Presiune pe primari în preajma alegerilor europarlamentare

Iniţial probabil majoritatea primarilor din ţară nu aveau de gând să se implice în alegerile din 26 mai. Orice implicare de convingere a electoratului înseamnă timp, de multe ori bani şi mai întotdeauna datorii de un fel sau altul faţă de cei pe care îi rogi să vină la urne.

Şi culmea, acum nu îi rogi pentru tine sau pentru lista ta de consilieri, ci îi rogi pentru o listă de oameni străini lor pe care să-i trimită prin votul lor la venituri uriaşe de multe mii de euro lunar în capitala Europei.
Vâlcea este un judeţ împărţit în două tabere de primari Ceva mai mult de jumătate sunt liberali şi ceilalţi sunt pesedişti.
Pentru pesedişti a devenit evident că Guvernul a suferit o erodare în ciuda investiţiilor din localităţile lor şi în ciuda faptului că actuala conducere a CJ Vâlcea a adus cei mai mulţi bani în judeţ.
Orice primar PSD ştie acum că dacă la vot, în 26 mai, liberalii sau ALDE sau USR obţin la ei în comună scoruri apropiate de al lor vor duce o viaţa grea la alegerile de anul viitor. Dacă vor câştiga doar la câteva amărâte de procente faţă de al doilea clasat pot avea o concurenţă cumplită anul viitor sau pot chiar sugera adversarilor să se unească într-o alianţă cu un singur candidat care să îi învingă.
Deci primarii PSD vor ieşi în curând la muncă şi vor trebui să angreneze toată echipa de campanie să obţină nu o victorie, ci o victorie concludentă.
Pe partea cealaltă primarii PNL au şi mai multă presiune pe ei. Au fost vizitaţi pe rând de cei de la PSD, de la ALDE şi de la PER. Toţi le cer sprijin şi voturi. Le cer ceva voturi pentru listele lor. Dar cum să facă treaba asta şi nici să nu piardă alegerile? Liderul naţional Ludovic Orban a mirosit cum stă treaba prin comunele patriei şi a anunţat recent măsuri drastice împotriva trădătorilor. A cerut chiar excluderea din partid a celor care vor trăda. La aceast trădare se referă. Adică şi primarii PNL sunt obligaţi să învingă la scor la europarlamentare şi nu să risipească voturi către celelalte tabere pentru a îi mulţumi pe cei care îi curtează.
Unii primari au luat deja decizia şi vor ajuta pe faţă alte partide ştiind că anul viitor nu vor mai candida pe listele PNL. Probabil prin ţară sunt şi primari PSD care au luat decizia ca anul viitor să meargă pe alte liste. În Vâlcea nu am auzit de aşa ceva, dar în politică totul este posibil. Cert este că absolut toţi edilii sunt motivaţi să aducă lume la vot şi mai ales lume pe care o pot influenţa.
Adversarii PSD spun că o prezenţă mare înseamnă o înfrângere a PSD şi fac fel de fel de calcule. Personal mi-aş fi dorit o prezenţă masivă la vot a românilor atunci când această prezenţă ar fi însemnat scoaterea acestui toxic UDMR din Parlamentul nostru.
Iohannis pregăteşte un Referendum absolut idiot tocmai în speranţa că astfel va aduce la vot lume. O lume care acum câteva luni a refuzat să voteze la un Referendum pentru familie, pentru tradiţia şi istoria lor şi pentru nişte obiceiuri logice la români care, să fim serioşi, nu sunt un popor de LGBT.
În sinea mea aş vrea ca primarii să reuşească să aducă toată populaţia prezentă la vot! Să votăm toţi. Dar apoi după vot să terminăm cu răzmeriţele şi cu rezistenţele şi să respectăm pentru acel mandat rezultatul urnelor!

Traian GUMINSKI