Primăria Guşoeni va participa în 2018 la Gala Administraţiilor Locale

Nicolae Concioiu doreşte să participe anul viitor la Gala Administraţiilor Locale in România cu un proiect care este implementat de aproape un an în comuna Guşoeni, fiind singurul de acest tip din Vâlcea.

“Puteam să ne înscriem din acest an deoarece raportul pe primele 6 luni ale anului a fost pozitiv şi a dovedit utilitatea înfiinţării în primăria Guşoeni a unui Birou Unic în care cetăţenii iau contact în acelaşi timp cu funcţionari din toate departamentele primăriei. Am aşteptat însă să treacă un an”, ne-a spus edilul şef al localităţii.
Biroul Unic din primăria Guşoeni a început să funcţioneaze de anul trecut, spre sfârşitul lunii decembrie.
Este un proiect ce se adresează exclusiv cetăţenilor şi a fost creat pentru a rezolva cu promtitudine şi profesionalism problemele cu care se confruntă aceştia asigurând accesul direct către funcţionarii primăriei. La Guşoeni a apărut un alt cadru, mai apropiat, pentru relaţia cetăţean – funcţionar.


Spaţiul în care funcţionează Biroul Unic a fost amenajat la parterul primăriei, la intrare în clădire fiind conceput ca spaţiu destinat exclusiv lucrului cu publicul. Un cetăţean nu trebuie să mai parcurgă mai multe birouri şi să aştepte la mai multe uşi neştiind de multe ori cu cine are treabă din primărie şi cine îl poate ajuta. La intrare există expuse modele din toate tipurile de cereri pe care le poate adresa cineva unei administraţii locale. Fiecare om este întrebat ce doreşte şi i se indică tipul de cerere pe care trebuie să îl facă şi i se eliberează cu rapiditate documentele pe care le solicită.
Dar cu această ocazie este verificat de funcţionari şi dacă are impozitele plătite şi alte taxe sau amenzi, dacă are contract de salubritate este informat despre obligaţiile şi drepturile care le are.
Primăria Guşoeni a reuşit datorită acestui Birou nu numai să rezolve promt şi corect mult mai multe solicitări ale cetăţenilor dar a îmbunătăţit şi gradul de colectare a taxelor şi impozitelor, a uşurat contactul persoanelor jurdice cu primăria şi colectarea de la acestea a unor taxe, a determinat mai multă lume să încheie contracte de salubritate şi să respecte legislaţia.
Constantin Rădulescu, preşedintele CJ Vâlcea a rămas impresionat în vară când a vizitat primăria Guşoeni şi a lăudat în public iniţiativa primarului Concioiu considerând că proiectul săi este un model de bună practică în administraţia vâlceană.
În primul semestru al acestui an veniturile încasate de la cetăţeni au fost de două ori mai mari decât cele din primul semestru ale anului 2016.
Proiectul aparţine strict edilului comunei, implementarea sa nu a costat foarte mult deoarece mare parte din calculatoare şi softurile necesare bunei funcţionari a acestuia erau deja achiziţionate de primărie. Credem că primăria Guşoeni chiar are şanse să urce pe podium anul viitor la Gala Admninistraţiilor unde se acordă premii pe trei categorii de proiecte şi practici în administraţia locală. (T.G.)