Alegerile primarilor în două tururi

Senatul a adoptat tacit, la sfârşitul săptămânii trecute, alegerea primarilor în două tururi de scrutin, urmând ca senatorii să ia act de adoptarea tacită a proiectului de lege în prima şedinţă de plen din această săptămână. 

Proiectul de lege care modifică articolul 101 din Legea nr. 115/2015 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publiec locale a fost adoptat tacit pe data de 09.06.2016 şi prevede că pentru funcţia de primar este declarat ales candidatului care a întrunit, în primul tur de scrutin, majoritatea voturilor valabil exprimate, iar în cazul în care niciunul dintre candidaţi nu a întrunit jumătate plus unu din totalul voturilor exprimate se organizeaază un nou tur se scrutin la două săptămâni de la primul tur, la care participă numai primii doi candidaţi stabiliţi în ordinea numărului de voturi obţinute în primul tur, respectiv candidaţii aflaţi în situaţie de balotaj.
Este declarat ales candidatul care a obţinut cel mai mare număr de voturi valabil exprimate.
“Alegerea primarului într-un singur tur reduce foarte mult caracterul reprezentativ al rezultatului electoral şi scade capitalul de identificare al electoratului cu alesul. Situaţia este cu atât mai problematică în cazul unui nivel ridicat de absenteism, care fragilizează actul de reprezentare”, susţine iniţiatorul proiectului de lege, preşedintele executiv al PMP .
Alături de majoritatea jurnaliştilor vâlceni şi noi susţinem schimbarea sistemului de alegeri şi trecerea la alegerile din două tururi de scrutin.
Considerăm că este necesar ca parlamentarii noştri să suţină şi să promoveze de asemenea alegerea preşedinţilor de Consilii Judeţene direct de către alegători şi nu de către consilieri judeţeni.
Nu este normal ca un om să ajungă preşedinte de Consiliu Judeţean în urma unor aranjamente politice , alianţe, calcule ale unor partide care au acces în Consiliile Judeţene.
A încerca să stopezi orice tentativă de fraudă la urne şi a pedepsi drastic pentru votul multilpu sau luarea de mită la alegeri pare o măsură absurdă dacă la nivel înalt, al funcţiei d epreşedinte de CJ permiţi negocieri care se pot transforma în acţiuni de mituire directă a unor consilieri sau lideri de partide.
Preşedinţii de Consilii Judeţene trebuie aleşi uninominal. Un preşedinte de Consiliu Judeţen nu este mai puţin important decât un primar.
Aşteptăm de la parlamentarii vâlceni să ia taurul de coarne şi să înainteze în cele două camere un proiect în acest sens care ar putea fi adoptat în cele din urmă tacit.