Proiecții de film acasă la Nicolae Bălcescu

Cinefilii au putut viziona trei producții românești, la muzeul care-i poartă numele fostului revoluționar.

Timp de două zile iubitorii de film românesc au fost invitați la Muzeul Memorial Nicolae Bălcescu. Ei au putut urmări trei producții românești, într-o atmosferă de vis în locul unde a fost filmat “Păcală se întoarce”, regizat de Geo Saizescu. Proiecțiile trebuiau să aibă loc în aer liber, dar planurile au fost încurcate de ploaie și filmele au fost vizionate în interiorul Muzeului Nicolae Bălcescu. Chiar și așa, toți cei prezenți, în special copiii, au fost încântați de orele petrecute în localitatea care-i poartă numele fostului istoric, revoluționar și scriitor român. Ieri, în prima sesiune, au fost rulate documentarul “Lumea lui Geo Saizescu” care a cuprins și un ultim interviu acordat de regizorul român și „ÎNTOARCEREA MAGILOR”, un film regizat Ioan Cărmăzan. În această seară, cinefilii sunt invitați să urmărească comedia „Milionari de Week-end”, regizat de Cătălin Saizescu, fiul lui Geo Saizescu. „Am pregătit mai multe proiecții de film aici unde a fost turnat Păcală se Întoarce. Regizorul Geo Saizescu a rămas prietenul nostru prin fiul său, Cătălin, care este și el prezent aici. Pentru noi este important că reușim să aducem aici mulți oameni. Este un program care se adresează tinerilor care aleg să își petreacă altfel timpul, mai ales la finalul săptămânii. Am vrut ca aceste proiecții să fie în aer liber, dar timpul nu ne-a ajutat. Vrem ca anul viitor să facem aici un festival de film”, ne-a declarat Antonie Chelcea, director Muzeul memorial Nicolae Bălcescu.
„Mă bucur că sunt aici într-o loc plin de semnificații pentru noi, așa cum era și pentru tatăl meu. Aici la conac s-a filmat o mare parte din producția Păcală se întoarce. Venim cu bucurie în fiecare an, încercăm să aducem filme de calitate, ceea ce am făcutși de această dată. Avem un film documantar despre viața tatălui meu și un ultim interviu acordat de dânsul. De asemenea, se mai pot viziona alte două filme interesante, „Întoarcerea Marginilor” și „Milionari de week-end”. Încercăm să readucem gustul cinemaului, într-un loc privilegiat. O să fie două seri pline cu invitați, trebuie să ne bucurăm împreună de film”, completează Cătălin Saizescu, regizor, fiul lui Geo Saizescu.
Pentru anul viitor, conducerea Muzeului Memorial Nicolae Bălcescu are în plan organizarea unui festival de film, în colaborare cu mai mulți regizori. (G.C.)