Prislop alb de ziua părintelui Arsenie Boca

arsenie-boca1

Se împlinesc 26 de ani de când a murit Sfântul Ardealului, Părintele Arsenie Boca. Cu această ocazie, părintele Cristian Bănuţă de la Parohia Sfinţii Apostoli din Rm. Vâlcea a organizat în ziua de 26 noiembrie un pelerinaj la Prislop şi Sâmbăta de Sus.

Prislop 1
Ploaia în rafale nu a întors credincioşii din drum. Încă de la primele ore ale dimineţii, în faţa bisericii din zona nord pelerinii au venit animaţi de dorinţa de a ajunge la mormântul Părintelui Arsenie Boca de la Prislop. “Am organizat acest pelerinaj în preajma comemorării zilei părintelui Arsenie Boca tocmai pentru că are loc pomenirea acestui sfânt al Ardealului”, ne spune părintele Cristian
Aici în Ardeal a venit iarna. Fulgi albi se aşază pe pământ. Autocarul NYKDANA Travel opreşte la o florărie de la marginea Prislopului, unde pelerinii cumpără flori pentru a împodobi mormântul Sfântului. Prislopul este alb. Peisajul de vis lasă fără cuvinte credincioşii care încep să se roage încă de la intrarea pe poarta mănăstirii. “La sfârşit de noiembrie aici întotdeauna se petrec lucruri ciudate şi minunate în acelaşi timp. Aşa a apărut şi semnul crucii pe scoarţa unui copac, iar câteodată o lumină alb aurie te însoţeşte până la peştera Sfântului Ioan de la Prislop, Aici la Prislop, oamenii vin să mulţumească pentru toate câte li s-au împlinit, dau slavă şi mărturie sau se roagă”, ne destăinuie o măicuţă. Mormântul lui Arsenie Boca este mereu acoperit cu flori ce nu se ofilesc niciodată, nici măcar iarna. Pe ele curg lacrimile credincioşilor care se trezesc fără nicio explicaţie plângând. Aici părintele Arsenie Boca face minuni. Plecăm cu părere de rău prin ninsoarea care se aşterne şi care ne prinde nepregătiţi.
Sambata
Îngheţaţi de frig, ne îndreptăm spre mănăstirea Brâncoveanu, la Sâmbăta de Sus, ctitoria care poartă numele marelui voievod-martir al creștinătății, ridicată acum mai bine de 300 de ani, un alt lăcaş unde a slujit ca stareţ Arsenie Boca. Intrarea este străjuită de o poartă din lemn masiv. În curtea mânăstirii, în partea dreaptă, se află Academia Sâmbăta. Clădirea a fost ridicată la inițiativa Înalt Prea Sfințitului Antonie Plămădeală. Farmecul aparte din curtea lăcașului de cult este accentuat, parcă, de liniștea spirituală care domină sufletele credincioșilor în interiorul mânăstirii. Acolo se află și o fântână denumită „Izvorul Tămăduirii”, despre care călugării spun că este mai veche decât mânăstirea. În partea din spate se află un drum care duce spre poalele munților din Masivul Făgăraș, spre un alt „izvor al tămăduirii”, “izvorul părintelui Arsenie Boca”, locul unde se şi desfăşoară bineobişnuita agapă organizată de preotul Cristian, Nicu şi Dana Matei, şi alte credincioase.
agapa 1
Tuciul cu sarmale de post şi alte bunătăţi sunt binevenite pentru pelerinii noştri. Seara se lasă, iar pelerinii se întorc cu speranţe spre mai bine, dintr-un pelerinaj minunat.

Letiţia Lazăr