Şansele candidaţilor vâlceni la alegerile parlamentare

Partidele favorite

Menţionăm că, de multe ori, regulile valabile statistic în alegeri nu sunt aplicabile în judeţul nostru. Manualul spune că în alegeri locale dintr-un singur tur de scrutin 90% din primarii în funcţie îşi menţin mandatele. În practică alegerile locale din vară au arătat că la Vâlcea din 90 de primari în funcţie, 25 şi-au pierdut mandatele. Deci şi la parlamentare se poate întâmpla la fel.
Conform calculelor matematice şi logicii PSD şi PNL au şansa într-un judeţ ca al nostru să obţină împreună toate mandatele de senator şi deputaţi. Asta pentru că judeţul are foarte puţine mandate, iar cele două formaţiuni au puternice structuri teritoriale (organizaţii locale, activişti, primari, viceprimari, consilieri locali în funcţie, plus un aparat administrativ împânzit cu membrii celor două formaţiuni). Bazându-se pe aceste calcule de fapt liderii celor două formaţiuni au fixat obiectivele în campanie. Liderul liberal a spus că speră ca PNL să obţină un mandat de senator şi 3 mandate de deputaţi iar liderul PSD-ist a declarat că PSD poate obţine un mandat de senator şi patru de deputaţi.
Noi credem că în final PSD va obţine 3 mandate de deputat şi PNL va obţine două mandate de deputat, iar un mandat va fi obţinut de o altă formaţiune care va intra în Parlament. În privinţa mandatelor de senator lucrurile sunt mai complicate.

Cine va fi senator de Vâlcea

Judeţul nu mai are 3 mandate de senator. Având doar două mandate un partid, pentru a obţine direct un mandat, are nevoie de 50% din voturile vâlcenilor.
Doar PSD poate obţine acest scor. Spunem poate pentru că va fi foarte greu. În cazul în care nu îl va obţine nici PSD cele două mandate de senator, vor merge la redistribuire. Acolo teoretic le poate obţine orice partid care a ajuns în Parlament indiferent de numărul voturilor obţinute în Vâlcea. Puţin probabil ca PSD să piardă însă şi în acest caz acest mandat având în vedere că va obţine o poziţionare bună ca număr de voturi. Dacă PSD trece de 50% la Senat, teoretic are şanse să obţină ambele mandate.
În cazul în care mandatele vor merge la redistribuire, liberalii trec printr-un mare pericol. Ei pot pierde mandatul de senator chiar dacă, mai mult ca sigur, vor fi pe locul 2 ca număr de voturi la Senat în judeţ. Dacă procentul lor scade sub 27% este posibil ca mandatul de senator să fie luat de o formaţiune mică. Dintre acestea favorită pare ALDE care ar putea să o trimită în Senat pe Iuliana Moise iar aceasta ar deveni astfel prima femeie senator de Vâlcea după Revoluţie.
Celelalte partide, conştiente cumva de acest lucru nici nu au aruncat nume grele pentru Senat unele având pe liste nişte oameni total necunoscuţi vâlcenilor şi fără nicio notorietate.

Matematic acordăm următoarele şanse:
Bogdan Matei –PSD- 90 %
Laurenţiu Coca- PSD- 5 %
Romulus Bulacu –PNL -75 %
Iuliana Moise –ALDE -20%
Alt candidat de la orice partid parlamentar-10%

Bătaie mare la Camera Deputaţilor

Aici este de-a dreptul o nebunie. Dacă nicio formaţiune – noi aşa prevedem- nu obţine peste 50% este posibil ca numărul cel mai mare de mandate să fie obţinut nu neaparat de cel care va lua cel mai mare număr de voturi. De asemenea există posibilitatea ca PSD (ajutat puternic de primarul Gutău care îşi sprijină prietenul aflat pe locul 4 pe listele PSD) să treacă de 50%, dar să obţină doar 3 mandate în timp ce PNL să obţină două mandate deşi nu va avea procentul pentru două.
Mandatele sigure la Camera Deputaţilor sunt cel a lui Cristian Buican (singurul actual parlamentar de Vâlcea cu şanse maxime de a obţine un nou mandat). Liberalului îi trebuie peste 16% din voturi, iar PNL le va obţine cu siguranţă. Mai sunt sigure mandatele pesediştilor Vasile Cocoş şi Daniela Oteşanu (după mulţi ani Vâlcea va trimite din nou o femeie în Parlament).
Pentru celelalte mandate se bat inclusiv cei de la PMP (deputatului Constantin Mazilu îi trebuie însă un noroc chior pentru a mai câştiga un mandat) şi cei de la ALDE (care şi-ar fi maximizat şansa cu un Adi Buşu, Remus Grigorescu sau Iuliana Moise pe prima poziţie şi care ar fi obţinut sigur mandatul dacă reuşeau să îl transfere pe Adrănel Cotescu sau Laurenţiu Coca pe acest post de candidat cap de listă, dar orgoliile lui Dumitru Lovin nu au permis acest lucru).
Liberalii au şanse să obţină un al doilea mandat de deputat la redistribuire. Caz în care ar fi la egalitate cu PSD având ambele formaţiuni 2 mandate de deputat. PSD are şanse mari să obţină al treilea mandat la redistribuire.
Pentru al şaselea mandat orice este posibil. Să îl ia PSD dacă trece de 50%, să îl obţină liberalii la redistribuire sau PMP, ALDE, USR – dacă intră în Parlament.

Independenţii – fără şanse

În actualul sistem de vot independenţii nu au nicio şansă. Ei trebuie să meargă împotriva unor liste (dacă se candida uninominal mergeau doar împotriva câte unui candidat de la fiecare partid), nu au reprezentanţi în secţiile de votare. Nu sunt susţinuţi de presă. Nu au puterea financiară pentru a-şi face campanie. Trebuie să strângă, de unii singuri un număr foarte mare de voturi. Prezenţa lor în Vâlcea poate însă dezechilibra rezultatele unor formaţiuni. Depinde din al cui electorat vor lua mai multe voturi.

Traian GUMINSKI