30 de metode prin care Guvernul Grindeanu poate face rost de bani

Cârcotaşii din opoziţie sau simpatizanţii lor nu mai contenesc în ultimele zile cu un noian de critici aduse actualului Guvern direct şi indirect lui Liviu Dragnea. Aceşti oameni ar vrea ca PSD şi al său Guvern să nu facă nimic din ce au promis pentru a urla că au minţit în campania electorală. Cum a început să ia Guvernul nişte măsuri economice, mai mult decât salutare ,au declanşat în mass media şi pe reţelele de socializare atacuri permanente. Cică ne îndreptăm spre dezastru, România nu ar avea bani pentru a susţine toate aceste măsuri, vom ajunge în câţiva ani cum au ajuns grecii, vom intra în faliment etc etc! Nimeni nu îşi pune întrebarea că poate Grindeanu şi miniştrii săi au identificat metode prin care să atragă resurse financiare pentru măsurile economice luate. Noi, fără a fi economişti, am identificat câteva soluţii posibile pe care guvernanţii le pot pune în practică în perioada următoare mai ales că deţin o majoritate confortabilă în Parlament. Vi le prezentăm în continuare convinşi că în realitate ele sunt mult mai multe iar specialiştii le pot identifica.

Mărirea veniturilor obţinute din vânzarea de alcool şi tutun. Populaţia trebuie încurajată să consume cât mai rar aceste produse pentru a fi mai aptă de muncă. Accizele, cel puţin la tutun, ar putea fi mărite până la aducerea preţului la pachetele de ţigări la nivelul celor din alte ţări europene. În Irlanda de exemplu un pachet de ţigări costă 9 lire dar un litru de lapte costă o jumătate de liră! Sau poate fi mărit TVA la aceste produse.
Modificarea legii prin care este interzis fumatul în restaurante baruri şi cluburi! Se poate introduce o clauză ( amendament) că un astfel de local se poate declara destinat strict pentru fumători în schimbul unei taxe lunare de o mie-două mii de euro!
Declararea prostituţiei ca meserie liberală. O lege prin care fiecare persoană care obţine venituri din acest domeniu trebuie să aibă contract de muncă şi să plătească impozite şi taxe. O lege bună a legalizării prostituţiei ar crea peste 40 de mii de locuri de muncă şi venituri constante şi mari statului şi bugetelor locale. (Germania a obţinut acum doi ani 4 miliarde de euro din această “industrie”)
Micşorarea sumelor alocate de Guvern cultelor religioase. Acestea de fapt prestează servicii religioase deci trebuie plătite direct de beneficiarii acestor servicii şi nu de către stat.
Absorbirea mai multor bani europeni care intraţi în circuitul economic ar crea venituri suplimentare companiilor deci şi statului!
Stabilirea unei pensii maxime şi unui salariu maxim. Avem o pensie minimă şi un salariu minim, ar trebui să stabilim un nivel maxim iar peste acest nivel orice venit salarial sau din pensie să fie impozitat cu 30 la sută! O propunere bună ar fi ca un salariu maxim să fie considerat unul care este egal cu 12 salarii minime şi o pensie maximă una acare este egală cu 12 pensii minime. Este normal ca un om care câştigă lunar cât câştigă altul într -un an întreg să plătească un impozit mai mare.
Societăţile comerciale care vând produse alimentare din care majoritatea acestora sunt importate să fie obligate să achite lunar o taxă suplimentară. Măsura ar viza şi protecţia producătorilor locali dar şi un echilibru. Datorită acestor firme sunt uzate mult mai mult drumurile din ţara noastră, şi toată infrastructura. În special marile marketuri şi multinaţionalelor care transportă non stop mărfuri importate!
Micşorarea cheltuielilor legate de apărare. În contextul actual România nu are nevoie de armament scump şi mult deoarece nu cantitatea de avioane, vapoare şi tancuri pot garanta securitatea noastră. Ar trebui micşorate şi cheltuielile legate de întreţinerea unor trupe militare în afara ţării. Să păstram la nivel simbolic prezenţa militară alături de aliaţii noştri dar să fim şi obiectivi, nu are rost şi nu ne permitem să cheltuim bani ca să păzim nişte localităţi din Afganistan sau de aiurea!
Introducerea unor taxe pentru companiile aeriene care ne folosesc spaţiul aerian.
Introducerea unor taxe suplimentare pentru companiile străine care ne exploatează resursele de apă, gaz, petrol etc şi care beneficiază datorită guvernelor corupte care le-am avut de redevenţe foarte mici!
Obligarea fiecărui cetăţean care obţine venituri să le declare fiscului. Măsura este mai largă şi vizează mai multe domenii. Închirierea de imobile să nu se mai poată face decât prin agenţii imobiliare exact ca în SUA. Profesorii , medicii, preoţii, avocaţii, contabilii şi alte peroane care obţin venituri suplimentare să primească un chitanţier de la ANAF şi să fie obligate să taie chitanţe, nivelul impozitelor din astfel de venituri ( meditaţii, consultaţii, atenţii financiare pentru serviciu aduse) trebuie să fie mai mic dar colectat lunar. Orice salariat al statului care obţine venituri nedeclarate trebuie concediat. Nu poţi să fi salariat la stat iar statul să accepte ca tu să faci evaziuni fiscale.
