Audiențe la Avocatul Poporului

Un reprezentant al Biroului Teritorial Pitești al Avocatului Poporului le-a acordat audiențe vâlcenilor care au probleme juridice ce țin de competența acestei instituții. Nu mai pAdd Newuțin de 14 persoane s-au prezentat să ceară sfatul și ajutorul Avocatului poporului.


Problemele oamenilor au fost diverse, dar puține dintre ele țin de competența Avocatului Poporului. Vâlcenii nici nu cred că vor găsi calea să-și rezolve necazurile dar spun că au venit să-și încerce norocul. “Am venit cu o problemă care privește mulți oameni despăgubiți de ANRP. Domnul Cioloș a dat întoarcerea executării silite către Finanțe. Tatăl meu, alături de fiicele mele, ne simțim nevoiți să plătim o sumă de bani. Se încalcă articolul 16, egalitate în repturi. Un coleg de-al meu a primit de zece ori suma pe care am primit-o eu. Se încalcă dreptul la proprietate iar avocații și executorii și-au luat banii și uite așa este un cerc vicios. Trebuie să se apeleze la Curtea Constituțională și asta ține de Avocatul Poporului. Nu cred că se va rezolva pentru că domnul Ciorbea a uitat că a fost profesor și că a fost premier. Eu am dat în judecată ANRP-ul, am plătit toate taxele. Am stat la coadă ca la final să mi se spună că nu se știe dacă e de competența Tribunalului”, ne-a declarat una dintre persoanele care au intrat la audiențe.
“Eu vreau să știu dacă un om poate să obţină un leu ca inventator după ce ani de zile și-a bătut capul să inventeze. Nu am mai fost niciodată la acest tip de audiențe, nici nu am mare speranță, dar vreau să văd ce îmi spune”, a completat un inventator vâlcean, și el la audiențe. Cei mai multi dintre cei prezenţi la audiente au profitat de faptul ca acestea sunt acordate gratuit. În plus, nu le strică o altă părere în problemele juridice cu care se confruntă. Speţele în care pot fi ajutate persoanele fizice de către Avocatul Poporului sunt cele legate de relaţiile cu autorităţile publice.
“La noi pot veni cetățenii care fac dovada că s-au adresat unor autorități ale administrației publice în ultimul an calendaristic, cu sesizări scrise. Dacă autoritatea publică locală nu le-a răspuns în termenul legal sau dacă au priit un răspuns care nu i-a mulțumit, atunci ține de competenșa noastră. Noi ne vom adresa, mai întâi în scris, acelei instutuții. Dacă nici de această dată răspunsul nu este potrivit, Avocatul poporului va face o anchetă la instituția respectivă, acolo unde avem acces la toate documentele”, spune și Rmus Gherghina, reprezentant Avocatul Poporului Biroul Teritorial Pitești.
Reprezentanți Avocatului Poporului vin lunar în Vâlcea, audiențele acestora fiind ținute la Biblioteca Județeană Antim Ivireanul din Râmnicu Vâlcea. (G.C.)