Piesă de teatru de excepție la Anton Pann: Portugalia de Zoltán Egressy, în regia lui Tavi Costin

Portugalia de Zoltán Egressy,
Traducere Réka Csürös
Regia, Tavi Costin
Data premiere: 24 și 25 septembrie

Piesa dramaturgului maghiar, Zoltán Egressy, ne duce undeva departe de Budapesta, în Irgács, un sat sărac, cu oameni săraci, dar cu vise frumoase. Acțiunea piesei se desfășoară în cârciuma lui Lajos și a fiicei sale, Fundă. La cârciuma din sat, unde oamenii își spun poveștile fericite sau mai puțin fericite, intră un intelectual, un scriitor din Budapesta care, fugind de soție în căutarea libertății, visează că va ajunge în Portugalia. Poveștile lui despre Portugalia și ”starea de saudad” o fac pe Fundă să se îndrăgostească de el. Personaje simpatice care cred că viața lor ar fi mai bună la Budapesta se întâlnesc aproape zilnic în cârciuma din Irgács. Sfeclă, un polițist dat afară din poliție, dar care din când în când mai face pe polițistul; Satana, cunoscut drept bețivul satului; Clamă, un alt ratat căutat mai mereu de nevastă, preotul care si-ar fi dorit să fie fotbalist și alții, reprezintă personajele tipice unui sat din zilele noastre, toți fără a avea însă un orizont clar. Ca orice spectacol și tema acestei piese este una de reflecție.
Tavi Costin a construit un spectacol captivant care, atât prin jocul actorilor, decor și de tot ceea ce presupune realizarea unui spectacol, să vă introducă cu adevărat în atmosfera specifică unui sat, nu numai din Ungaria, un sat al timpului nostru în care oamenii nu îndrăznesc să viseze prea mult.
Distribuția:
Bianca Cuculici-FUNDĂ
Ștefan Pavel-PORECLĂ
Radu Constantinov- CÂRCIUMARU
Costas Mincu- SFECLĂ
Constantin Dogioiu- PREOT
Andrei Cătălin-CLAMĂ
Cătălina Sima- Femeia
Cosmin Pană- SATANĂ
Réka Szász– SOȚIE

Muzica originala și Sound Design- Andrei Sever& Andy Horjea
Light design- Alexandru Bibere
Regia- OCTAVIAN COSTIN
Scenografia- Mădălina Mihai
Regia tehnică- Vasile Marinoiu

Spectacolul are o durată de aproximativ 2 ore şi este recomandat persoanelor cu vârsta de peste 14 ani.
Biletele pot fi achiziţionate de la Agenția de bilete. Telefon 0773324352
Data premiere, 24 și 25 septembrie
Zoltán Egressy, dramaturg

Despre Zoltán Egressy, născut în anul 1967 la Budapesta, dramaturg și scenarist, se spune că este ”copilul teribil” al dramaturgiei contemporane maghiare. Piesele sale s-au jucat până acum, nu numai în Ungaria, ci și în Polonia, Cehia, Marea Britanie. ”Portugalia” în România a avut numeroase montări și de fiecare dată s-au bucurat de succes. Copil fiind, Zoltán ar fi dorit să se facă șofer de autobuz, așa spunea cu ani în urmă, în 2008, cu ocazia montări piesei sale și pe scena Teatrului Anton Pann. În vremurile bune a și cântat, a fost baterist și a mai scris și poezii, dar s-a lăsat atunci când s-a căsătorit. Piesa Portugalia, a scris-o cu aproape 27 de ani în urmă, prin 1995, după care s-a și îndepărtat de ea, nesperând că va putea fi înțeleasă și că va avea un asemenea succes.

Tavi Costin, regizor
Actor și manager al Teatrului Anton Pann

Imediat după absolvirea Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică “Ion Luca Caragiale”, Artele Spectacolului, Specializarea – Actorie, Tavi Costin vine în 2015 la Teatrul Anton Pann, unde este distribuit în spectacolul ”Femei/Bărbați” de Willy Russel, regia Vlad Massaci, spectacol care a urcat și pe scena Festivalului Național de Teatru. De atunci a jucat în numeroase spectacole, atât pe scena Teatrului Anton Pann cât și pe alte scene. Are diverse colaborări în teatru și în film. De-a lungul timpului a fost recompensat pentru talentul său cu numeroase premii. Amintim doar câteva: Premiul Dorina Lazăr, Premiul Amza Pelea, Premiul pentru cel mai bun actor în rol principal și secundar, Premiul pentru cea mai bună interpretare sau Premiul special al juriului. Poate cel mai important premiu pentru un actor rămâne aprecierea publicului. Așa cum spunea scriitorul Dinu Săraru, la festivitatea de premiere a Premiilor Fundației Naționale pentru Civilizație Rurală ”Niște Țărani”, Tavi este un actor complet și complex. Cu spectacolul ”Portugalia”, montat pe scena Teatrului Anton Pann în 2022, Tavi Costin și-a făcut debutul și în regia de teatru. Din 2018 este managerul Teatrului Anton Pann. Îi dorim succes în continuare!

Mădălina Mihai, scenograf

Mădălina Alexandra Mihai s-a născut la Lipova, în județul Arad acum aproape 25 de ani. După un liceu de profil mate-fizică, s-a orientat către o facultate vocațională și a absolvit Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică I L Caragiale din București, licență și master Arta Actorului. În prezent este masterandă tot la UNATC, la secția Arta Scenografului. După multe asistențe de scenografie, ultima fiind ”Omul care aduce ploaia” împreună cu Clara Pop, tot la Teatrul Anton Pann, Portugalia” este cel de al patrulea spectacol de teatru la care semnează scenografia singură. ”Pentru mine acest spectacol reprezintă cea mai mare provocare de până acum. Mă onorează căldura și încrederea cu care am fost primită la Râmnicu Vâlcea, fără de care ideile mele îndrăznețe n-ar fi putut să ajungă la public”.