FOTO/VIDEO Meditații gratuite la Biserica Sfinții Apostoli Petru și Pavel din Râmnicu Vâlcea

Meditații gratuite la limba română și matematică în incinta unei biserici. Este ideea pusă în practică de parohul Bisericii Sfinții Apostoli Petru și Pavel din Râmnicu Vâlcea, Cristian Bănuță. De două ori pe săptămână, aproximativ 40 de copii care învață în clasa a VIII-a se pregătesc printre sfinți și icoane pentru examenul de capacitate.


Preotul Cristian Bănuță a reușit să convingă două profesoare care să îi pregătească gratuit pe elevii de clasa a VIII-a, miercurea la limba și literatura română și vinerea la matematică. Marea majoritate a copiilor care vin pentru pregătire la biserică nu își permit meditații particulare și spun că pregătirea le este de mare ajutor. Pentru preot mulțumirea cea mai mare este că cei mici vin și la slujbele de duminică și de sărbători de la biserică. În pauze, copiii primesc și o gustare di partea parohiei aflată în Cartierul Nord al Municipiului Râmnicu Vâlcea.


“Este ceva normal, Biserica trebuie să fie în mijlocul copiilor”

“Meditațiile se fac de o lună și ceva, pentru elevii de clasa a VIII-a. Este un lucru normal, în opinia mea, nu mi se pare ceva ieșit din comun pentru că biserica trebuie să fie în mijlocul copiilor, printre copii. Copiii trebuie să vină la biserică alături de părinți, la împărtășit, la slujbe. Aceasta este biserica noastră tradițională. Înalt preasfințitul Varsanufie ne-a recomandat să facem astfel de activități și noi asta facem. Toți preoții avem parteneriate cu școlile și grădinițele din parohie. Să vă spun ce mi-a povestit o mămică. Stătea acasă liniștită, la televizor și copilul a tras-o de mână și a rugat-o să vină la Biserică. Copiii vin duminica, se împărtășesc, la biserică este un loc de întâlnire pentru ei. Se împărtășesc apoi merg afară și se joacă în curte și în parc și părinții stau afară pe bănci, ascultă slujba și bunicii rămân în biserică. Una peste alta noi trebuie să facem activități cu tinerii, trebuie să-i ținem alături de noi. De la Revoluție încoace ai apărut din ce în ce mai multe secte care îi atrag pe copii și îi pierdem, nu trebuie să se întâmple asta”, ne-a declarat Cristian Bănuță, paroh Biserica Sfinții Apostoli Petru și Pavel.


“Venim cu drag la biserică să-i ajutăm pe copii”

Cei două profesoare spun că orele de pregătire în biserică se desfășoară într-o atmosferă deosebită și că elevii nu simt presiunea de la școală. “Este foarte bine. Nu sunt la prima astfel de experiență, am mai făcut voluntariat și îi ajut pe copii cu drag. Mi-a plăcut foarte mult meseria de profesor. Matematica este un obiect de studiu greu pentru unii, accesibil pentru alții, puțini, însă, fac pasiune pentru matematică. Aici facem o matematică mai umană, mai apropiată de copii. Ne ajută și mediul. Nu poți recurge la duritate, nu te lasă sfinții, iar copiii vin aici că vor, nu-i obligă nimeni. Pe o parte din copii îi văd și la biserică și sunt chiar statornici, ceea ce este un lucru foarte bun. Cu timpul își vor da seama că e perfect să vină la biserică de mici”, ne-a declarat Georgeta Bărbuş, profesor matematică.

Profesor matematică Georgeta Bărbuş

“Este plăcută această activitate. Este o altfel de atmosferă față de cea de la clasă. Este o liniște interioară care vine de sus și se împrăștie peste tot. Îmi place să fac română, să predau, mai ales că sunt pensionară. De regulă aici vin cei care nu își permit să plătească. De asta și vin, din cea mi-a dat mie Dumnezeu e normal să dau și eu mai departe. Copiii sunt receptivi, întreabă mereu. S-a stabilit deja o relație de încredere între mine și copii, eu vreau să le câștig și prietenia”, completează Maria Drăgan, profesor limba română.

Profesor română Maria Drăgan


Începând cu semestrul al II-lea, la biserica din Râmnicu Vâlcea se vor organiza meditații gratuite și pentru elevii de clasa a XII-a care se pregătesc pentru examenul de Bacalaureat.

Gabi Cîrjaliu
Video Gabi Henning