Principele Nicolae al României, în vizită la Mănăstirea Hurezi

Prințul Nicolae al României a vizitat Mănăstirea Hurezi la finalul lunii trecute și a explicat prin intermediul rețelelor de socializare ce legătură este între lăcașul monahal și familia legală.

“Mănăstirea Hurezi, cel mai mare ansamblu monastic din România, a reprezentat un loc special în inima Reginei Maria. Încă de la 17 ani, aceasta s-a îndrăgostit pentru totdeauna de minunata mănăstire albă. Aici obișnuia să facă plimbări dese prin domeniul de lângă pădure, bucurându-se de aerul curat și de frumusețile arhitecturii brâncovenești. Tot în acest loc Regina Maria și-a manifestat testamentar dorința de a se odihni în veșnicie, marcând exact locul cu o cruce de piatră găsită în zonă, gravata cu slove chirilice, a cărei poveste rămâne încă necunoscută. Am vizitat Mănăstirea Hurezi, care va intra într-un proces de restaurare, iar Maica Stareță mi-a povestit de această legătură deosebită dintre Regina Maria și „vechea sa mănăstire favorită”, după cum a numit-o chiar aceasta într-o scrisoare adresată mamei sale, în august 1916”, precizează prințul Nicolae.

Nicolae este nepotul cel mai vârstnic al fostului rege Mihai I al României. Născut și crescut în străinătate, a vizitat România în 1992, cu ocazia primei vizite a bunicului său după începutul exilului din 1948. La împlinirea vârstei de 25 de ani (1 aprilie 2010), Nicolae a primit titlul de Principe al României, cu rangul și apelativul de Alteță Regală. Adus în România de principesa Margareta, care l-a susținut financiar și în timpul studiilor din Marea Britanie, a învățat limba română și a participat la activități publice ale familiei sale și a fost implicat în acțiuni caritabile. Printr-un document semnat la 1 august 2015 și intrat în vigoare imediat i-au fost retrase titlul și calificativul și a fost exclus din linia de succesiune la tronul României.