Parlamentarii vâlceni pot să-l sprijine pe prefect și să ajute sinistrații din Alunu

Florian Marin i-a primit în audienţă colectivă pe sinistrații din Alunu. Alunecările haldei de steril care au distrus o parte dintr-un drum, zeci de hectare arabile și de pădure au ras de pe fața pământului și gospodăriile și casele a 8 familii. Se întâmpla acum 6 luni. Aceste familii trebuie să primească despăgubiri din partea statului de 39 de miliarde lei în total.

Prefectul Florian Marin le-a spus sinistraților, în prezența presei, că dosarele sunt plimbate de la un minister la altul, trimise înapoi la Prefectură sau la Secretariatul Guvernului: “S-au făcut solicitări către toate instituțiile abilitate ale statului. Am venit la întâlnirea cu dumneavoastră cu dosarul. Ultimul demers este făcut în data de 6 noiembrie când am mers la domnul vice-prim ministru, Paul Stănescu, alături de președintele Consiliului Județean, Constantin Rădulescu. Valoarea totală a despăgubirilor este de 39 de miliarde de lei. L-am informat că sinistrații de la Alunu pregătesc proteste la Prefectură, Consiliul Județean și la Guvernul României și l-am rugat să se găsească resursele financiare rezolvării situației, într-un termen rezonabil. Termenul oricum nu mai este rezonabil… Astfel de demersuri am făcut la toate ministerele abilitate și la secretariatul Guvernului. Nu știu unde se află în acest moment dosarul… Eu vă înțeleg, mă gândesc ce înseamnă să stai prin vecini, la un centru social sau în locuințe modulare. Pe de altă parte, din punct de vedere instituțional nu am ce să îmi reproșez. Am făcut toate demersurile și le voi face în continuare. Nu vă pot promite, însă, nimic, nu știu când veți primi acești bani… “.
Redacţia noastră sugerează parlamentarilor vâlceni că ar putea să-l ajute pe prefect dacă ar semna în comun o adresă în care l-ar informa pe premierul Tudose despre situaţie şi ar cere un răspuns ferm de la primul ministru asupra datei când vor veni despăgubirile şi ce Minister le va plăti. Nu este ceva obişnuit ca un parlamentar al partidului de Guvernământ să îşi interpeleze propriul premier, dar situaţiile neobişnuite pot fi rezolvate deseori prin soluţii neobişnuite. Iar o interpelare a cinci parlamentari PSD (la care pot achesa şi cei 2 din PNL şi 1 din ALDE) cu siguranţă va primi un răspuns din partea prim ministrului şi va fi luată şi în serios.

Traian Guminski