Teatrul Anton Pann, premii și participări active la festivaluri naţionale şi internaţionale în 2015

Încă din 2010, făcând o retrospectivă a ultimilor şase ani, despre Teatrul Anton Pann din Rm Vâlcea s-a vorbit la modul profesionist. Prin politica managerială a lui Adrian Roman, directorul acestei instituţii, Teatrul Anton Pann a fost prezent la cele mai importante evenimente, gen Gala Premiilor UNITER, Festivalul Naţional de Teatru, festivaluri naţionale şi internaţionale, turnee. Toate acestea nu numai că au adus un plus de imagine teatrului vâlcean, punându-l alături de importante teatre cu renume, Teatrul Anton Pann reuşind an de an să câştige importante premii şi să fie aplaudat la scenă deschisă.

În 2015 activitatea Teatrului Anton Pann din Rm Vâlcea a fost apreciată la un standard foarte înalt. Prezenţa juriilor UNITER la început de an, în scopul vizionării unor spectacole pentru două din cele mai importante evenimente ale anului, Gala Premiilor UNITER şi Festivalul Naţional de Teatru, a făcut ca Teatrul Anton Pann să aibă reprezentări la ambele evenimente. Pentru rolurile din spectacolul „Eşti un animal, Viskovitz!, Ciprian Nicula, actorul Teatrului Anton Pann, a fost nominalizat la categoria debut pentru Gala Premiilor UNITER. În acelaşi timp premiera începutului de an “Femei/ Bărbaţi” de Willy Russell, spectacol realizat de Vlad Massaci, a fost selecţionat pentru Festivalul Naţional de Teatru. Două evenimente de top care marchează excelenţa în activitatea teatrului românesc şi la care numele Teatrului Anton Pann s-a făcut din nou auzit. Spectacolul produs de Tudor Lucanu, „Eşti un animal, Viskovitz!” invitat la festivaluri s-a bucurat de cele mai multe premii, de aprecierea criticii de specialitatea, a juriului şi a publicului. La fel şi spectacolul lui Vlad Masaaci, “O poveste ciudată cu un câine la miezul nopţii”cât şi „Radiante Vermine” în regia lui Botos Balint. Aşadar premiile Teatrului Anton Pann în 2015. Spectacolul „Eşti un animal, Viskovitz!” la Festivalul Internațional de Teatru Scurt de la Oradea, a luat două premii: premiul pentru cel mai bun spectacol şi premiul pentru cea mai bună regie, acordat lui Tudor Lucanu. Aceeaşi apreciere din partea juriului a făcut ca la Festivalulul de Teatru de la Piatra-Neamţ “PLEDEZ PENTRU TINE(RI)!” să mai câştige încă alte două premii: premiul pentru cel mai bun spectacol şi premiul pentru cea mai bună regie, Tudor Lucanu.
“Teatrul Anton Pann a avut numeroase participări în cadrul unor festivaluri naţionale şi internaţionale, dar înainte am dori să aducem în atenţia dumneavoastră şi câteva premii ale talentaţilor actori ce-şi desfăsoară activitatea la Teatrul Anton Pann. Vlad Bîrzanu la Festivalulul “Excelsior” TEEN FEST de la Bucureşti a fost recompensat cu Premiul pentru cel mai bun actor pentru rolul Christopher Boone din spectacolul “O poveste ciudată cu un câine la miezul nopţii” de Simon Stephens/Mark Haddon, regia Vlad Massaci. Două nominalizări, Irina Moscu, nominalizată la Premiul pentru cea mai bună scenografie şi din nou pentru Vlad Bîrzanu, nominalizat la Premiul pentru cel mai bun actor pentru rolurile din spectacolul „Eşti un animal, Viskovitz!” la Festivalulului de Teatru de la Piatra-Neamţ “PLEDEZ PENTRU TINE(RI)!” Alte două nominalizări, pentru rolurile din spectacolul „Vermine Radiante” de Philip Ridley, regia lui Botos Balint: Réka Szász, nominalizată la Premiul pentru cea mai bună actriţă şi actorul Andrei Brădean nominalizat la Premiul pentru cel mai bun actor la Festivalulului Internaţional al Teatrului de Studio de la Piteşti-”Davila Interfest” Prezenţa actriţei Réka Szász, la Gala Tânărului actor “Hop” de la Costineşti a fost remarcată de către regizorul Tudor Giurgiu, ea find automat selectată din 120 de actori şi trimisă în cadrul programului “10 pentru FILM” la  Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF) de la Cluj. Şi aici ca şi la Gala Premiilor UNITER sau la Festivalul Naţional de Teatru, de patru ani la rând, cei de la Teatrul Anton Pann au avut continuitate”, afirmă Adrian Roman, directorul Teatrului Anton Pann.

