Poliția îi sancționează pe săracii care luptă împotriva frigului

Ca jurnalist care ai văzut cum mii de hectare de pădure au fost defrișate și exportate drept lemn de foc sau bușteni, care ai văzut cum combinatele de prelucrare a lemnului din România au fost distruse unul după altul, cum străinii ne-au luat pe nimic resursele naturale, cum țiganii au furat conductele sistemelor de irigații și le-au vândut și toate astea fără ca organele statului să intervină. Nu poți să nu te apuce scărba și lehamitea când vezi comunicate în care polițiștii se laudă că nenorocesc niște amărâți care fură vreascuri, uneori din propria pădure, pentru a-și găti ceva de mâncare sau pentru a se încălzi. Iată un astfel de comunicat:

Încă patru vâlceni au fost prinşi transportând sau tăind lemne ilegal. De data aceasta, polițiștii au acţionat în zona localităţilor Lăpușata, Livezi și Roești, ei sancţionându-i pe cei depistaţi şi confiscând lemnele.
„În după-amiaza zilei de 22 noiembrie a.c., polițiștii au depistat în Lăpușata, un bărbat de 36 de ani, din localitate, care transporta cu o căruță, aproximativ 0.400 mc de lemne de foc, fără documente de proveniență. Tânărul a fost sancționat contravențional, în baza legii nr.171/2010, iar lemenele confiscate.
La aceeași dată, polițiștii Postului de Poliție Livezi au depistat în comună, doi bărbați, tată și fiu, din localitate, în timp ce transportau pe un drum sătesc fiecare cu un tractor cu semiremorca, cantitatea de 2,83 respectiv 1,28 mc.de lemn de foc specia gârniță, materialul lemnos nefiind însoțit de documente de transport. Lemnele au fost confiscate, iar cei doi bărbați au fost sancționați contravenționalde către polițiști.
În dimineața zilei de 22 noiembrie a.c., polițiștii Postului de poliției Roești, pe timpul patrulării, au observat că din fondul forestier al comunei au fost tăiați ilegal arbori. În urma verificărilor efectuate, s-a stabilit că lemnele ar fi fost tăiate de un bărbat de 65 de ani, din comună, la domiciliul acestuia fiind identificată căruța cu materialul lemnos, 0.900 mc. Bărbatul a fost sancționat contravențional, iar lemnele confiscate” – precizează IPJ Vâlcea.
Polițiștii ăștia nu sunt fii acestui pământ? Nu au locuit niciodată la țară? Nu au rude în mediul rural? Ei știu că mii de familii nu au apă caldă și acele lemne ajută oamenii să facă măcar din când în când o baie, să se spele, să gătească ceva, să se încălzească în nopțile geroase? Oare de bogat ce este un bătrân de 65 de ani trebuia să ia din pădure o jumate de metru de lemne vreascuri? Ăștia sunt marii infractori din România oare? Și de curiozitate, ce naiba faceți, cu lemnele confiscate?
Personal mi-ar fi rușine de uniforma de polițist să opresc un astfel de om și să îl sancționez!

Traian GUMINSKI