Senatorul liberal Romulus Bulacu, interesat de relocarea Agenţiilor Europene cu sediul în Marea Britanie

Senatorul PNL Romulus Bulacu a adresat ministrului delegat pentru afaceri europene o întrebare privind relocarea Agențiilor europene cu sediul în Marea Britanie.

“Agenţia Europeană a Medicamentului şi Autoritatea Bancară Europeană au împreună peste 1.000 de specialişti din UE. Ambele ar urma să-şi mute sediul din Londra, ca urmare a deciziei alegătorilor britanici de a ieşi din Uniunea Europeană. Acestea sunt doar două exemple din rândul agenţiilor și oficiilor europene cu sediul în Marea Britanie, dorite de mai multe oraşe ale ţărilor, membre UE, nu numai pentru locurile lor de muncă, ci şi pentru posibilitatea de a acţiona ca poluri de dezvoltare pentru cele mai importante industrii din Europa. Decizia finală cu privire la locul viitoarelor sedii ale agenţiilor va fi luată în urma unor negocieri intense între politicienii europeni şi celelalte oraşe interesate să le găzduiască.
În urma Summitului de la Bratislava, în septembrie 2016, România încerca să-și convingă partenerii că poate găzdui una dintre agenţiile europene, după ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană.
Pe cale de consecinţă, cu autoritatea de care dispuneţi, vă rog să-mi răspundeţi la următoarele întrebări:
1. Care sunt agenţiile și oficiile pentru care ţara noastră si-a exprimat interesul?
2. Care sunt demersurile inițiate sau continuate de Ministerul dumneavoastră în vederea găzduirii instituţiilor europene care vor trebui să se relocheze în alte orașe, după validarea rezultatului Brexit-ului?
Solicit răspuns scris. Vă mulțumesc.

Senator Romulus Bulacu”