În România se lucrează foarte mult la gri. Mii de oameni au contracte de muncă pe 4 sau 6 sau 8 ore zilnic dar în realitate lucrează mult mai mult. Trebuie introdus un sistem de salarizare pe ora de muncă şi apoi un control riguros al numărului de ore lucrate. Companiile pot fi obligate să aibă condici exact cu numărul de ore lucrate zilnic de salariat.
Companiile de asigurări, dar şi cele farmaceutice obţin profituri uriaşe jecmănind efectiv populaţia. Acestora trebuie să le fie aplicate taxe suplimentare sau impozite mai mari!
Marile averi pot fi taxate suplimentar, aşa cum a propus defunctul UNPR acum câţiva ani. Trebuie introdusă o taxă pe marile averi.
Încarcerarea unor persoane acuzate de prejudicii financiare aduse statului de fapt măresc cheltuielile statului. Nimeni nu mai trebuie să facă puşcărie, cel puţin la prima abatere. Va primi condamnare cu suspendare dacă se va obliga să returneze sumele respective ,eşalonat, într-un interval de timp egal cu cel al condamnării.
Eliminarea facilităţilor pentru persoane cu pensii mari. S-a ajuns la situaţia paradoxală ca mii de cetăţeni cu pensii mai mari decât un salariu minim să aibă transport gratuit urban, bilete de călătorie pe trenuri şi autobuze, acces la spectacole, ştranduri ,gratuit, bilete compensate de tratament balnear. Nu este corect.
Eliminarea ajutoarelor sociale pentru persoane sau familii care nu au lucrat niciodată şi nu au plătit statului din veniturile lor. Mii de ţigani primesc ajutoare sociale turnând copil peste copil şi ocupându-se numai cu furtişaguri şi cerşeli ,mai mult mii de familii au ajuns să încaseze alocaţii şi ajutoare pentru copii concomitent din ţara noastră şi din alt stat membru UE. Aceşti oameni nu vor să lucreze nici dacă le-ar oferi cineva locuri de muncă dar vor ajutoare sociale.
Fiecare român să aibă dreptul la o singură locuinţă şi un singur autoturism impozitat normal. Pentru următoarele care le deţine impozitul să fie dublu.
Taxe mai mari pentru exportul de materii prime. Acordarea unor licenţe pentru a exporta lemn, sare, petrol, gaze, apă minerală, orice resursă şi materie primă şi fixarea unor sume consistente pentru aceste licenţe.
Folosirea frecventă a recuperărilor de bani prin compensare de la companii. Dacă o societate comercială, companie, are datorie către stat dar are şi de recuperat bani de la unităţi ale statului sumele să fie compensate automat nu prin ordonanţe speciale valabile pe termen scurt.
Obligarea tuturor firmelor la achitarea salariile în minim două tranşe lunar. Cele care doresc ,să poată plăti salariile chiar şi săptămânal, ca în Marea Britanie. Astfel contribuţiile intră mai rapid în contul statului şi banii s e rulează mai repede. În prezent mii de firme plătesc pe nu ştiu cât ianuarie salariul aferent lunii decembrie de exemplu.
Vânzarea rapidă a tuturor “găurilor negre” pentru stat. Acesta trebuie să scape de proprietatea pe unităţi care îi aduc pierderi.
Persoanele care obţin mai multe venituri salariale sau indemnizaţii de la stat să plătească impozite dublate pe următoarele venituri. De exemplu eşti pensionar de stat dar ai şi indemnizaţie de consilier, primar, parlamentar acestea din urmă să fie impozitate dublu. Sau eşti salariat la stat dar mai ai şi alte indemnizaţii de la stat din diverse AGA sau CA sau consilii locale sau judeţene. Pe acestea trebuie să plăteşti impozit dublu.
Impozitarea, la un nivel măcar modic, al animalelor de companie. De un porc, cal, capră ai nevoie să trăieşti, dar o pisică, porc de Guineea, doberman etc nu ai nevoie. Dacă îţi permiţi să deţii animale de companie trebuie să plăteşti şi impozit pentru ele!
Amenzi mărite pentru conducerea sub influenţa alcoolului a autovehicolelor sau depăşirea vitezei legale.
Amenzi mai mari pentru : poluare, tulburarea ordinii publice, aruncarea deşeurilor în locuri interzise. Trebuie fixate amenzi inclusiv pentru cei care aruncă chiştocul de ţigări pe domeniul public exact ca în Austria.
Impozite pe armamentul deţinut legal de persoanele fizice.
Impozit mărit pentru pensiile speciale.
Micşorarea numărului de personal al ambasadelor României. Micşorarea cheltuielilor statului cu salarizarea personalului din Agenţii, ministere, direcţii descentralizate prin reducerea posturilor. Micşorarea cheltuielilor Guvernamentale legate de birotică, transporturi, protocol.
Micşorarea salariilor mari din Justiţie prin aplicarea unor impozite mărite pentru sumele ce depăşesc un anumit nivel (judecătorii au ajuns să aibă salarii şi pensii uriaşe în comparaţie cu populaţia). Atragerea răspunderii materiale ale persoanelor din cauza cărora statul român trebuie să achite daune şi cheltuieli judiciare.

Traian Guminski