un designer de interior va putea să lege lucruri caracteristice unui proprietar cu spațiul, pentru a crea un mediu coerent, practic și foarte confortabil. O bună comunicare cu clienții este, de altfel, unul dintre punctele forte ale unui proiect de design. Numai așa se pot crea interioare care să răspundă tuturor cerințelor – funcționale și estetice – ale proprietarilor. Amenajarea de locuințe trebuie realizată astfel încât clientul să se identifice cu acel spațiu să se simtă confortabil. Un proiect de design interior include de la coloristica pereților până la mobilier, pardoseală, accesorii și finisaje.
Profesiunea este una foarte căutată pe piață, deoarece tot mai multe persoane apelează la specialiști pentru individualizarea spațiului locuit.


Onorariul designerului de interior variază în funcție de complexitatea lucrării, dar se bazează și pe experiența și cunoașterea acestuia sau pe succesul altor proiecte din portofoliu.
Nu este de mirare ca prețul unei locuințe decorate cu ajutorul unui designer este de multe ori peste media pieței.
Designul de interior presupune cunoștințe de desen tehnic, proiectare și reprezentare grafică.
Abilități și cunoștințe de design interior pot fi dobândite de orice tânăr care dorește să urmeze cursurile calificării de TEHNICIAN DESIGNER MOBILĂ ȘI AMENAJĂRI INTERIOARE.
Elevii care vor opta pentru această calificare vor învăța mijloace și reguli de reprezentare în desenul tehnic; sisteme de proiecție, întocmirea desenelor de amplasare a mobilierului în funcție de destinația spațiului, concepte de bază ale esteticii: ambianță cromatică, spațialitate, funcționalitate; armonizarea elementelor interiorului cu destinația spațiului; asocierea elementelor decorative pentru crearea unui spațiu armonios și personalizat. De asemenea elevii vor dobândi cunoștințe despre proiectarea 2D și 3D a obiectelor de mobilă cu ajutorul calculatorului prin Sistemele de proiectare asistată de calculator (în limba engleză CAD-Computer-Aided Design).
În acest context, calificarea Tehnician designer mobilă și amenajări interioare existentă în cadrul Colegiului de Silvicultură și Protecția Mediului este o oportunitate de pregătire într-un domeniu de viitor care poate oferi șanse sporite de integrare pe piața muncii chiar de la finele liceului.

Ing. Ioana BĂDOI – Colegiul de Silvicultură și Protecția Mediului Rm. Vâlcea