România ar trebui să copieze una din măsurile lui Putin

SUA lui Biden ne cere să interzicem importurilor ruseşti de petrol, gaze naturale şi cărbune din Rusia. Asta înseamnă că va trebui să importăm din altă parte mai scump. În timp ce China și Ungaria de exemplu vor importa mult mai ieftin din Rusia și vor putea produce mai ieftin. Oricum China a invadat Europa cu mărfuri ieftine iar acum va putea produce și mai ieftin datorită acestui război.
Țara noastră ar putea ușura efortul românilor de a face față acestui val de scumpiri micșorând nivelul accizelor și al TVA-ului la energie electrică, gaz, benzină, motorină, cărbune.
Unii spun că bugetul de stat ar pierde astfel venituri importante. Ei bine o măsură recentă a Rusiei dictată de Putin poate fi copiată de România dar nu va fi datorită intereselor meschine ale actualului Guvern și a găștii de parlamentari.
Vladimir Putin a semnat o lege care prevede sechestrarea fondurilor din conturile bancare ale oficialilor dacă sumele depășesc veniturile lor declarate în 3 ani a anunțat duminică televiziunea de stat rusă, citată de Reuters.
De la președintele Iohannis până la ultimul funcționar, ales local, județean, parlamentar și orice bugetar din țară, toți ar trebui verificați rapid, iar conturile care depășesc această sumă confiscate. Astfel bugetul de stat ar putea recupera pierderile generate de micșorarea accizelor, iar bugetărimea care obține venituri nedeclarate, adică face evaziune fiscală, va fi determinată să declare aceste venituri (de exemplu miile de cadre didactice care fac de mulți ani bani buni, constant, din meditații pe care nu-i declară și pentru care nu plătesc impozite).

Traian GUMINSKI