Teatrul Anton Pann a tras linie anului 2016! Participări numeroase la festivaluri naţionale şi internaţionale înnobilate cu premii

Șase premiere, participări la douăsprezece festivaluri în țară și în străinătate, nominalizări și peste șase premii, spectacole pe scena altor teatre, spectacole invitate, spectacole de muzică, de balet, concursuri pentru copii şi multe alte diverse evenimente culturale sunt doar câteva elemente care conturează activitatea artistică a Teatrului Anton Pann în 2016.

Bilanţul aferent anului 2016 poziționează Teatrul Anton Pann printre instituţiile culturale importante din municipiu și din țară. Activităţiile produse şi organizate la Teatrul Anton Pann au avut în vedere diversitate artistică, interdisciplinaritate, Teatrul Anton Pann reușind să îndeplinească în felul acesta menirea de formare şi educare în domenii diverse. În condiţiile unui teatru de provincie, cu un buget minimal, Teatrul Anton Pann a realizat un număr de șase premiere, dar nu numărul contează, ci calitatea spectacolelor. De-a lungul anului 2016 și nu numai, spectacolele Teatrului Anton Pann s-au bucurat de aprecierea publicului, a criticii de specialitate, numărul de cronici confirmând acest aspect. Și acum să le luăm pe rând. Începem prin a vă prezenta premierele anului 2016.
Prima premieră din 2016, și aici vorbim de o premieră națională, a fost „RESPIRĂ” de Duncan Macmillan, regia Adrian Roman, scenografia Traian Tuță și Adrian Roman. A urmat „UBU REGE” de Alfred Jarry, traducerea Romulus Vulpescu, regia şi scenografia Tudor Lucanu. La premieră au fost prezenți: Bogdan Costea – managerul Teatrului de Stat Ioan Slavici din Arad, Marinela Ţepuş – managerul Teatrului Nottara București, critici de teatru și reprezentanți ai presei centrale: Gabi Lupu – Adevarul, Gina Şerbănescu, Andrada Pavel, Luana Pleşa, Maria Ştefănescu – fotograf oficial al festivalurilor de teatru din România, Pompilius Onofrei – Radio România și Raluca Rădulescu – Radio România Cultural. Acest spectacol realizat de Tudor Lucanu va duce și în acest an la Teatrul Anton Pann juriul UNITER, în atentia căruia a intrat după participarea de la Festivalului de Teatru PLEDEZ PENTRU TINE(RI) de la Piatra Neamţ. Continuăm prin a vă prezenta cea de a treia premieră, “TNT” – un spectacol de improvizație exploziv realizat de Mihaela Sârbu și, încheim cu “CRIZE” regia Bogdan Tudor Pelerin, scenografia Bogdan Spătaru, spectacol care s-a jucat chiar în prezența autorului, a dramaturgului Mihai Ignat. Conducerea Teatrului Anton Pann are în vedere ca în fiecare an să realizeze și spectacole pentru copii. Astfel cea de a cincea premieră a anului 2016 este “JACK ŞI VREJUL DE FASOLE” regia si scenografia: Valentin Ligi, iar cea de a șasea premieră “CĂSUȚA PRIETENILOR” un spectacol în regia și scenografia tot a lui Valentin Ligi, scenariu Maria Gornic. La aceste premiere în repertoriului Teatrului Anton Pann s-au regăsit alte două spectacole care au fost cap de afis în 2014, 2015 și 2016: ”Ești un animal, Viskovitz!” și “Femei/Bărbați” de Willy Russell, regia Vlad Massaci.
Cu bucurie amintim că ”Ești un animal, Viskovitz!”spectacol realizat de Tudor Lucanu, a adus Teatrului Anton Pann cele mai multe premii și un număr remarcabil de cronici.
Participări la festivaluri. Actorii Teatrului Anton Pann în 2016 au participat la 12 festivaluri, două în afara țării, patru festivaluri naționale și șase festivaluri internationale, recunoașteri de la care s-au întors cu premii.
Festivaluri în străinătate Monodrama spectacolulului „MEDE(E)A” cu un prolog de Seneca, de Nina Mazur, regia Bogdan Tudor Pelerin, a participat în această vară la două festivaluri. Pe 30 iunie la Festivalul Internaţional de Monodramă „MonoAKT”, Pejë/Peja, Kosovo și în august, între 3- 7 august, la Festivalul Internaţional de Monodramă Ad Astra, Varna- Bulgaria. De la ambele festivaluri actrița Iulia Antonie s-a întors cu premii.
Festivaluri internationale în țară. Pentru a treia oară Teatrul Anton Pann a fost invitat la Festivalul International de Teatru Nou, de la Arad, cu spectacolul “FEMEI/BĂRBAŢI” de Willy Russell, regia Vlad Massaci. Sala arhiplină și aplauzele de final au demonstrat cât de apreciat a fost spectacolul. În urma faimei câștigate datorită calitații spectacolelor, pentru prima dată Teatrul Anton Pann a fost invitat la Constanța la Festivalul Internaţional de Teatru „MITURILE CETĂŢII” cu spectacolul “EŞTI UN ANIMAL, VISKOVITZ!” după Alessandro Boffa, regia Tudor Lucanu. La această primă ediție spectacolul care ajunsese deja un „hit” al teatrului românesc a fost transmis în direct pe cinci ecrane în Constanța și în Mamaia. De la Constanța actorii Teatrului Anton Pann au ajuns în celălalt colț al țării, la Baia Mare, unde are loc cel mai vechi festival internațional de teatru din România. La Festivalul Internaţional de Teatru „ATELIER” au participat cu același spectacolul “EŞTI UN ANIMAL, VISKOVITZ!” după Alessandro Boffa, regia Tudor Lucanu. Au urmat alte două festivaluri: Festivalul de Teatru “Râmnic Interfest” Rm Vâlcea și Festivalului de Teatru PLEDEZ PENTRU TINE(RI) Piatra Neamţ, în cadrul cărora Teatrul Anton Pann a participat cu spectacolul „UBU REGE”. Festivalulul Internaţional al Teatrului de Studio -”Davila Interfest”de la Piteşti a încheiat seria festivalurilor internationale. În cadrul acestui festival Teatrul Anton Pann a participat cu spectacolul “RESPIRĂ” de Duncan Macmillan, traducerea şi regia Adrian Roman, scenografia Traian Tuţă.

