Povestea Elizei Ilinescu, artista de la Galicea

Biblioteca din Comuna Galicea a fost gazda unei expoziției de desene a tinerei Eliza Valentina Ilinescu. Creațiile tinerei de 19 ani au reușit să impresioneze asistența, iar bibliotecara Maria Tițu a realizat și un filmuleț care a fost dostribuit prin intermediul rețelelor de socializare. Eliza, născută în satul Cremenari din Galicea are o poveste interesantă și speră ca desenele sale să fie cunoscute în scurt timp și la nivel național.

Și-a terminat studiile în Germania

Timp de patru ani, Eliza a locuit alături de familie în Germania, acolo unde și-a finalizat studiile. S-a întors în localitatea natală și spune că nu va renunța niciodată la pasiunea sa: “Am început să desenez încă de la grădiniță. Atunci mi-am dat seama că am o chemare spre artă și de fel sunt o persoană creativă. Tatăl meu a fost de asemenea un artist și pot spune că m-a inspirat, dar și anime-urile care sunt la ora actuala principala mea sursă de inspirație. Nu îmi amintesc primul desen, nu l-am păstrat, la început a fost doar o joacă. Probabil nu o să renunț niciodată la pasiunea mea”, spune Eliza.

Vrea să creeze o serie manga

Tânăra din Galicea speră ca la un moment dat să poată crea o serie manga care să devină anime (desene animate japoneze). “Pe viitor vreau să creez o serie manga care să devină anime, dar este acum doar un vis. Sper ca la un moment dat să pot câștiga și bani dacă voi putea vinde desenele mele.
Timpul acordat unui desen constă în complexitatea acestuia. Lucrez la un desen de la trei la șase ore, poate chiar mai mult. Nu am un pictor preferat, dar eu îi admir foarte mult pe creatori anime-urilor mele preferate care după părerea mea sunt adevărați artiști, Masashi Kishimoto și Hajime Isayama”, mărturisește Eliza, tânăra artistă din comuna Galicea.

Manga este creată dintr-o mixtură între arta japoneză ukiyo-e și stiluri străine de desenat, și a preluat forma prezentă la puțin timp după cel de-Al Doilea Război Mondial. Constă în principal din desene alb-negru, în afară de coperți și câteodată primele câteva pagini; în unele cazuri, este colorată integral. Manga-urile sunt desene realizate pe secvențe, așa cum sunt benzile desenate americane. Primele astfel de scrolluri în care regăsim desene combinate cu text pentru a spune o poveste au apărut, într-adevăr, în Japonia medievală, însă erau lucrări produse pentru elite, nu pentru mase.