Şi ei au suflet! Vâlceancă salvată de la sinucidere de un om al străzii care a oprit maşinile în trafic pentru a da telefon la pompieri

Presa locală a transmis ca şi noi ieri un comunicat simplu al ISU în care se anunţa intervenţia pompierilor pentru salvarea unei femei de la înec. În text se spunea că femeia a căzut în acul de acumulare de pe râul Olt, în zona de Nord a municipiului.

Unele ziare au mai adăugat, fără documentare, diverse informaţii pentru a face ştirea mai mare au mai senzaţională. Ba că gheaţa s-a rupt şi femeia a căzut în apă sau că pescarii din zonă au anunţat pompierii.
După o documentare în care am reuşit să îl identificăm pe Marius D., un tânăr domiciliat în Ostroveni, cel care a sunat la ISU cerând ajutor pentru femeie, precum şi alţi oameni prezenţi la eveniment, am legat informaţile cap la cap şi vă prezentăm varianta cea mai apropiată de adevăr.
Deşi afară erau minus 5 grade la acea oră ( 17.00) râul Olt nu era îngheţat. Femeia nu avea cum să cadă accidental într-o zonă greu accesibilă a deversorului şi nici nu avea cum să se spargă gheaţa care nu era. Deci mai mult ca sigur a fost o tentativă de sinucidere dacă cumva nu se va dovedi ulterior că a fost împinsă de cineva în râu.
Un om al străzii a văzut femeia în apă, acesta a alergat disperat în stradă făcând semne despre autovehicolele care treceau deoarece nu avea telefon să sune la 112.
“L-am văzut şi am oprit. Mi-am dat seama că e grav. Mi-a arătat femeia în apă. Nu înota, pur şi simplu plutea deasupra apei. Afară era un frig groaznic, sunt un bun înotător, dar mi-am dat seama că e prea frig ca să risc să intru după ea în apă. Am sunat la 112. Era 17.06 , m-am uitat la ceas. Pompierii au ajuns în maxim 6 minute. Unul dintre ei, îl cunoşteam pentru că l-am mai văzut o dată salvând pe cineva la Târgul de la Goranu a decis să intre singur fără să mai fie folosită barca. A intrat şi a scos femeia. Mă mir că mai trăia, era în şoc. Cred că asa a şi salvat-o apa rece, i-a paralizat mişcările nu s-a zbătut în apă şi astfel a plutit fără să se înece” ne-a declarat tânărul care de fapt a dat telefonul salvator.
Pompierul Marian Nae, cel care a scos femeia din apă, este recunoscut pentru intervenţiile sale şi colegii îl consideră un specialist al misiunilor de recuperare.
Femeia scoasă din apă putea să moară înecată, dar şi din cauza şocului termnic. A avut zile şi şansa de a trăi datorită unor oameni care au intervenit la secundă pentru a o salva. Cu siguranţă creştinii romano catolici ar fi convinşi că nu a fost lăsată să moară de ziua Sfântului Valentin, fostul preot care cununa în Imperiul roman soldaţii pe ascuns.

Traian Guminski