Senatorul Marin Adrănel Cotescu cere prim-ministrului Cioloş reducerea numărului de asistați sociali
Senatorul PNL, Marin Adrănel Cotescu, a adresat o interpelare prim-ministrului României, Dacian CIOLOȘ, având ca obiect reducerea numărului de asistați sociali. “Există aproximativ 2 milioane de oameni care ar putea să muncească, dar nu o fac, trăind din asistență socială. Şansa lor este că au unde să stea, nu au problemă locativă, şi din acest motiv a munci regulat nu reprezintă o chestiune de supravieţuire”, este explicaţia pe care o are senatorul privind interpelarea.
“Domnule prim-ministru,
Numeroşi români preferă ajutorul social în locul unui loc de muncă. Cu toate că există nevoie mare de lucrători, aceștia consideră venitul din asistența socială mai valoros ca salariul. Multe localități din țară au peste 20% din populație asistată social. Venitul minim garantat pornește de la 125 de lei pentru o singură persoană și ajunge la 465 de lei pentru o familie cu 5 membri. Cei care beneficiază de un astfel de venit au obligația de a obține, o dată la 3 luni, o adeverință de la agențiile județene de ocupare a forței de muncă prin care să demonstreze că au căutat o slujbă și nu au găsit.
Cererea de resurse umane este mult mai mare decât oferta. Fondurile publice pentru susținerea sistemului de beneficii de asistență socială, acordate prin bugetul ministerului de resort, au fost în anul 2014 de 8.1 miliarde de lei. Există aproximativ 2 milioane de oameni care ar putea să muncească, dar nu o fac, trăind din asistență socială. Şansa lor este că au unde să stea, nu au problemă locativă, şi din acest motiv a munci regulat nu reprezintă o chestiune de supravieţuire. Mai mult, 16% dintre tinerii până în 24 de ani nu lucrează, nu studiază şi nici nu se califică în vreo meserie. În comuna Bărbăteşti, judeţul Vâlcea urma să se deschidă o fabrică de confecţii. Ar fi adus 300 de locuri de muncă. Deşi comuna se află într-o zonă defavorizată şi oamenii nu au unde să se angajeze, investitorii au reuşit să găsească doar 28 de muncitori, astfel investiția a fost sistată. Fabrica oferea salariul minim pe economie, transport şi bonuri de masă. Pentru cei care nu au mai lucrat în confecţii s-au organizat şi cursuri de calificare. În perioada 2008-2016, România a pierdut peste 3 milioane de români, cea mai bună forţă de muncă activă, aceștia preferând să lucreze în ţări mai dezvoltate. De asemenea, este puţin probabil ca românii care se întorc să dorească să muncească pentru altcineva, mărind astfel concurenţa pe piața muncii.
Ca ţară suntem puţin interesanţi pentru forţa de muncă. Din 109 ţări, România se află pe locul 52 din punctul de vedere al atractivităţii. Trebuie luate mai multe măsuri de consolidare şi maturizare a pieţei muncii: stimularea creşterii demografice, stimularea imigrării selective (talent attraction) şi corelarea educaţiei cu piaţa muncii.
Având în vedere cele expuse, vă rog să îmi transmiteți, domnule prim-ministru, care este strategia pe care o veți adopta pentru a determina reducerea numărului de asistați sociali, respectiv creșterea forței de muncă a țării.
Vă rog să îmi comunicați răspunsul dumneavoastră scris.
Cu deosebită considerație,
Senator PNL de Vâlcea
Marin-Adrănel COTESCU