Festivaluri naționale

La Festivalul de Teatru şi Film pentru Tineret „fesTIN”, de la Caracal Teatrul Anton Pann a participat cu spectacolul “RESPIRĂ”. A urmat Festivalul de Teatru Pentru Copii și Tineret Cărăbuş, Brăila, unde au prezentat spectacolul “POVESTEA IEDUŢULUI RĂSFĂȚAT” și Festivalul de Teatru pentru Copii Aşchiuţă de la Piteşti unde s-au prezentat cu spectacolul “JACK ŞI VREJUL DE FASOLE”. Tot aici amintim de unul din cele mai importante evenimente de gen, deja cu o veche traditie în lumea teatrului. Vorbim de Gala Tânărului Actor Hop 2016 de la Costineşti, unde din nou Teatrul Anton Pann a prezentat spectacolul “EŞTI UN ANIMAL, VISKOVITZ!” de Alessandro Boffa, un spectacol de Tudor Lucanu. Spectacolul Teatrului Anton Pann a fost spectacolul de gală care a deschis festivalul organizat ca în fiecare an de UNITER. Printre spectatori ca invitați de onoare s-au regăsit numeroase personalități din diverse domenii, directori de teatre, actori, critici teatrali. Amintim prezența doamnei Corina Șuteu, Ministrul Culturii din 2016, a domnului Victor Rebengiuc și a domnului Ion Caramitru. Teatrul Anton Pann s-a bucurat de un succes deosebit, spectacolul “Ești un animal, Viskovitz!” recunoscut ca un hit al teatrului românesc a fost extrem de așteptat, după festival apărând cronici remarcabile în presa de specialitate. Doar un exemplu extras din revista de teatru Yorick: „Eşti un animal, Viskovitz!” este un spectacol armonios şi inteligent. O poveste complicată spusă cu umor şi ingeniozitate devine o bucurie. Şi râzi şi eşti pus pe gânduri şi pleci cu un zâmbet larg şi cu câteva semne de întrebare şi cu replici pe care ţi le aminteşti a doua zi şi diapozitive stop-cadru pe memorie… aşa cum se întâmplă la un spectacol bun.

