Reguli dure la Bacalaureat

Absolvenţii de liceu au intrat de luni, 13 iunie 2016, în examenele Bacalaureatului 2016. În judeţul Vâlcea, la această sesiune de bacalaureat s-au înscris 2.954 de elevi.

Calendarul examenului de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2016, este următorul:
13-15 iunie 2016, Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română;
15 – 17 iunie 2016, Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă;
21-24 iunie 2016, Evaluarea competenţelor digitale;
27 iunie-1 iulie 2016, Evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională;
4 iulie 2016, Limba şi literatura română – probă scrisă;
5 iulie 2016, Limba şi literatura maternă – probă scrisă;
6 iulie 2016 Proba obligatorie a profilului – probă scrisă;
8 iulie 2016, Proba la alegere a profilului şi specializării – probă scrisă;
12 iulie 2016, Afişarea rezultatelor (până la ora 12.00);
12 iulie 2016, Depunerea contestaţiilor (orele 12.00 – 16.00);
13- 15 iulie 2016, Rezolvarea contestaţiilor;
16 iulie 2016, Afişarea rezultatelor finale.
Absolvenţii de liceu promovează examenul de bacalaureat dacă îndeplinesc, cumulativ, următoarele condiţii: au susţinut probele de evaluare a competenţelor; au susţinut toate probele scrise şi au obţinut cel puţin nota 5 la fiecare dintre acestea şi au obţinut cel puţin media 6 la probele scrise. Media notelor la probele scrise se calculează ca medie aritmetică, cu două zecimale, fără rotunjire. Aceasta reprezintă media generală a candidatului la examenul de bacalaureat.
Candidaţilor le este interzis să intre în sălile de examen cu ghiozdane, rucsacuri, sacoşe, poşete, acestea urmând să fie lăsate în sala de depozitare a obiectelor personale, stabilită de comisia de bacalaureat. Cei care refuză să lase aceste obiecte în sala stabilită de comisia de bacalaureat nu vor fi primiţi în examen. De asemenea, candidaţii nu pot intra în sala de examen cu manuale, cărţi, dicţionare, culegeri, formulare, memoratoare, notiţe, însemnări, rezumate, ciorne sau lucrări ale altor candidaţi, care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor. Aceştia nu pot avea asupra lor nici telefoane mobile, căşti audio, precum şi orice mijloc electronic de calcul ori de comunicare ce ar putea permite conectarea la internet sau la reţele de socializare şi care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru efectuarea calculelor, pentru comunicare între candidaţi sau cu persoane din exterior. Candidaţii care încalcă aceste reguli vor fi eliminaţi din examen, indiferent dacă materialele sau obiectele interzise au fost folosite sau nu şi indiferent dacă au fost introduse de aceştia sau de alţi candidaţi, de cadre didactice din comisie sau de alte persoane. Încălcarea acestor reguli va fi considerată tentativă de fraudă, iar candidaţii respectivi nu mai pot participa la probele următoare şi sunt declaraţi „eliminaţi din examen”, fără posibilitatea recunoaşterii, în sesiunile următoare, a notelor la probele promovate anterior eliminării, inclusiv a probelor de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale. Elevii nu mai pot participa la următoarele două sesiuni ale examenului de bacalaureat.