Primarul Gigi Matei, în război cu reprezentanţii Drumurilor Naţionale

Secţia de Drumuri Naţionale Vâlcea a fost făcută praf de primarul Râmnicului, Gigi Matei, dar şi de prefectul Dumitru Cornoiu, joi, la Prefectura Vâlcea, în cadrul şedinţei Grupului de suport tehnic nr. 4 (Comandament de iarnă). „Vreau să vă vorbesc despre situaţia creată datorită colmatării podului de pe DN 7, din zona Hidroelectrica. Drumul este de importanţă naţională şi europeană şi sunt foarte surprins şi indignat că nici după atâtea zile de la producerea evenimentului nu se lucrează la acest pod, deşi este o situaţie de urgenţă. Domnule prefect, dispuneţi măsuri urgente“, a cerut primarul Matei.

În cadrul discuţiilor la care au participat şefii instituţiilor publice din judeţ s-a discutat inclusiv despre situaţiile de urgenţă înregistrate în ultima perioadă pe raza judeţului Vâlcea.
Principala instituţie însă pusă la zid de prefect şi de primarii prezenţi la şedinţă a fost Secţia de Drumuri Naţionale Vâlcea, deşi s-a menţionat că nu conducerea de la Vâlcea se face vinovată de neimplicare, ci faptul că depind de deciziile de la Regionala Craiova şi de lipsa utilajelor din dotare. Cel mai vehement şi, totodată, revoltat a fost primarul Râmnicului, Gigi Matei care a prezentat situaţia Drumului Naţional 7, varianta ocolitoare a municipiului, unde şi acum circulaţia este închisă: „Profit de faptul că se află aici şi reprezentanţii de la Drumuri Naţionale, pentru că vreau să vă vorbesc despre situaţia creată din cauza colmatării de pe Drumul Naţional 7, din zona Hidroelectrica, un drum care este atât de importanţă naţională, cât şi europeană. Sunt foarte surprins şi intrigat de-a dreptul pentru că, nici după patru zile, nu se lucrează la acest pod, deşi este o situaţia de absolută urgenţă. Am vorbit la telefon cu domnul Narcis Neaga, director general al CNADR şi a rămas surprins şi nu-i venea să creadă că nici la această oră nu se lucrează pe drumul naţional. Este o situaţie care trebuie rapid rezolvată pentru că, deocamdată, constructorul desemnat nu lucrează. A adus utilajele numai ca să ocupe şantierul şi nu lucrează nimic. Suntem în situaţia ca întreaga circulaţie, inclusiv de trafic greu, să fie deviată prin oraş şi să fie degradate două străzi importante dintre care una, Republicii, abia asfaltată acum două săptămâni. Am informat şi voi ţine legătura în permanenţă cu directorul general al CNANDR, Narcis Neaga, care mi-a transmis că problema se poate rezolva. Domnule prefect, vă rog, ca prin puterea pe care o aveţi ca preşedinte, să dispuneţi măsuri urgente”, a spus revoltat primarul Gigi Matei.

Gigi Matei: “Constat că se trage de timp!”

Prefectul Dumitru Cornoiu a replicat că ştie situaţia, că a discutat cu factorii de decizie la faţa locului pentru a interveni cât se poate de repede. „Nu ne interesează o tergiversare a unei decizii, privind în primul rând intervenţia, ci ne interesează ca drumul european să fie redat circulaţiei cât mai rapid. Soluţiile tehnice cred că există în mâna proiectanţilor, a oamenilor tehnici care se pot ocupa de această situaţie şi cred că într-o zi, două, trei, cineva dintre factorii decidenţi va alege varianta care presupune o viteză de acţiune şi rezolvarea situaţiei întocmai. Eu cred că nu este prima situaţie cu care CNANDR-ul se confruntă, au mai avut poduri în lucru cu o anumită viteză şi trebuie să adopte acele măsuri care privesc rezolvarea imediată a situaţiei”, a spus prefectul judeţului. Primarul Gigi Matei a mai precizat că la discuţia avută la faţa locului, unde a fost şi prefectul Cornoiu, s-a pornit pe ideea unei situaţii de provizorat, cu nişte tuburi care să fie montate pentru a se da drumul la circulaţie, însă, a constatat că se trage de timp: „Constat că se trage de timp în aşa fel încât să se obţină avizele definitive, astfel încât lucrarea să se realizeze definitiv şi constructorul să realizeze întreaga lucrare. Ori noi am discutat la faţa locului, împreună cu directorul general al CNANDR, cu dumneavoastră şi cu cei implicaţi de la Drumuri Naţionale că se va face într-o primă etapă situaţia de provizorat, după care se vor obţine toate avizele şi proiectul tehnic definitiv. Ori lucrurile au luat-o pe un făgaş nepotrivit şi de aceea vă cer intervenţia de urgenţă”, a spus primarul Gigi Matei. Prefectul Dumitru Cornoiu a fost şi el ferm şi a precizat că, dacă cineva crede că se poate amâna la nesfârşit situaţia, trebuie să dea explicaţii tehnice, pentru că este o situaţie rezolvabilă, mai ales că cei de la Drumuri Naţionale au experienţă.
Explicaţia reprezentanţilor de la Drumuri Naţionale, prezenţi în sală, a fost însă că dacă tot sapă în drum măcar să facă soluţia definitivă, că mai aşteaptă nişte avize şi se apucă de lucru. Asta a incitat spiritele şi l-a revoltat şi mai mult pe primarul Gigi Matei, care a cerut să vină cu soluţia provizorie pentru că vine vremea rece şi betoane nu se pot turna. „Se lungeşte situaţia şase luni, iar oraşul se face praf. Eu nu pot să asist nepăsător cu mâinile în buzunar. Se încearcă tragerea de timp, încât constructorul desemnat să facă fără licitaţie această lucrare. Îmi asum ce spun”. Şi prefectul Dumitru Cornoiu a fost categoric cu reprezentanţii de la Drumuri Naţionale, precizându-le că trebuie să se concentreze pentru situaţia de urgenţă de pe DN 7 şi atrăgându-le atenţia că nici măcar nu au cerut avizul Prefecturii pentru a decoperta acolo. În plus, se pare că la Drumurile Naţionale, în documente, podeţul de acolo nu figurează.