Comuna Vaideeni a continuat dezvoltarea în ritm alert

Primarul Daniel Achim Băluță și viceprimarul Vasile Ichim aU muncit mult în acest an pentru a dezvolta comuna pe care o păstoresc. Pornind de la ideea că vrea să urmeze exemplul austriac de dezvoltare, motiv pentru care a demarat procedurile de autorizare şi acreditare ca staţiune turistică, la sfârșitul anului trecut, primarul Băluță continuă proiectele demarate pentru contruirea satului de vacanţă pe creasta munţilor.

Și în acest an comuna vâlceană Vaideeni a continuat să se dezvolte în ritm alert, în special la capitolul infrastructură.
Tot mai mulți turiști din județ, România și străinătate au ales să își petreacă un final de săptămână sau chiar un sejur la Vaideeni, atrași de locurile pitorești din zonă, dar și de ospitalitatea de care dau dovadă angajații pensiunilor din zonă. Cele două zone geografice speciale, Valea Cernei și Valea Luncavățului, văi spectaculoase cu peșteri, cascade, chei, au fost amenajate pentru camping și se poate sta cu cortul sau rulota.
În comuna de la poalele munților există acum 11 stâni amenajate unde se poate înnopta și servi mâncare tradițională și câteva pensiuni cu grad sporit de confort pentru turiștii pretențioși.
Localitatea are în perspectivă și dezvoltarea unei microstațiuni în zona Ursu-Ursulețu, la cota 1.600, unde majoritatea loturilor au fost deja concesionate și unde au fost solicitate mai multe autorizații de construire a unor pensiuni.

S-a organizat o nouă ediție a festivalului de sculptură cu drujba, eveniment devenit tradițional. Din păcate condițiile epidemiologice nu au permis desfășurarea Festivalului Învârtita Dorului, dar conducerea primăriei a mutat evenimentul în on-line. Ediția de anul viitor se anunță una grandioasă dacă pandemia nu va mai avea amploarea din 20121.

Big Brother la Vaideeni

Și în acest an primarul Daniel Băluță a pus accent pe creșterea siguranței cetățenilor din localitate. Astfel, s-au achiziționat achiziționat 18 camere moderne de luat vederi care au fost amplasate în diverse puncte ale localității și care monitorizează toată mișcarea din comună. De asemenea, prin intermediul lor se va observa și traficul rutier din Vaideeni. În comună vor ajunge alte 17 camere de luat vederi și se speră astfel care nivelul de infracționalitate să fie cu mult diminuat.

Record de încasări la bugetul local

Conducerea administrației locale de la Vaideeni a luat decizia de a veni în sprijinul contribuabililor din localitate cu o scutire de 10 la sută la plata taxelor locale și a impozitelor, pentru oamenii care au plătit până la data de 31 martie. În aceste condiții, gradul de colectare a fost de peste 70 la sută. Din păcate, însă, la capitolul amenzi, situația nu este una fericită. În condițiile în care consecințele neplății nu sunt unele clare. “Legea spune că aceste amenzi se pot transforma în muncă în folosul comunității doar că persoanele trebuie să își dea acceptul. Dacă acest accept nu este dat, nu se întâmplă nimic. Noi facem hârtii peste hârtii și ele intră într-o evidență, cu speranța că se vor plăti cândva. Legea trebuie schimbată”, spune primarul de la Vaideeni, Daniel Achim Băluță. Ca de obicei, conducerea primăriei din Vaideeni a dat dovadă de transparență totală în ceea ce privește administrarea banilor publici. Instituția condusă de social-democratul Daniel Băluță a lansat o consultare publică asupra bugetului public pentru anul în curs. Persoanele interesate au fost invitate să trimită sesizări, puncte de vedere și și observații la adresa de mail a primăriei sau au putut depune adrese scrise la sediul instituției.

Sprijin pentru antreprenorii locali

În Vaideeni s-a reuşit prin Programul Operaţional Capital Uman demararea unui proiect amplu care, pe lângă două obiective de infrastructură privind reabilitarea remizei şi a spaţiului de agrement de la şcoală cuprinde şi incluziunea socială pentru elevi şi protecţie în tot ceea ce înseamnă asistenţa medicală, reducerea numărului de persoane aflate în risc de sărăcie şi excluziune socială din comunităţile marginalizate, prin implementarea unor măsuri integrate. Valoarea investiţiei este de 5 milioane de euro şi se află în implementare, proiectul fiind suspendat în perioada stării de alertă. Prin intermediul acestui program aproximativ 600 de persoane defavorizate beneficiază de implementarea măsurii. HOPE Vaideeni este un proiect de succes și are ca obiectiv general furnizarea de măsuri cu caracter integrat în vederea combaterii sărăciei şi a excluziunii sociale a comunităţii marginalizate din localitatea noastră. Prin acest proiect copiii din familiile defavorizate, pe perioada de implementare a proiectului, prin măsuri educaţionale complementare vor avea parte de sprijin material, precum şi activităţi de informare, consiliere în vederea facilitării dialogului şcoală – copil – familie – comunitate. Tot în cadrul proiectului se urmărește şi sprijinirea inserţiei şi menţinerii pe piaţa muncii a grupului ţintă. Prin urmare, prin acest proiect se desfăşoară un program de informare şi consiliere profesională pentru 308 persoane şi derularea unor măsuri de mediere şi plasare pe piaţa muncii pentru angajarea a 50 de persoane. Proiectul cuprinde inclusiv sprijinirea antreprenorialului în plan local, furnizarea de cursuri de antreprenoriat pentru 168 de persoane din grupul ţintă şi asigurarea de finanţare, consultanţă şi mentorat antreprenorial pentru 42 de planuri de afaceri selectate.

Cadastrare gratuită

Unul dintre proiectele pe care le-a promis în campania electorală primarul de la Vaideeni, Daniel Băluță, e dus la îndeplinire. Astfel, a început cadastrarea gratuită în localitate. S-a semnat contractul, iar termenul de execuţie este de 2 ani. Prin urmare, în doi ani toată lumea va avea carte funciară. Este un lucru extraordinar pentru comunitatea locală, fiindcă foarte mulţi oameni nu reuşeau să aibă această cadastrare. În lipsa unei evidenţe a proprietăţii, a unui cadastru, exista riscul să se blocheze circuitul civil. Finanţarea acestor servicii este asigurată prin Programul Operaţional Regional – Proiectul major privind “Creşterea gradului de acoperire şi incluziune a sistemului de înregistrare a proprietăţilor în zonele rurale din România”.

Deszăpezire cu bani puțini

Primarul Comunei Vaideeni, Daniel Băluță, nu este adeptul irosirii banilor publici. Și pentru iarna care urmează social-democratul va aplica tactica din anii trecuți. Pe scurt, Primăria Vaideeni nu face contracte pentru activitatea de deszăpezire și nu riscă să se plătească bani buni pentru staționarea unor utilaje. În mare parte deszăpezirea se va face cu utilajele primăriei printre care sunt un buldoexavator și un tractor cu lamă. În cazul în care situația o va impune, se va apela și la agenții economici din zonă care dispun de alte utilaje performante. În plus, materialele antiderapante au fost deja distribuite în diverse puncteale comunei.