Primarul Gutău îi acuză pe consilierii liberali de demagogie

Aşa cum ne aşteptam, la şedinţa ordinară a Consiliului Municipal Râmnicu Vâlcea de joi, 15 februarie, a fost una lungă şi aprinsă. Cele 17 proiecte de hotărâri au generat mai multe luări de cuvânt, de data aceasta nu numai din partea consilierilor liberali, dar şi consilierii ALDE au cerut lămuriri mai ales legate de banii destinaţi instituţiilor de învăţământ. Unii consilieri PSD au cerut cuvântul pentru a da replica celor din opoziţie. Iar primarul Micia Gutău a folosit la un moment dat expresia: “Sunteţi de o demagogie fără limite”, răspunzându-i consilierului liberal Grigore Crăciunescu.

La două dintre punctele de pe ordinea de zi s-a insistat însă mai mult. Liberalii au anunţat la punctul privind aprobarea execuţiei bugetului pe anul trecut că vor vota împotrivă, deoarece nu au primit detaliat informaţiile privind banii cheltuiţi pe fiecare achiziţie a primăriei şi pe fiecare capitol. Consilierul Grigore Crăciunescu, care a luat cuvântul de mai multe ori, a anunţat că liberalii vor vota împotriva aprobării execuţiei bugetare pentru că nici acuma nu au reuşit să afle mai ales cheltuielile legate de acţiunea “Decembrie Magic”.
În cele din urmă, execuţia bugetară a fost aprobată de majoritatea PSD-ALDE PER.
Punctul care a generat aproape un scandal şi care l-a determinat pe primar să îi acuze pe liberali de demagogie a fost cel legat de bugetul pe acest an. Liberali au anunţat că se vor abţine de la vot deaorece primarul a propus micşorarea majorării de taxe şi impozite, majorare aprobată în decembrie de consiliul municipal. Liberalii au cerut însă anularea definitivă a majorării taxelor şi revenirea la cele din 2017.
“Nu vreau să renunţ la investiţii şi nu am de gând să renunţ la ele. Dacă consiliile anterioare au dat dovadă de iresponsabilitate şi de laşitate, trebuie să îmi asum eu acum răsunderea. Mulţi ani în şir nu aţi majorat deloc impozitele, de aceea pare acum o majorare bruscă şi mare. Majoritatea localităţilor din ţară de mărimea noastră au făcut aceste majorări treptat, au pus câte 5% în fiecare an. Nu avem cum să lăsăm taxele la nivelul lui 2017, pentru că aş avea doar două variante. Prima ar fi să tai drastic din salariile celor care lucrează în administraţie şi a doua să renunţ la investiţii ceea ce ar duce la oprirea dezvoltării oraşului”, a susţinut Mircia Gutău.
Consilierii liberali au anunţat că vor continua campania de strângere de semnături pentru revenirea la taxele şi impozitele plătite în 2017 şi s-au abţinut de la vot. Grigore Crăciunescu a mai declarat că administraţia are un excedent, o rezervă care ar fi permis să nu se majoreze taxele şi că putea să încerce atragerea de fonduri pentru unele proiecte spre nu a folosi banii locali în realizarea acestora.

Traian Guminski