Râmnicu Vâlcea are nevoie de un cimitir pentru animalele de companie

În sfârșit putem avea ocazia de a intra în rândul orașelor civilizate. Mii de râmniceni își îngroapă pe ascuns, noaptea ca hoții, animalele de companie, pe terenuri din domeniul public, riscând să fie amendați. Numărul animalelor este în permanentă creștere și așa cum este firesc, câinii și pisicile mor, iar proprietarii care nu au terenuri private, ci locuiesc la blocuri,nu pot să abandoneze cadavrele animalelor la tomberoane de gunoi. Nu doar din motiv sentimental, dar și legal, pentru că amenzile ar fi mari și cadavrele ar reprezenta un pericol la sănătatea publică. Dar nu există un loc amenajat de înmormântare, așa că fiecare sapă o groapă unde poate, pe ascuns.

În perioada 12 octombrie – 25 noiembrie, cetăţenii, grupurile de cetăţeni şi organizaţiile neguvernamentale din Râmnicu Vâlcea pot depune proiecte în cadrul sesiunii de bugetare participativă.
În conformitate cu calendarul procedurii, perioada de depunere a proiectelor demarează miercuri, 12 octombrie şi se va încheia peste 45 de zile, pe 25 noiembrie; aceasta va fi urmată de evaluarea proiectelor între 26 noiembrie şi 10 decembrie, de votarea lor, între 11 – 31 decembrie şi de afişarea rezultatelor, pe 3 ianuarie 2023. Proiectele care primesc cele mai multe voturi şi se încadrează în capitolul special din bugetul pe anul următor vor primi finanţarea necesară, iar de implementarea lor se vor ocupa direcţiile de specialitate ale Municipalităţii sau instituţiile subordonate Consiliului Local.
ONG-urile care protejează animalele sau cetățeni sau chiar salariați ai Piețe Prest ar putea propune achiziționarea unui crematoriu și amenajarea unui cimitir pentru animale. Ar fi nu numai o investiție utilă din banii publici ai orașului dar ar fi una care s-ar amortiza în timp și posibil ar aduce și profit.
Dintre orașele care au astfel de cimitire menționăm Bucureștiul, Baia Mare și Brașov.
În Baia Mare decizia de amenajare a cimitirului a fost luată de autoritățile locale în 2018 și probabil funcționarii de acolo ar putea ajuta vâlcenii care doresc să facă o astfel de propunere consoliului din Râmnicu Vâlcea.

Traian Guminski