Reprezentantele Bibliotecii Judeţene Antim Ivireanul, drum binecuvântat spre Țara Sfântă

La invitaţia arheologului, specialist în istoria artelor, Yael Paul Strauss din Israel, reprezentantele Bibliotecii Judeţene “Antim Ivireanul” Vâlcea, Zenovia Zamfir şi Irina Grigore, au efectuat, în perioada 14-22 ianuarie, o vizită de documentare în Israel.

Cu această ocazie au vizitat Biblioteca Naţională a Israelului considerată cea mai mare şi mai importantă din ţară, deţine peste 5 milioane de cărţi şi este situată în campusul Givat Ram de la Universitatea Ebraică din Ierusalim. “Centrul spiritual al Pământului!”, cu locuri sfinte, monumente istorice şi vechi cartiere pitoreşti, Ierusalimul este şi un oraş modern cu peste 800 de mii de rezidenţi, sediu al preşedinţiei, guvernului şi parlamentului statului, deasemenea un centru academic şi high-tech important. Pentru un orice creştin, Ierusalimul este loc scump, pentru că pe el a păşit Domnul şi Izbăvitorul. Aici a aşezat El pe strămoşii credinţei celei adevărate. Aici se află mormântul cel mai scump de pe pământ. Aici a prins viaţă Biserica creştină. Printre atracţiile turistice deosebite se numără şi Aşezământul Românesc din Ierusalim care se află în apropierea Sfintei Cetăţi şi are rolul de Reprezentanţă a Patriarhiei Române la Sfintele Locuri.
FB_IMG_1453798892817_360x640
Noul superior al Aşezămintelor româneşti din Ţara Sfântă, părintele Arhim. Teofil Anăstăsoaie, a purtat un dialog cu Irina Grigore şi Zenovia Zamfir – membră a Ligii Femeilor Creştin Ortodoxe Vâlcea, autoare a numeroase lucrări dedicate “vieţii şi activităţii Patriarhului Justinian Marina pe ogorul Domnului”, despre istoricul şi importanţa Aşezămintelor Româneşti din Ţara Sfântă, despre „urmele paşilor înaintaşilor noștri pe meleagurile sfinte”. Aflăm astfel că: “în anul 1975, Patriarhul Justinian Marina, însoţit de o delegaţie a Bisericii noastre, răspunzând vizitei oficiale efectuată în România de Patriarhul Benedict al Ierusalimului în iunie 1968, a întreprins un pelerinaj în Ţara Sfântă, având totodată şi intenţia de a sfinţi, cu acest prilej, Biserica Românească din Ierusalim, cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”. La slujba de sfinţire, oficiată în ziua de 28 mai, a participat şi Arhiepiscopul Ştefan de Ghaza din partea Patriarhiei Ierusalimului, în prezenţa autorităţilor, diplomaţilor şi a numeroşi credincioşi români şi localnici”.
FB_IMG_1453798450219_360x640
O surpriză deosebită a fost întâlnirea cu maica Nicodima care a fost prietenă cu Ovidiu, fiul Patriarhului Justinian Marina şi Sibica, fiica sa. La cei 83 de ani, îşi amintea cu emoţie şi evlavie de perioada în care s-a aflat în preajma Părintelui Patriarh:”A fost un om blând şi bun, cu multă dragoste de Dumnezeu şi de semeni”.