Povestea artistului popular Diana Popescu sau cum poți face artă din viață!

Un iubit cu bani, haine de lux, vacanțe exotice, sunt doar câteva dintre dorințele fetelor din ziua de azi. Nu este și cazul Dianei Popescu, cea care a ales să facă ceea ce-i place cel mai tare, să ducă mai departe tradiția ceramicii de Horezu. Din mâinile sale ies adevărate opere de artă, rodul talentului dar și a miilor de ore petrecute în propriul atelier, acolo unde spune că se simte cel mai bine.



Fascinată de nepotul familiei Vicșoreanu

Diana a prins gustul ceramicii tradiționale după ce l-a cunoscut pe unul dintre nepoții celebrei familii Vicșoreanu: “Pasiunea pentru ceramică a început atunci când l-am cunoscut pe ceramistul Sorin Giubega, nepot al familiei Vicșoreanu. M-a fascinat… Totul părea așa de simplu când priveam și asta m-a făcut să cred că poți face lucruri frumoase ușor… M-a captivat pentru că îmi doream și eu asta. Am fost ucenic multă vreme, implicat total. Am învățat tehnic despre ce e vorba apoi creând fiecare obiect era bucurie. O bucurie greu de descris… Stilul decorului este definit de ceea ce simt. Făcând asta am simțit fericire și mi-am dorit să și transmit asta în fiecare obiect. Acum fac asta singura, nu pot să zic că este ușor dar este ceea ce mă împlinește și sunt fericită. Mă mai ajută cineva la modelarea obiectelor, în rest mă ocup de toate etapele cu drag”.


Niciodată nu se plictisește în atelier

Deși își petrece zilnic multe ore în atelier, artistul popular din Horezu spune că nu se plictisește niciodată: “Nu am simțit niciodată plictiseală în atelier… iubesc ceea ce fac și fac ce iubesc. Petrec destul de mult timp în atelier dar cu bucurie și atenție pentru că tot timpul am câte ceva de învățat. Îmi place să creez și atunci fiecare idee nouă vine cu lecția. Mă simt binecuvântată că oamenii apreciază ceea ce fac și îmi place ca obiectele mele să vorbească despre mine. Pun pret pe calitate și dorințele clienților. Merg la expoziții și târguri unde am avut norocul să cunosc oameni de calitate și doritori de ceramică”.



Stil propriu

Deși a avut ca mentor un ceramist experimentat, Diana spune că și-a format un stil propriu: “Am un stil propriu. Respect zona tradițională/culori /tehnică/decor. Fiecare obiect este inspirația de moment și ceea ce poate concepe imaginația fiecăruia”.
Faptul că ceramica de Horezu este în patrimoniul UNESCO este considerat un avantaj pentru meșterii populari ai zonei: “Tehnicile, arta şi cunoştinţele asociate ceramic și de Horezu sunt markeri simbolici pentru identitatea comunităţii din Horezu şi Olari, asta ar trebui să știe lumea. Cunoscători apreciază și nu pot niciodată confunda CERAMICA DE HOREZU cu altceva. La Horezu mai lucrează ceramică aproximativ de 25 persoane, majoritatea de pe strada Olari”.


Dianei îi pare rău că, cel puțin deocamdată, nu are pe cine să învețe tainele olăritului: “Ar fi plăcut, dar din păcate nu se găsesc doritori în a unoaște arta aceasta. Eu cred că trebuie să fi făcut pentru asta și să o faci cu tot sufletul. Îmi doresc ca ceramica să evolueze, să ridicăm calitatea obiectelor, să facem diferența și peste 20 de ani să fim mândri că am participat la schimbare. Îmi place să dăruiesc… de aici ideea de a face cănuțe personalizate care este un succes. Mă gândeam într-o zi ce pot să ofer, să fie inedit și unicat… ceva făcut de mine”.


Misiunea Dianei

Diana Popescu este sigură că în această viață are o misiune precisă: “Îmi place natura, plimbările la munte și oamenii de calitate. ÎMI PLACE VIAȚA! Fiecare om are o misiune pe pământ, nu? Eu cred că sunt în misiune de când am descoperit ceramica, de a lungul timpului ‘m-am șlefuit’ să pot acum să transmit prin obiectele create BUCURIE! IUBIRE! ȘI, SPER EU, CURAJ. IUBESC CE FAC ȘI FAC CE IUBESC! SAVUREZ VIAȚA! Succesul înseamnă mai întâi să fii fericit”.
Dacă doriți să aflați mai multe despre activitatea Dianei Popescu, puteți accesa pagina de facebook: “Ceramică Diana Popescu”.

Gabi Cârjaliu