Rap din dragoste de frate

“Rappul este un fel de poveste de viaţă. Iar eu asta fac, cânt despre ceea ce mi se întâmplă”, povesteşte Lucian Gabriel Blendea, Bazu-k!, unul dintre cei trei membri ai formaţiei de hip-hop ReToRa. Trei tineri frumoşi, plini de speranţă, cu idealuri, dar şi cu dureri pe care le ţin ascunse. Refularea lor este muzica. Sunt la început de drum, dar au proiecte şi speranţe.

La întâlnire nu au venit doar ei trei, au venit patru. “Este fratele meu Alexandru George Blendea şi are 15 ani. Învaţă la Copăcelu, la Centrul Mara pentru că suferă de autism. Când eram mici, cei din jur nu ne implicau în niciun fel de proiect, din contră, ne considerau handicapaţi. Acum cei care râdeau odată, ne-au înţeles şi ne caută, vorbesc cu noi. El este motivul pentru care m-am apucat de muzică. Vroiam să fac ceva pentru a-l reintegra în societate. Nu este uşor să te faci acceptat când lumea aruncă cu pietre”, ne mărturiseşte Lucian, de 18 ani, elev în clasa a XII-a la Liceul Energetic. Cel de-al doilea este Duţu – Marius Valentin Duţu, care are tot 17 ani, şi este elev la un CN destul de cunoscut din oraş. “Eu dispun de aparatura cu care înregistrăm. Sunt câţiva ani buni de când cochetez cu rapul, iar înainte de a-l cunoaşte pe Bazu-k!, am făcut parte din altă formaţie. Nu a mers, şi de aproximativ doi ani colaborăm în această formulă. Este mai greu că nu putem la orice oră să înregistrăm, dar facem eforturi de a merge mai departe!”, ne spune Duţu, care este mai tăcut. Crap este ultimul membru cooptat în trupă. Are 18 ani, se numeşte Andrei Sebastian Popa, şi este colegul de bancă al lui Bazu-k!. “Nu m-am gândit niciodată să cânt rap. Mi-a propus Luci şi am zis să încerc. Am mari emoţii pentru că sunt la început de drum!”, adaugă Sebi.

Sişu i-a răspuns pe facebook: “Frumos”

Începuturile pentru niciunul nu au fost uşoare. Căutările pe internet a unor artişti din breaslă pentru a le cere ajutorul nu au fost mereu încununate cu succes. Au fost dezamăgiri, dar şi momente de entuziasm care nu i-au lăsat să doarmă noaptea. “Ai mei nu au fost deloc de acord cu această alegere a mea. Îmi amintesc şi acum cum eram cu prietenii pe afară şi ascultam play-listul şi am început să cânt. Apoi mi-am dat seama că îmi place. Şi acum tata îmi cântă din Bug Mafia. Am avut tot felul de piedici în drumul nostru. Am cerut părerea la mulţi artişti. Unii dintre ei mi-au răspuns din complezenţă, alţii mi-au zis să mă las, dar satisfacţia mea a fost răpunsul lui Sişu care mi-a zis simplu: Frumos. Succesul nostru este însă înregistrarea piesei oficiale în luna august, “Retora intro”, care a adunat o grămadă de vizualizări pe youtube, pe care alţi artişti loco de rap nu le au. Ne bucură când auzim de la colegi şi prieteni că fredonează refrenul de la melodie: “Retora, bora, bora/ Hai cu noi să facem hora!””, ne mărturiseşte Bazu-k!, care mai are o pasiune, graffiti-ul.

Colaboratori din toată ţara

“Sesu din Oradea a fost unul dintre colaboratorii mei care m-a îndrumat cu sfaturi, apoi aş mai putea da exemplu pe Dinamită de la Rozal Blood Beats tot din Oradea, şi exemplele sunt multe. Am programe care mă ajută, dar şi aparatură. Cu mine mai înregistrează şi alţi băieţi. Ca trupă, normal că avem planuri. Sperăm ca într-o săptămână să avem o piesă nouă înregistrată. Avem şi planuri pentru solo ”, ne spune Duţu. Lista de colaboratori continuă cu artiştii Carabină din Vâlcea, Boutique din Slatina, Serul din Moldova, Astru din Călimăneşti-Vâlcea, El Grande din Anglia, cunoscuţi în lumea hip-hopului.

Primul spectacol susţinut pentru copiii cu dizabilităţi

Cei trei membri ai trupei au susţinut şi un spectacol de curând, lângă Liceul Eenergetic, la propunerea unei profesoare care îi îndrăgeşte, la Grădiniţa pentru copiii cu dizabilităţi. “Una dintre melodii se intitulează “Fratele meu” şi este compusă pentru Alex şi am cântat-o la acest spectacol. Toţi au fost impresionaţi. Pentru noi a fost greu că am avut emoţii, dar ne-am descurcat. Crap s-a uitat numai în jos, iar eu aveam impresia că uit versurile. Duţu pot să zic că s-a descurcat cel mai bine, dar şi el a avut emoţii”, a mai adăugat Bazu-k!, care ne-a mărturisit că următorul spectacol va fi în preajma lui Moş Crăciun, chiar dacă moşul nu le e prea pe plac.

Proiecte de viitor

Cei trei membrii ai lui ReToRa sunt plini de entuziasm. Au multe planuri, iar următorul este înregistrarea unui Extended Plays cu opt piese care se bazează pe colaborări, dintre care trei vor fi solo. Titlul albumului este deja stabilit: “Trei stele căzătoare”. Albumul trupei se va numi însă “Moştenitorii tronului”, iar băieţii preconizează că vor avea un success nebun anul următor când şi vor să îl lanseze.
“Vom lansa şi solo. “Poet printre primate” voi numi albumul meu, iar îl el voi cânta despre religie, părerea mea despre societate, despre oameni bogaţi şi săraci şi diferenţele dintre ei”, adaugă Bazu-k!. “Deocamdată o să ne concentrăm şi o să lucrăm la albumul trupei. Versurile le facem toţi, chiar ne completăm”, mai adaugă Duţu.
“Totul începe în octombrie 2000,
În familia mea se numărau doi copii,
Unul dintre ei era fratele meu cu autism
Care vestea asta i-a cutremurat pe ai mei ca un seism”, sunt câteva din versurile melodiei “Fratele meu”, melodie care urmeaza a fi înregistrată.

Letiţia Lazăr