Spectacole invitate în cadrul festivalurilor

În anul 2015 Teatrul Anton Pann prin spectacolele sale a fost invitat în cadrul mai multor festivaluri. Spectacolul „Eşti un animal, Viskovitz!” după Alessandro Boffa, a deţinut recordul, el fiind invitat la 6 (şase) festivaluri: Festivalului de Teatru Nou de la Arad, Festivalul de Teatru “VedeTeatru” de la Buzău, Festivalul de Teatru şi Film de Scurt Metraj pentru Tineret din Caracal, Festivalul Internațional de Teatru Scurt de la Oradea, Festivalul European de Teatru „Eurothalia de la Timişoara şi Festivalulului de Teatru de la Piatra-Neamţ. Majoritatea spectacolelor Teatrului Anton Pann au fost invitate la festivaluri, producţii noi, din 2015 şi productii din 2014 precum, Promisiunea unei vieţi frumoase (din cauza lui Cehov) regia, Balint Botos, dramaturgia Raluca Sas-Marinescu, coregrafia Attila Bordas, la Festivalul Internaţional de Teatru ATELIER de la Sfântu Gheorghe. Au urmat “O poveste ciudată cu un câine la miezul nopţii” de Simon Stephens/Mark Haddon, regia Vlad Massaci, la Festivalulului “Excelsior” TEEN FEST de la Bucureşti şi „Radiante Vermine” de Philip Ridley, în regia lui Botos Balint la Festivalului de Teatru “Râmnic Interfest” de la Rm Vâlcea şi cel de la Piteşti, Festivalulul Internaţional al Teatrului de Studio de la Piteşti-”Davila Interfest”.
Şi spectacolele pentru copii au participat la trei dintre festivalurile dedicate lor: “Punguta cu doi bani” după Ion Creangă, scenografie şi păpuşi: Mirela Tofan, scenariul şi regia Ioan Brancu la Festivalul de Teatru pentru copii- Cărăbuş de la Brăila, „Aventurile unei micuţe vrăjitoare” spectacol realizat tot de Valentin Ligi la Festivalul de Teatru pentru copii- Aşchiuţă de la Piteşti şi „Povestea ieduţului răsfăţat” realizat de Valentin Ligi la Festivalului Naţional de Comedie de la Caracal.
Însă bucuria supremă a anului 2015 a fost din nou prezenţa Teatrului Anton Pann la cea de a XXV a ediţie a Festivalului Naţional de Teatru. În urma selecţiei făcută de către juriul de critici spectacolul lui Vlad Massaci “Femei/ Bărbaţi” de Willy Russell a participat la Festivalul Naţional de Teatru de la Bucureşti, eveniment care prezintă cele mai reuşite producţii teatrale româneşti. După acest important eveniment, Teatrul Anton Pann din Rm Vâlcea a fost invitat la un Festival Internaţional de Teatru de la Chişinău. Spectacolul Mede(E)a de Nina Mazur, în regia lui Bogdan Tudor Pelerin, cea de-a doua premieră a anului 2015, la Festivalul Internațional “Moldfest. Rampa.Ru” din Chişinău, a reprezentat cu cinste România. Pe scena festivalului a stat alături de spectacole ale unor trupe din SUA, Canada, Rusia, Ucraina şi Israel. După cum se observă toate producţiile Teatrului Anton Pann din 2015 au fost prezente pe scena mai multor festivaluri.
În parteneriat cu Institutul Cultural Român şi Asociaţia Naţional-Culturală a Românilor din regiunea Odesa „Basarabia“ actorii păpuşari ai Teatrului Anton Pann au prezentat în perioada 30 aprilie- 4 mai 2015, mai multe spectacole românilor aflaţi în regiunea Odessa din Sudul Basarabiei.