PREMIERĂ LA TEATRUL ANTON PANN – SÂMBĂTĂ, 3 FEBRUARIE 2024! “Varieté la Iunion”, spectacol-coupé după schițe de Ion Luca Caragiale
“Varieté la Iunion”, un spectacol-coupé după schițe de Ion Luca Caragiale, în regia – Lenuș-Teodora Moraru, scenografia – Gelu Rîșca și coregrafia – Victoria Bucun, are premiera sâmbătă, 3 februarie 2024.
Distribuție:
Réka Szász- Tache, Țăran 1, Funcționară, Costică Ionescu, Școler, Jude de ocol, Profesoară, Costică Ionescu
Andrei Cătălin- Lache, Țăran 2, Pedagog, Leanca, Inspector, parlamentar, Mari
Alexandru Beteringhe – Mache, Inspector, Prevenit (comersant la Moși), Muștiriu, Ministru
Adaptarea și regia: Lenuș-Teodora Moraru
Scenografia: Gelu Rîșca
Coregrafia: Victoria Bucun
Regizor tehnic: Vasile Marinoiu
Sunet: Robert – Marius Roiban
Lumini: Constantin Ologu, Elvis Popescu
Recuzită și costume: Loredana Marinoiu
Premiera: 3 ianuarie 2024
Durata: 1h 15
Spectacolul „Varieté la Iunion” este o adaptare a unor momente și schițe de Ion Luca Caragiale în care veți găsi situații comice și personajele inconfundabile create de marele scriitor. Trei actori minunați, într-o distribuție rotativă, vă vor oferi o selecție de texte memorabile, care vă vor face să vă emoționați și să vă gândiți la realitatea în care trăim.
I.L. Caragiale, dramaturg român
Ion Luca Caragiale, nuvelist, pamfletar, poet, sufleur, revizor şcolar, copist, corector, registrator, director de teatru, comentator politic și ziarist, cel mai important dramaturg român și unul dintre clasicii literaturii române, este considerat întemeietorul teatrului comic din România și unul dintre principalii fondatori ai teatrului național. S-a născut la 30 ianuarie 1852, în satul Haimanale, județul Prahova, sat care astăzi îi poartă numele I.L. Caragiale, și a murit pe data de 9 iunie 1912 la Berlin, acolo unde se autoexilase împreună cu familia în anul 1904, după acuzațiile de plagiat ale piesei Năpasta.
Spectacolul „Varieté la Iunion” este o adaptare a unor momente și schițe de Ion Luca Caragiale.
Réka Szász, Andrei Cătălin și Alexandru Beteringhe vă vor duce într-o călătorie în timp, în atmosfera celebrelor varieté-uri ale secolului XIX, unde distracția și muzica erau la ele acasă. Sub bagheta regizoarei Lenuș-Teodora Moraru, cu o scenografie de Gelu Rîșca și o coregrafie semnată de Victoria Bucun, veți asista la o suită de scene pline de culoare, veți râde și vă veți distra alături de amicii Lache și Mache, domnișoara Mari Popescu, pedagogul absolut Mariu Chicoș Rostogan și multe alte personaje savuroase, care vă vor surprinde cu replici pline de umor și de spirit.
Moraru Lenuș-Teodora – Actriță, Regizor, Coordonator trupă de teatru
După ce a absolvit Academia de Arte George Enescu din Iași, în anul 1997, Lenus Teodora Moraru se angajează ca actriță la Teatrul Mihai Eminescu din Botoșani. De atunci și până-n prezent a făcut numeroase roluri în teatru, peste 30 la număr, și a participat la festivaluri de teatru atât în țară cât și în străinătate. S-a remarcat cu ușurință, dragostea pentru teatru concretizându-se și în inființarea Atelierului de teatru din cadrul Colegiul Național „Mihai Eminescu” din Botoșani, cu care participă la diverse festivaluri în țară și câștigă numeroase premii. Activitatea de actor se completează excelent cu cea de pedagog și regizor de teatru. Asistent regie la început, alături de nume importante ale teatrului, Lenuș Moraru semnează regia mai multor spectacole la diverse teatre din capitală și din țară. Mai adăugăm doar atât, în 2018 primește Premiul Mentor pentru Excelență în Educație. În 2024 primește invitația Teatrului Anton Pann din Râmnicu Vâlcea unde pune în scenă spectacolul „Varieté la Iunion”, spectacol-coupé după schițe de Ion Luca Caragiale.