Premiile anului 2016

De la majoritatea festivalurilor Teatrul Anton Pann s-a întors cu premii. Calitatea spectacolelor a adus pentru Teatrul Anton Pann numeroase premii și nominalizări. Așadar să vedem și premiile anului 2016.
La Festivalul Internaţional de Monodramă „MonoAKT” Kosovo
Premiul pentru Cea mai bună actriță Iulia Antonie pentru rolul din spectacolul “MEDE(E)A”. La Festivalul Internaţional de Monodramă Ad Astra, de la Varna Bulgarria
premiul special al juriului spectacolului “ MEDE(E)A”
La Festivalul Internaţional de Teatru „ATELIER” Baia Mare, 3 premii
”Ești un animal, Viskovitz!” Marele Premiu pentru Cel mai bun spectacol
Nominalizare pentru Cea mai bună actriță – Mădălina Ciotea
Nominalizare pentru Premiul publicului pentru scenografie – Irina Moscu
La Festivalului de Teatru PLEDEZ PENTRU TINE(RI) Piatra Neamţ
premiul pentru cel mai bun actor – VLAD BÎRZANU pentru rolul Ubu din spectacolul “UBU REGE” de Alfred Jarry, regia: Tudor Lucanu.
La Festivalulului Internaţional al Teatrului de Studio -”Davila Interfest” Piteşti, Teatrul Anton Pann s-a întors cu trei premii:
Adrian Roman – premiul pentru regie Goange Marinescu
Maria Simona Arsu – premiul pentru interpretarea unui rol feminin
premiul special al juriului pentru spectacolul “RESPIRĂ”
Bucuria sinceră pentru aceste premii demonstrează, încă o dată daca mai era nevoie, forţa şi profesionalismul cu care s-a impus Teatrul Anton Pann în peisajul teatrului românesc. Ar fi multe de spus privind activitatea Teatrului Anton Pann. Importante au fost și colaborările cu alte teatre pe scena cărora au jucat, activitățile care s-au desfășurat, în număr mare la sediul teatrului în parteneriat cu diverse instituții și spectacolele invitate pe scena Teatrului Anton Pann. Anul 2016 a adus şi o creştere semnificativă a numărului de spectatori. Fără aplauzele publicului, fără trăire sau emoții, teatrul nu ar exista. În afara reprezentaţiilor care au avut loc la sediu, în fiecare sâmbătă, Teatrul Anton Pann a prezentat spectacole și în grădinițele din Rm. Vâlcea cât și în afara localității, în judeţ, la Voineasa, Malaia, Brezoi, Vlădeşti, Băbeni, Olanu, Galicea, Stroeşti, Horezu, Drăgăşani, Păușești, Drăgoeşti. Așteptați au fost de fiecare dată și în Slatina sau Tg. Jiu.
După cu s-a văzut 2016 pentru Teatrul Anton Pann a fost un an bun, dar în același timp si un an trist. Doru Zamfirescu și Gabriel Tudorin, doi actori din vechea gardă a Teatrului Anton Pann s-au dus să joace printe îngeri. În acest sens Teatrul Anton Pann a organizat câteva spectacole caritabile cu strângere de fonduri pentru Doru Zamfirescu care se afla într-o grea suferință. La doar șase luni de la decesul lui, Teatrul Anton Pann anunța cu regret și dispariția celui de al doilea, a lui Gabi Tudorin. Amândoi vor rămâne în amintirea noastă și în istoria teatrului vâlcean. Dumnezeu să-i odihnească în pace!
Dacă ar fi să vorbim de proiecte pentru 2016 putem să vă spunem doar atât, trupa a început deja lucrul pentru viitoarea premieră, YEN, programată pentru sfârşitul lunii ianuarie.
Performantele deosebite al trupei de la “Anton Pann” reprezintă rezultatul unui proiect gândit cu minuțiozitate de către managerul acestei instituții, regizorul Adrian Roman și, asumat de către intreaga echipă care a pus in practică cu pasiune, talent si efort tot ceea ce înseamnă artele spectacolului. Felicitări pentru dăruirea cu care se lucrează în acest teatru!

Daniela Stefanescu
PR Teatrul Anton Pann