Procurorii DNA vor reveni la CET Govora


Am avut dreptate când am scris despre neregulile de la CET Govora. Am avut dreptate când, în urmă cu două săptămâni, spuneam că situaţia din această unitate este extrem de grea şi că autorităţile mint populaţia. Nu am ştiut însă, că şi conducerea judeţului a fost minţită.

Cu siguranţă procurorii DNA vor continua anchetele la CET Govora. În şedinţa Consiliului Judeţean de vineri, 27 noiembrie, directorul financiar al CET Govora, Constantin Lăpădat, aflat sub ancheta DNA în dosarul de corupţie al senatorului Dan Şova, a declarat că fostele conduceri ale CET Govora, deci şi managerul Mihai Bălan şi interimarul Doru Constantin, au prezentat CJ raportări de activitate false.
Economistul a explicat că cei doi au ţinut ascunsă situaţia dezastruoasă a societăţii, cât şi faptul că CET-ul se află în pragul colapsului. Situaţia ar fi rămas necunoscută dacă ANAF şi DNA nu ar fi luat cercetat toate contractele oneroase de milioane de euro încheiate de fostul manager Mihai Bălan, de interimarul Doru Constantin şi directorii departamentelor cu firmele de avocatură şi consultanţă juridică în ultimii 7-8 ani de zile, dar nu numai cu acestea. “Disponibilizarea celor 140 de angajaţi a fost doar o propunere făcută în pripă, doar pe hârtie, nu este o decizie finală, a fost făcută înainte de realizarea bugetului.Trebuia făcută cu 6 luni înainte pentru a putea fi aplicată, deci nu va fi nimeni dat afară. Proiectul de buget prezentat de fosta conducere a societăţii a fost nerealist, s-a planificat o cantitate de energie termică de 200.000 ggca, adică mai mult decât puteam să obţinem. Acum suntem obligaţi să spunem realitatea. În prezent, înregistrăm o pierdere de 20% din cifra de afaceri a societăţii. Practic, CET Govora este în pragul unui colaps financiar. După preluarea minelor, din 23 martie, am mers pe pierdere, deoarece am extras doar 130.000 de tone de cărbune, sub necesar, şi am rămas fără rezerva proprie de cărbune. Sperăm să remediem situaţia prin mărirea capacităţii de extracţie a cărbunelui din cele două mine, astfel ne vom asigura necesarul de materie primă din minele din dotare şi nu vom mai fi obligaţi să cumpărăm cărbune, cum am făcut în această iarnă”, a precizat directorul financiar al CET Govora. O vreme am crezut că foştilor membrii ai AGA şi CA le tremură chiloţii în fund când ştiu că vor putea fi traşi la răspundere pentru situaţia de la CET. Dar dacă cumva conducerile CET au minţit şi în şedinţele CA şi AGA şi au prezentat date false înseamnă că situaţia se schimbă.
În materialul nostru anterior prezentam situația actuală reală care este: CET Govora, ca şi OLTCHIM când era pe profit au fost jecmănite de politicieni locali. Au fost umplute la refuz cu salariaţi-membrii de partid care nu aveau ce să caute acolo şi au fost mulse de firmele politicienilor care le-au căpuşat până la devalizare. Pentru a fi siguri că nu vorbeşte nimeni, decidenţii au “mituit” şi cea mai mare parte a presei prin contracte de publicitate de care cele două societăţi nu aveau nevoie!
“Eveniment Vâlcean” va solicita DNA să se autosesizeze în urma şedinţei Consiliului Judeţen şi să demareze noi cercetări. Nu doar avocatul senator Dan Şova a făcut bani buni pe spinarea vâlcenilor plătitori de apă caldă şi energie termică. Cerem pedepsirea tuturor vinovaţilor care au furat un oraş întreg!

Traian Guminski