Scandalul de la Măciuca se lasă cu plângeri penale! Centrul de Resurse Juridice spune că este privare de libertate

Scandalul de la Centrul de Boli Psihice de la Măciuca este departe de final. Centrul de Resurse Juridice, un ONG, a fost la amplasamentul din sudul județului și a trimis un raport total nefavorabil.

Astfel, s-a depus o sesizare la Parchetul de pe lângă Tribunalul Vâlcea pentru săvârșirea infracțiunilor de lipsire de libertate în mod ilegal, omisiunea sesizării și supunerea la rele tratamente a celor 97 de persoane cu dizabilități mintale instituționalizate. Printre altele, se spune că nu se îndeplinesc standardele minime de calitate prevăzute de norma în vigoare, beneficiarii fiind cazați în încăperi lipsite de lucruri personale și de obiecte de igienă personală, cu igrasie pe pereți și umezeală persistentă. De asemenea, se semnalează că gradul de accesibilizare al instituției e defectuos, astfel că persoanele cu dizabilități care nu se pot deplasa și sunt imobilizate la pat sunt cazate în camerele de la etaj, neexistând nicio rampă de acces.
În replică, Nicolae Badea, directorul DGASPC Vâlcea spune că totul este o invenție și că a făcut și el plângere penală la Parchet: “Raportul este unul tendențios care cuprinde lucruri și concluzii neconforme cu realitatea care a fost văzută de toate televiziunile naționale și locale. Este discreditată instituția noastră. Și noi am făcut o plângere la Parchet pentru a se stabili dacă acele imagini de unde a pornit scandalul au fost regizate. ONG-ul vrea să își atingă scopul unui proiect și vrea să aibă vizibilitate. Acum suntem în grafic pentru reabilitare, mai avem 2 saloane pe care nu le putem face pentru că ar trebui să oprim căldura. Standardele urmează să fie îmbunătățite și vom obține licența. Încercăm să aducem și un medic psihiatru dar este greu pentru că ia de patru ori mai mult în sănătate decât ar lua la noi”.

Gabi Cîrjaliu